Simpozion dedicat Marii Uniri, la Universitatea „Andrei Şaguna“ Ioan Scurtu - „Poate copiii copiilor noştri vor putea spune «Trăiască România mare!»“

Sala Senatului Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa a găzduit, ieri, simpozionul „Marea Unire - simbolismul Centenarului“. La eveniment au participat Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, vicepreşedinte al Fundaţiei Academia Civică, Ioan Scurtu, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, şi Aurel Papari, rector al Universităţii „Andrei Şaguna“.
 
„Marea Unire a fost, de fapt, o mică parte din romanitatea orientală. În România Mare nu a fost nici măcar un sfert din România balcanică. Au rămas, în anul 1920, în afara României Mari, Maramureşul de Nord, care cuprinde 2/3 din Maramureş, Crişana, un sfert din Banat. Dacă ne gândim la idealul unirii României, acest imperiu ar fi trebuit să fie mult mai mare. Bucovina de Nord a fost cedată Ucrainei, care nu a avut-o niciodată. Acum, acolo sunt interzise şcolile cu predare în limba română, iar românii de acolo sunt sfătuiţi să se mute în alte regiuni. Parlamentul României nu a luat nicio măsură în legătură cu evenimentul împlinirii a 100 de ani de la Unire. Nu ştim dacă ar trebui să ne bucurăm sau nu. În Basarabia, unii se declară români, alţii - moldoveni, iar cea de-a treia categorie - ruşi.
 
Dacă România nu va avea o atitudine bună faţă de românii din afara graniţelor ţării, acei români vor dispărea cu desăvârşire. Lozinca unirii a fost «Acum ori niciodată». De atunci, această populaţie nu a mai avut niciodată posibilitatea să se unească. Gândurile noastre să fie bune, altfel vom ajunge în situaţia că romanitatea va dispărea. Deja am pierdut 5 milioane de locuitori fără vreun război. În România, se pregăteşte un fel de rezervaţie, pentru care primim ajutoare europene, aşa cum primesc aborigenii sau pieile roşii. Să avem gânduri bune şi să avem grijă de România; să nu mai pierdem o palmă de pământ, care a fost stropită de sângele strămoşilor noştri“, a declarat Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române.
 
Despre importanţa Marii Uniri a vorbit şi prof. ing. Nicolae Noica, vicepreşedinte al Fundaţiei Academia Civică. „Am speranţa că ministrul Educaţiei va înţelege că este inadmisibil să reducă orele de istorie. Cum să schimbăm societatea, dacă nu ne cunoaştem valorile?“, a transmis acesta.
 
Ioan Scurtu, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, i-a îndemnat pe cei prezenţi să păstreze România Mare. „Din păcate, generaţiile ce au urmat nu au fost în stare să păstreze România Mare şi nu au putut să-i apere pe românii din afara graniţelor. Dar istoria nu se opreşte aici. Poate copiii copiilor noştri vor putea spune «Trăiască România mare!»“, a punctat Ioan Scurtu, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.
 
Nu în ultimul rând, Aurel Papari, rector al Universităţii „Andrei Şaguna“, le-a vorbit celor prezenţi despre Dobrogea şi modelul de multiculturalitate. „În Dobrogea există o moschee care poartă numele unui creştin - Carol I. Moscheea este un simbol al modelului interetnic dobrogean“, a subliniat Aurel Papari.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A încetat din viață fostul președinte al Institutului Național de Statistică

07 Feb 2021 1391

Constanța Incendiu la un autoturism, în fața Universității Andrei Șaguna

24 Jan 2021 810

Tragedie pe litoral Cine este tânărul care și-a pierdut viața în accidentul de la Eforie. Studia la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța

12 Aug 2020 3011

#citeșteDobrogea Remember George Pruteanu, la 12 ani de la dispariție. „A asculta manele e degradant ca și a te scobi în nas cu degetul până la cot”

27 Mar 2020 2510

Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, la Universitatea „Andrei Șaguna“ din Constanța „Rusia este gata să poarte un dialog cu orice stat și guvern legitim“ (galerie foto)

29 Feb 2020 1209

Protest în fața Universității Andrei Șaguna din Constanța, în timpul vizitei ambasadorului rus Valerii Kuzmin (galerie foto)

28 Feb 2020 3329

​Scrisoare deschisă adresată ARACIS „Jurnaliştii sunt instrumentalizaţi în propagandă şi legitimarea puterii abuzive” (documente)

09 Jan 2020 1099

Doliu în lumea academică. A încetat din viață un academician ce a primit titlul de doctor honoris causa al unei universități din Constanța

02 Jan 2019 1361

La Universitatea „Andrei Şaguna” Academicieni români prezintă volumul omagial „Educaţia la Centenar”

11 Dec 2018 1215

Conferinţă de lansare organizată la Universitatea Andrei Şaguna ʺDezvoltare personală şi stagii de practică pentru viitorii psihologiʺ

26 Sep 2018 965

Exerciţiu ISU Constanţa, la Universitatea "Andrei Şaguna" (galerie foto+video)

29 May 2018 1481

Imagini de la eveniment Simpozion dedicat Unirii, la Universitatea "Andrei Şaguna" din Constanţa (galerie foto)

27 Apr 2018 1256

Radu Cornescu îl restituie constănțenilor pe unul dintre marii arhitecți ai României - Victor Ștephănescu (galerie foto)

24 Mar 2018 2349

Imagini de la eveniment Arhitectul Radu Cornescu lansează astăzi volumului „Arh. Victor Ștephănescu între stilul național și modernism“ (galerie foto)

23 Mar 2018 1474

Arhitectul constănțean Radu Cornescu lansează volumul dedicat unui român de elită

20 Mar 2018 1537