Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2021- „Tu faci diferența!“ de Teodora Moraru, absolventă C.N.M.B.

Redăm în cele ce urmează articolul scris de Teodora Moraru, absolventă C.N.M.B., publicat în numărul 1 din anul X al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„«Succesul este o călătorie, nu o destinație. Acțiunea este deseori mai importantă decât finalul.»
– Arthur Ashe

Am pornit și eu în această călătorie, încă din prima mea zi de școală. De atunci, drumul meu a fost pavat cu o multitudine de experiențe și noi provocări. Poate te întrebi care este cheia universală a succesului. Ce îți pot spune cu certitudine este că nu există una singură, ci mai multe chei care pot deschide o infinitate de uși. Tot ceea ce trebuie să faci este să deschizi larg ochii, să privești în jurul tău și să le descoperi.

Ușile cele mai importante pe care am reușit să le deschid până în acest moment sunt pasiunea pentru inginerie și programare și cea pentru antreprenoriat. Pentru a le putea descuia a fost nevoie atât de dobândirea unor abilități și cunoștințe tehnice, cât mai ales de mult curaj, determinare și dorință arzătoare de a ieși din zona mea de confort. Un factor determinant în culegerea acestor chei l-a reprezentat mediul creat de colectivul, de familia C.N.M.B., în perioada în care am fost elevă aici. 
Totul a inceput cu școala de după școală! Încă din clasa a IX-a, m-am înscris la Cercul de Fizică «Hai la olimpiadă!». Acolo am cunoscut colegi extraordinari, cu care am legat prietenii extrem de strânse. Împreună cu Ionuț și cu alți patru colegi am format o echipă și am participat la concursul «NASA Ames Settlement Design Contest 2016». În acea perioadă am trăit prima mea interacțiune cu ideea de a conduce o echipă în realizarea unui proiect complex. Am învățat cum să ne împărțim optim task-urile și cum să lucrăm sub presiune. Încă ne amuzăm când ne amintim de noaptea de dinainte de deadline pe care ne-am petrecut-o finalizând proiectul!
După această experiență a urmat una și mai inedită. Am intrat în familia Centrului de Cercetări al Elevilor și am avut șansa de a călători în Statele Unite ale Americii pentru a participa împreună cu echipa liceului la «International Space Settlement Design Competition». În cele trei zile cât a durat competiția, am lucrat alături de elevi și studenți din întreaga lume și am reușit să-mi înving teama de a-mi exprima punctele de vedere în limba engleză. Simulând activitatea unei companii, am înțeles cum funcționează munca pe departamente (tehnic, design, HR) și am experimentat un strop din ce înseamnă să lucrezi la o multinațională.

Dar nu m-am oprit aici! În perioada în care eram clasa a XI-a, doar ce începuse să se dezvolte și la noi în țară conceptul competiției First Tech Challenge. Am intrat fără nicio ezitare în echipa reprezentantă a C.N.M.B., o echipă extrem de diversă, energică și determinată. Am lucrat cu toții cot la cot, weekend de weekend, pentru proiectarea, construirea și programarea robotului, chiar în subsolul liceului. Momentele trăite la FTC vor rămâne mereu speciale pentru mine, dar mai ales prietenele pe care am avut ocazia sa le întâlnesc acolo.

De la departamentul de mecanică din FTC am trecut în scurt timp și la departamentul de PR al echipei CANSAT. Tradiționala echipă Tomis a liceului era pe atunci la generația a treia, iar eu mă simțeam extraordinar să fac parte din ea, mai ales ajungând la etapa internațională care a avut loc în Germania. Din această experiență am învățat cum să promovez online un proiect, ce reprezintă marketing-ul digital și cum să creez conținut atractiv, abilități indispensabile pentru crearea unui startup. 
Alte evenimente care s-au transformat în multe amintiri plăcute sunt cele două ediții ale Salonului Național de Inventică pentru Tineret la care am participat. Timp de câteva zile petrecute la București, am prezentat proiectele noastre vizitatorilor expoziției. În acest fel, mi-am dezvoltat capacitatea de a vorbi în fața unei audiențe variate și de a-mi adapta discursul în funcție de interesele și de categoria de vârstă a vizitatorilor. Și tot aici am descoperit cât de amuzant poate fi să stai la un cămin din București alături de prietenii tăi!

