Doamne, ajută-mă!

  • Rugăciunea femeii cananeence trece peste veacuri și minunea s-a înfăptuit întocmai, căci Dumnezeu i-a tămăduit fiica.
 
În calendarul creștin-ortodox are o zi de pomenire în Duminica a 17-a După Rusalii (a Cananeencei), fiindcă ne-a arătat cât de mult poate face rugăciunea stăruitoare: Iisuse, miluiește-mă!
 
Strigătul ei nu rămâne doar un ecou al disperării, ci o rugă împlinită. De aceea a ieșit din hotarele Tirului și ale Sidonului, ca să meargă la Ierusalim, deoarece pricepuse că Mântuirea vine din Sion.
 
A cerut ajutor la cei ,,îndreptățiți”, dar nu erau în stare să alunge diavolul, pentru că cinsteau zeitățile idolești: Baal, Astarteea, Anath.
 
Această năpăstuită îl caută pe Dumnezeu și iese în calea Lui, pentru că nu găsise ,,leac" și nu mai putea amâna momentul: ,,căci fiica ei era rău chinuită de un diavol”.
 
Îndată ce a pornit, Iisus vine, și întregește drumul. Auzise că Mântuitorul vindecase pe îndrăciții din ținutul Gadar, pe lunatic și alți demonizați, de aceea cuprinsă de durere vrea să aducă liniștea în casa ei, scăpându-și copila de această bântuială.
 
Își primejduia viața rostind ,,Iisuse, Fiul lui David” deoarece cananiții erau idolatrii și iudeii nu se amestecau cu păgânii.  
Strigă întruna fără oboseală, încât Apostolii s-au îngrijorat pentru că Domnul nu i-a răspuns, drept pentru care au intervenit, rugându-L: ,,Slobozeşte-o, că strigă în urma noastră”.
 
O păgână care nu se mai teme de nimeni și caută, implorând Mila lui Dumnezeu! La cine să mai strige sărmana de ea, când chinul era drăcesc. Cum să te lupți cu duhurile necurate într-o lume împânzită de idolatrie, când satana și acum vrea să înghită ,,viața", pe orșicine.

,,El, răspunzând, a zis: Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel”.

Știa că Hristos ne iubește pe toți, fiindcă suntem zidirea Lui și trebuie să o înțeleagă! Nu s-a simțit jignită, ci dimpotrivă își asumă greșeala înaintașilor, care L-au părăsit pe Dumnezeu și astfel cel rău s-a încuibat... Era hotărâtă să nu se întoarcă din drum, ci dimpotrivă își continuă rugăciunea.


Dacă se îndoia sau resemna pierdea totul, căci de fapt Domnul nu zăbovise deloc, ci aștepta Mărturisirea credincioșiei: ,,Iar ea, venind, s-a închinat Lui, zicând: Doamne, ajută-mă”!
 
Este rugăciunea de cerere, care imploră, și revarsă darul lui Dumnezeu. Era convinsă că acel Om, este Iisus din Nazaret și poate să o ajute, altfel lumea nu-L mai îmbulzea nicicând. Dialogul este istorisit de Evanghelistul Matei (XV,21-28), care consemnează și evidențiază Crezul acesteea!

,,-El însă, răspunzând, i-a zis: Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor.
- Dar ea a zis: Da, Doamne, dar şi câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor”.

 
Insistența copleșitoare a unei mame aflate în necaz, ce nu mai poate aștepta și își strigă oful. O, sfântă rugăciune! Nu se descumpănește și îndură umilința pe care o merita tot neamul ei. Răspunsul este tulburător, dar adevărat și recunoaște, dar ea este altcumva, o pripășită care mulțumește pentru toate firimiturile căzute din Pâinea Vieții: ,,Cuvântul simplu și desăvârșit al cunoștinței este împărțit în multe firimituri, potrivit cu starea duhovnicească a celor ce îl primesc” (Sf. Maxim Mărturisitorul).
 
Nu este habotnică, ci rațională și pricepe numaidecât adresarea Învățătorului, care coborâse la ,,neamuri" și așa a trecut Evanghelia creștină ,,hotarele".
,,Şi vor veni alții de la răsărit şi de la apus, de la miazănoapte şi miazăzi şi vor şedea la masă întru Împărăţia lui Dumnezeu” (Luca XIII, 29).

