Ziua Dobrogei

#RespectTeatru La mulți ani, Aida Abagief!

Unii ar putea spune că soprana Aida Abagief este o răsfățată a cotidianului ZIUA de Constanța și poate nu exagerează, pentru că și ea, la rândul ei, merită apreciere pentru gestul extraordinar făcut prin donarea colecției sale impresionante de fotografii și afișe. Este cea care, datorită inițiativei ZIUA de Constanța, a fost omagiată anul trecut pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, într-un grandios eveniment.
 

 
Însă marea absentă a evenimentului organizat de ZIUA de Constanța marți, 12 iunie, intitulat „Incredibila memorie a teatrului constănțean“, Aida Abagief, va intra în posesia medaliei Jean Ionescu și a plachetei #RespectTeatru astăzi, de ziua ei.
 
Originară de pe Valea Prahovei, Aida Abagief a debutat pe scena constănțeană la 24 de ani. În cifre, cariera Aidei Abagief înseamnă 27 de ani de activitate scenică, incluzând 2.263 de spectacole de operă, operetă și concerte, sute de cronici în publicații diverse, plus 14 ani de activitate didactică.

Ca prim-solistă, Aida Abagief a cântat în compania unor mari nume ale scenei lirice, precum: Petre Ștefănescu Goangă, Ion Dacian, David Ohanesian, Octav Enigărescu, Nicolae Herlea, Ludovic Spiess. Pe scenele internaționale, a avut parteneri precum: Peter Glosopp, Nicola Martinucci, Pedro Lavirgen, Vladislav Piavko, Irina Arhipova.

Maestrul Constantin Daminescu i-a vegheat primii ani ai carierei, deschizându-i seria unor viitoare colaborări cu maeștri ai baghetei cum ar fi: Brediceanu, Trăilescu, Bobescu, Polidori, Annovazzi, Colosis, Perotte, Bernardi. Soprana Arta Florescu, constănțeancă la origini, i-a fost profesoară de canto la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“. După terminarea studiilor superioare, frumoasa născută într-o zi de vară, pe 14 iunie, la Comarnic, Prahova, debuta pe scena Teatrului Liric Constanța. Avea 24 de ani și un farmec de neegalat. Venise la Constanța pe 10 ianuarie 1960. David Ohanesian i-o prezentase directorului și dirijorului Constantin Daminescu. Pe 16 februarie 1960, debuta în rolul Rosinei din opera „Bărbierul din Sevilla“, de Rossini, pe care-l știa din facultate, deoarece, după cum a mărturisit într-un interviu anterior acordat cotidianului ZIUA de Constanța, venise de la Conservator cu „patru opere întregi, învățate, cântate“.

Odată cu debutul ei, o filă de istorie se scria la Opera constănțeană până în anul pensionării sale, 1987, „întreruptă“ doar cinci ani, între anii 1964 și 1969, prin plecarea sa la Opera Română București, Ansamblul Armatei și Teatrul Muzical Galați.

Aida Abagief înseamnă enorm nu doar pentru Opera constănțeană, ci și pentru școala de canto constănțeană. Se numără printre membrii fondatori ai Facultății de Arte a Universității „Ovidius“, alături de regretatul pianist Daniel Sărăcescu și de Carmen Cristescu, unde a și predat, din 1998 până în 2004, după ce inițial fusese profesoară de canto la Liceul de Arte din Constanța (1990-1998). Din 1995 era cea mai cunoscută și mai invidiată profesoară de canto din România, datorită rezultatelor remarcabile pe care elevii săi le obțineau la olimpiadele școlare de specialitate. Printre artiștii de azi ai scenei lirice autohtone cărora Aida Abagief le-a șlefuit vocile se numără: sopranele Madeleine PascuDiana Piticaș și Mădălina (Diaconescu) Sandu, mezzosopranele Lucia Mihalache și Sonia Hazarian, tenorul Doru Iftene.
 
Citește și:
 
#citeşte ZIUA de Constanţa cinsteşte marii artişti. Întâlnire aniversară cu soprana Aida Abagief, la Teatrul „Oleg Danovski“
 
La iniţiativa ZIUA de Constanţa Aida Abagief, din nou pe scenă, după 30 de ani - „Această zi n-am s-o uit niciodată“ (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

11 Jan 2019 890

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

01 Sep 2018 1083

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Vasile Mihai

31 Aug 2018 1742

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Nina Udrescu (galerie foto)

30 Aug 2018 866

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Mircea Tegzeşiu (galerie foto)

29 Aug 2018 1204

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Gina Tătaru

28 Aug 2018 1023

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Milidi Tătaru (galerie foto)

27 Aug 2018 1089

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru scenografa Eugenia Tărăşescu Jianu

25 Aug 2018 1268

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Ghiorghiţă Tănase (galerie foto)

24 Aug 2018 1236

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Gheorghe Stanciu (galerie foto)

23 Aug 2018 1715

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Paul Staicu

22 Aug 2018 1414

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Mihai Sorin Vasilescu (galerie foto)

21 Aug 2018 1276

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregrafa Mireille Savopol (galerie foto)

20 Aug 2018 982

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Valentina Șambra (galerie foto)

18 Aug 2018 1169

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Rodica Raicu Uretu

17 Aug 2018 1669