Doamne, ajută-mă!

  • Rugăciunea femeii cananeence trece peste veacuri și minunea s-a înfăptuit întocmai, căci Dumnezeu i-a tămăduit fiica.
 
În calendarul creștin-ortodox are o zi de pomenire în Duminica a 17-a După Rusalii (a Cananeencei), fiindcă ne-a arătat cât de mult poate face rugăciunea stăruitoare: Iisuse, miluiește-mă!
 
Strigătul ei nu rămâne doar un ecou al disperării, ci o rugă împlinită. De aceea a ieșit din hotarele Tirului și ale Sidonului, ca să meargă la Ierusalim, deoarece pricepuse că Mântuirea vine din Sion.
 
A cerut ajutor la cei ,,îndreptățiți”, dar nu erau în stare să alunge diavolul, pentru că cinsteau zeitățile idolești: Baal, Astarteea, Anath.
 
Această năpăstuită îl caută pe Dumnezeu și iese în calea Lui, pentru că nu găsise ,,leac" și nu mai putea amâna momentul: ,,căci fiica ei era rău chinuită de un diavol”.
 
Îndată ce a pornit, Iisus vine, și întregește drumul. Auzise că Mântuitorul vindecase pe îndrăciții din ținutul Gadar, pe lunatic și alți demonizați, de aceea cuprinsă de durere vrea să aducă liniștea în casa ei, scăpându-și copila de această bântuială.
 
Își primejduia viața rostind ,,Iisuse, Fiul lui David” deoarece cananiții erau idolatrii și iudeii nu se amestecau cu păgânii.  
Strigă întruna fără oboseală, încât Apostolii s-au îngrijorat pentru că Domnul nu i-a răspuns, drept pentru care au intervenit, rugându-L: ,,Slobozeşte-o, că strigă în urma noastră”.
 
O păgână care nu se mai teme de nimeni și caută, implorând Mila lui Dumnezeu! La cine să mai strige sărmana de ea, când chinul era drăcesc. Cum să te lupți cu duhurile necurate într-o lume împânzită de idolatrie, când satana și acum vrea să înghită ,,viața", pe orșicine.

,,El, răspunzând, a zis: Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel”.

Știa că Hristos ne iubește pe toți, fiindcă suntem zidirea Lui și trebuie să o înțeleagă! Nu s-a simțit jignită, ci dimpotrivă își asumă greșeala înaintașilor, care L-au părăsit pe Dumnezeu și astfel cel rău s-a încuibat... Era hotărâtă să nu se întoarcă din drum, ci dimpotrivă își continuă rugăciunea.


Dacă se îndoia sau resemna pierdea totul, căci de fapt Domnul nu zăbovise deloc, ci aștepta Mărturisirea credincioșiei: ,,Iar ea, venind, s-a închinat Lui, zicând: Doamne, ajută-mă”!
 
Este rugăciunea de cerere, care imploră, și revarsă darul lui Dumnezeu. Era convinsă că acel Om, este Iisus din Nazaret și poate să o ajute, altfel lumea nu-L mai îmbulzea nicicând. Dialogul este istorisit de Evanghelistul Matei (XV,21-28), care consemnează și evidențiază Crezul acesteea!

,,-El însă, răspunzând, i-a zis: Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor.
- Dar ea a zis: Da, Doamne, dar şi câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor”.

 
Insistența copleșitoare a unei mame aflate în necaz, ce nu mai poate aștepta și își strigă oful. O, sfântă rugăciune! Nu se descumpănește și îndură umilința pe care o merita tot neamul ei. Răspunsul este tulburător, dar adevărat și recunoaște, dar ea este altcumva, o pripășită care mulțumește pentru toate firimiturile căzute din Pâinea Vieții: ,,Cuvântul simplu și desăvârșit al cunoștinței este împărțit în multe firimituri, potrivit cu starea duhovnicească a celor ce îl primesc” (Sf. Maxim Mărturisitorul).
 
Nu este habotnică, ci rațională și pricepe numaidecât adresarea Învățătorului, care coborâse la ,,neamuri" și așa a trecut Evanghelia creștină ,,hotarele".
,,Şi vor veni alții de la răsărit şi de la apus, de la miazănoapte şi miazăzi şi vor şedea la masă întru Împărăţia lui Dumnezeu” (Luca XIII, 29).

S-a ținut după Hristos, și i-a împlinit cerința! Dacă se furișa îndoiala, abandona și fata ei nu se mai însănătoșea. Într-adevăr ajunseseră hârbari precum cîinii, jertfind la dumnezei străini. Recunoaște și Îi dă dreptate Domnului, dar spera la bunăvoința dumnezeiască.Tânjea după darurile împărțite de Creator, care din milostivire hrănește și ,,câinii”, ca să se ,,domesticească” și să nu mai flămânzească.