S-a ținut după Hristos, și i-a împlinit cerința! Dacă se furișa îndoiala, abandona și fata ei nu se mai însănătoșea. Într-adevăr ajunseseră hârbari precum cîinii, jertfind la dumnezei străini. Recunoaște și Îi dă dreptate Domnului, dar spera la bunăvoința dumnezeiască.Tânjea după darurile împărțite de Creator, care din milostivire hrănește și ,,câinii”, ca să se ,,domesticească” și să nu mai flămânzească.

Nu s-a înduioșat, ci știindu-i credința fierbinte, i-a îndeplinit rugăciunea și îi răspunde justificat.

,,O, femeie, mare este credința ta; fie ție după cum voiești. Şi s-a tămăduit fiica ei în ceasul acela”. Rugăciunea este Calea către Dumnezeu și deschide fereastra Cerului, aducând dezlegarea, iertarea, vindecarea!  Ar înceta suferința din lume, dacă rugăciunea noastră este statornică și mult Bine am afla;,,fără credinţă nu este cu putinţă să fim plăcuţi lui Dumnezeu” (Evrei XI, 6).

De aceea se ,,întâmplă” și minuni, iar Credința este virtutea care stă la îndemâna omului, pentru a se izbăvi. Evanghelia rămâne peste vremuri o ,,lecție deschisă" la care participă omenirea și  fiecare trebuie să învețe:,,Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru? Tu eşti Dumnezeu, Care faci minuni!” (Psalmul 75,13).

Îngrijește-te, și să nu te lipsești de Iisus Hristos! Dacă nu te rogi, înseamnă că te-ai rătăcit definitiv și ești primejduit. Indiferent cine ești, trebuie  să te intereseze această stare!
Dacă te împotrivești ca un răzvrătit, necredința ta este păcat strigător la Cer și îți meriți ,,soarta". Te socotești atotputernic și neatins de trecerea timpului, și ești așa de plăpând! Nu te lăsa ademenit și încolăcit de născocirile filozofiei materialiste, care te îngustează și nu-ți dau perspectivă, ci dimpotrivă, îți fură și Împărăția Sfintei Treimi-Maica Domnului, Sfinții și Îngerii slujitori.
Criticii raționaliști, liberii cugetători îndoctrinați de ateismul dialectic se socotesc pozitiviști și neagă raționamentul credinței. Sunt propagandiști cutezători care nu-și recunosc niciodată neputința și micimea, deși sunt muritori. Nu intra în clica celor care cârcotesc Adevărul. Ascultă, această făgăduință!
,,De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede” (Marcu IX,23). 

Fii conștient de menirea pe care o ai și roagă-te creștinește, zicând: Doamne, ajută-mă!
 
Sursa foto: Arhiva personală a autorului
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Slujbă de pomenire pentru deținuții politici Hram la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu

21 Jun 2020 1469

În weekend, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie în parohia Vadu și la mănăstirea Colilia

11 Jun 2020 883

Programul slujirii ierarhilor din sud-estul Românei în Duminica a 29-a după Rusalii

19 Jan 2020 1118

Duminica a 27-a după Rusalii. Programul de slujire al ierarhilor din Dobrogea

08 Dec 2019 1600

Programul slujirii ierarhilor din Sud-Estul României

03 Nov 2019 1475

Programul slujirii ierarhilor în Duminica a 23-a după Rusalii. Unde vor sluji IPS Teodosie şi PS Visarion

20 Oct 2019 1148

Programul slujirii ierarhilor din sud-estul României în Duminica a zecea după Rusalii

25 Aug 2019 1226

Unde va sluji, astăzi, ÎPS Teodosie

18 Aug 2019 1711

ÎPS Teodosie va oficia, duminică, Sfântă Liturghie la mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare”

26 Jul 2019 1306

Vindecarea slugii sutaşului

16 Jul 2019 1503

Duminica a 3-a după Rusalii - Dumnezeu ne poartă de grijă!

11 Jul 2019 1839

Astăzi, la Monumentul Memorial Poarta Albă, slujbă de pomenire pentru cei ce au murit la Canal

30 Jun 2019 1586

Programul de slujire al ierarhilor din Mitropolia Munteniei şi a Dobrogei

23 Jun 2019 1386

UPDATE. Final sângeros al minivacanței de Rusalii. O femeie a fost înjunghiată lângă o discotecă din Costinești (galerie foto+video)

18 Jun 2019 19317

Magazinele ENEL din Dobgrogea vor fi închise în Ziua de Rusalii

13 Jun 2019 929