Puntea dintre liceu și facultate a făcut-o competiția Technovation Challenge. Fiind o competiție de programare exclusiv pentru fete, am creat o echipă de eleve din întreaga țară și am dezvoltat împreună o aplicație pentru telefonul mobil. Atunci a fost pentru prima oară când am cooperat exclusiv online, experiență care, pentru contextul actual, m-a ajutat enorm. Mi-a plăcut atât de mult concursul, încât la următoarea ediție am participat ca ambasador, îndemnând și alte fete să se înscrie. Am fost onorată să fiu aleasă în topul ambasadorilor din întreaga lume, fiind invitată și călătorind apoi la sediile HPTeslaGoogle și Oracle din Silicon Valley. În acea vară terminasem liceul și, făcând o retrospectivă, eram și încă sunt extrem de recunoscătoare pentru toate aceste chei descoperite, uși deschise și momente frumoase trăite ca elevă C.N.M.B. 

Facultatea ACS UPB nu m-a oprit însă din a-mi continua această călătorie, ba chiar mi-a dat un imbold pentru a încerca și mai mult să mă autodepășesc. Încă din anul I și până în prezent, eu și Ionuț am creat un nucleu de prieteni din liceu și facultate cu aceleași pasiuni ca ale noastre, echipă cu care am participat și am luat premii la concursuri noi precum: Ericsson Innovation Awards 2019Thales Tech Challenge 2020Innovation Labs 2020 sau Atos IT Challenge 2021.

Tot acest parcurs nu este însă deloc ușor. Este o luptă continuă cu tine însuți, o luptă prin care trebuie să depășești obstacole, situații mai puțin plăcute, poate mici momente conflictuale sau nopți nedormite, weekend-uri încărcate cu muncă suplimentară sau chiar profundă epuizare. Însă nu trebuie să te lași deloc descurajat! Țelul pe care-l ai în minte și oamenii de lângă tine te ajută întotdeauna să treci peste aceste impedimente! Și pentru că de la dezvoltarea personală la dezvoltarea unei afaceri este doar un pas, l-am făcut și pe acesta cu mult entuziasm și încredere în forțele proprii. În acest moment lucrez împreună cu Ionuț și Tania (toți trei fiind alumni C.N.M.B.), la proiectul de tip start-up și cercetare Tire2Tire. Trei oameni cu multă determinare, alături de mentorul nostru, Daniel, și alți colegi cu experiență, muncim pe toate departamentele: de la identificarea nevoilor utilizatorilor, la proiectare și programare, până la planul și strategia de business.

Aceasta este călătoria mea și sper din tot sufletul ca a ta să fie și mai frumoasă! Iar dacă ne vom întâlni pe drum, hai să-l parcurgem împreună! Pentru că o călătorie în compania prietenilor este cu mult mai valoroasă!“, de Teodora Moraru, absolventă C.N.M.B.
Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul X, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 
Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“



Articol preluat de pe site-ul Revistei Zări Alb Astre
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „IZEL“ de Amalia Caraş, clasa a XI-a B

01 Aug 2023 861

Revista Zări Alb Astre. ZăriAlbAstre2012. „În contra direcţiei de astăzi în incultura română“ de Dan Munteanu, clasa a XII-a A

31 Jul 2023 840

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Love, Babylove sau 2 fete de 12 ani“ de Denisa Loredana Boboc, clasa a XI-a D

30 Jul 2023 912

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Balul Bobocilor între cine ştie ce şi nu ştiu cum“ de Andreea Burnaz, clasa a IX-a A

29 Jul 2023 1064

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Ghid de supravieţuire în Siberia mircistă“ de Mihuţ Arsene și Sebastian Stamen, clasa a X-a B

28 Jul 2023 854

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Portnoy and Co vs. Linkin Park vs. Lady Gaga vs. Red Hot Chilli Pepers în doar 5 runde“ de Karla Georgescu, clasa a XII-a B

26 Jul 2023 763

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Alb-negru sau color“ de Mădălina Bida, clasa a XI-a D

24 Jul 2023 899

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Aplauzele din culise“ de Carolina Caloian, clasa a XII-a B

23 Jul 2023 994

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Noi. Cercul de teatru. Noi“ de Silviu Popa și Ana Diana Oțelea, clasa a XII-a A

22 Jul 2023 1077

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Atelierul de robotică“ de Bela Dumitru, clasa a XI-a B

21 Jul 2023 864

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Legendele Insulei din Marea Neagră“ de Ilinca Bogaciov, clasa a XI-a B

20 Jul 2023 977

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Mari sărbători islamice Bayram-ul“ de Aytu Gelal, clasa a XI-a C

19 Jul 2023 872

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Cartea verde pentru Canada“ de Iuliana Velicu, clasa a XI-a D

18 Jul 2023 968

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012. „Catindat pentru post vacant“ de Raluca Ciochină

17 Jul 2023 903

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Cine suntem şi ce facem pentru tine?“ de Bianca Evelyn Paris, Preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor

16 Jul 2023 1027