Nu s-a înduioșat, ci știindu-i credința fierbinte, i-a îndeplinit rugăciunea și îi răspunde justificat.

,,O, femeie, mare este credința ta; fie ție după cum voiești. Şi s-a tămăduit fiica ei în ceasul acela”. Rugăciunea este Calea către Dumnezeu și deschide fereastra Cerului, aducând dezlegarea, iertarea, vindecarea!  Ar înceta suferința din lume, dacă rugăciunea noastră este statornică și mult Bine am afla;,,fără credinţă nu este cu putinţă să fim plăcuţi lui Dumnezeu” (Evrei XI, 6).

De aceea se ,,întâmplă” și minuni, iar Credința este virtutea care stă la îndemâna omului, pentru a se izbăvi. Evanghelia rămâne peste vremuri o ,,lecție deschisă" la care participă omenirea și  fiecare trebuie să învețe:,,Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru? Tu eşti Dumnezeu, Care faci minuni!” (Psalmul 75,13).

Îngrijește-te, și să nu te lipsești de Iisus Hristos! Dacă nu te rogi, înseamnă că te-ai rătăcit definitiv și ești primejduit. Indiferent cine ești, trebuie  să te intereseze această stare!
Dacă te împotrivești ca un răzvrătit, necredința ta este păcat strigător la Cer și îți meriți ,,soarta". Te socotești atotputernic și neatins de trecerea timpului, și ești așa de plăpând! Nu te lăsa ademenit și încolăcit de născocirile filozofiei materialiste, care te îngustează și nu-ți dau perspectivă, ci dimpotrivă, îți fură și Împărăția Sfintei Treimi-Maica Domnului, Sfinții și Îngerii slujitori.
Criticii raționaliști, liberii cugetători îndoctrinați de ateismul dialectic se socotesc pozitiviști și neagă raționamentul credinței. Sunt propagandiști cutezători care nu-și recunosc niciodată neputința și micimea, deși sunt muritori. Nu intra în clica celor care cârcotesc Adevărul. Ascultă, această făgăduință!
,,De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede” (Marcu IX,23). 

Fii conștient de menirea pe care o ai și roagă-te creștinește, zicând: Doamne, ajută-mă!
 
Sursa foto: Arhiva personală a autorului
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Zecile de mii de turiști veniți pe litoral... dar unde?

05 Jun 2023 3328

Minivacanța de Rusalii la Constanța Iubitorii de albastru infinit au ales o plimbare cu vaporașul în Portul Tomis (FOTO+VIDEO)

04 Jun 2023 1561

Fotoreportaj Imagini spectaculoase de la Constanța. Valuri mari pe litoral în minivacanța de Rusalii (FOTO+VIDEO)

04 Jun 2023 2091

Report de aproape 9 milioane de euro la tragerea Loto 6/49 de Rusalii! Când au loc extragerile

04 Jun 2023 1173

Rusalii 2023 Tradiții, obiceiuri și superstiții pe 4 și 5 iunie. Ce nu se face duminică și luni

04 Jun 2023 2007

Tradiții pentru spor și sănătate de Rusalii! Credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite

03 Jun 2023 2425

Când se vor întoarce bugetarii la muncă, după minivacanța de Rusalii

02 Jun 2023 1553

Programul casieriilor RAJA de 1 Iunie și de Rusalii!

29 May 2023 972

Calendar ortodox 20 noiembrie 2022 Sărbătoare mare duminică!

20 Nov 2022 1753

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 30 octombrie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie în calendar!

30 Oct 2022 1798

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 23 octombrie 2022. Mare sărbătoare pentru creștini!

23 Oct 2022 1865

Bilanțul Spitalului Județean de Urgență Constanța, după minivacanța de Rusalii. Aproape 1.600 de pacienți au avut nevoie de îngrijiri medicale

14 Jun 2022 1364

Trei pelerini și două măicuțe, intoxicați cu ciuperci la o mânăstire din Vâlcea. Au ajuns la spital

13 Jun 2022 1401

LIVE TEXT. Constanța Rezultatele misiunilor forțelor de ordine, după minivacanța de Rusalii de pe litoral (VIDEO)

13 Jun 2022 1674

Premierul Ciucă, de Rusalii „Sfânta Sărbătoarea să vă aducă sănătate, pace, bucurie, împliniri şi linişte în suflet“

12 Jun 2022 916