Invitati

#scrieDobrogea Biserica ortodoxă cu hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ din Medgidia - o biserică a creștinilor ridicată de un musulman

Biserica ortodoxă din Medgidia ce are hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ a fost construită în perioada 1890-1899. Anterior ridicării acestei biserici, ființa o mică biserică ce avea hramul „Sf. Chiril și Metodiu“, la care a servit un preot bulgar pe nume Ștefan. Aflată la 80 de metri de locul actualei biserici cu hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel“, a fost demolată în anul 1899, iar pe locul unde a existat altarul a fost ridicat un monument din marmură.
 
Din anul 1964, acest monument a fost strămutat lângă altarul bisericii și i s-a refăcut crucea, pierdută anterior. Aceste date au fost oferite de Dumitru Chiravola, stabilit în Medgidia în 1895, fiind cel care a deținut funcțiile de ajutor și ulterior de secretar al primăriei orașului Medgidia, făcând parte din Comitetul Parohial ce se ocupa cu construirea bisericii. Informațiile au fost confirmate de Bucur Târgovișteanu, decedat în anul 1964, membru al Consiliului parohial.
 
În anul 1897, zidurile se ridicau la înălțimea de un metru, dar stagnau din lipsa fondurilor. În aceste condiții se constată intervenția primarului musulman Kemal Hagi Ahmed (Amet), însoțit de preotul localității, Cristache Georgescu, și de negustorul Iordan Stoianoff, care s-au deplasat la București pentru a obține fonduri de la Ministerul Cultelor.
 
Pentru că enoriașii creștini nu aveau biserica de care aveau atâta nevoie, primarul tătar va pleca în audiență la București. A intrat în audiență la ministrul culturii de atunci, Take Ionescu, și a început să îl certe într-o română aproximativă și plină de culoare, cuvintele sale rămânând consemnate în documentele vremii: „Domn menistră, la mine primar Medgidia este. Acolo ai ceput biserica pentru creștini, ai făcut temelia, ama para pusin și nu putem merge mai departe. Treba dau ajutor ispraim a la Biserica“.
 
Take Ionescu îi răspunde tătarului că nu există destule fonduri, dar acesta nu renunță, continuând în același stil: „La mine tatar musulman este, la tine urman (român) și cristian este. La mine vrei facem biserică Medgidia, la tine nu vrei? Rușine bre, aman, aman!“
 
Ca urmare a acestui demers, a fost obținută de la ministrul Take Ionescu suma de 10.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor bisericii, lucru care se regăsește și în articole din presa vremii. Contribuții financiare au avut și oamenii locului, printre care comerciantul și viitorul primar, Nicolae Șteflea, care, alături de alți enoriași, a reușit să strângă suma de 38.000 de lei.
 
Interesant este faptul că și comunitatea musulmană, destul de numeroasă în oraș, a contribuit cu suma de 18.000 de lei, iar autoritățile județene au completat cu alți 2.000 de lei. Fără îndoială, exemplul primarului musulman a reprezentat un imbold pentru comunitatea musulmană, care va dona o sumă importantă necesară finalizării unei construcții religioase creștine. Putem trage concluzia că la Medgidia exista un respect reciproc între diverse confesiuni și că oamenii trăiau în bună pace și armonie.
 
Din alte surse, se pare că suma se ridica la valoarea de 70.000 de lei. Biserica va fi sfințită la 15 martie 1899, iar slujba va fi oficiată de Prea Sfințitul Episcop al Dunării de Jos, înconjurat de clerul local.
 
Constructorul bisericii a fost I. Teodoriade, iar ctitorul așezământului religios a fost preotul Cristache Georgescu, care a păstorit timp de 48 de ani, între anii 1890 și 1938, fiind înmormântat în curtea bisericii. Pictura murală a plafonului, turla cea mare și pereții au fost pictați cu scene biblice în culori plăcute și cu un desăvârșit simț artistic. Cea mai mare parte a icoanelor de pe altar aparțin aceluiași pictor, vădind un talent remarcabil.
 
În anul 1932, ca urmare a contribuției enoriașilor și din alte fonduri colectate, au fost reconstruite turlele din cărămidă, în locul celor de lemn, a fost refăcut acoperișul și a fost repictată biserica, de către pictorul Anghelescu din Călărași, întreaga lucrare fiind estimată la 630.750 de lei. Au fost înlocuite giurgiuvelele ferestrelor cu cele de fier și pardoseala de scânduri cu cea de mozaic. Stilul arhitectonic se încadrează celui romano-bizantin.
 
La Medgidia se organiza un cerc cultural preoțesc, unde aveau loc ședințe tematice culturale, cu participarea credincioșilor, din anul 1931.
 
În anul 1940, primarul Vasile VasilescuIoan Stoica - șef de birou al Primăriei, ing. Nicolae Constantin și Anton Gamulea - perceptor fiscal au inventariat bunurile bisericii ortodoxe. Valoarea acesteia era de 2,5 milioane lei, fiind construită din piatră, cărămidă, beton și fiind compusă din patru încăperi. Clopotnița cimitirului ortodox, situată pe strada Română, datează din anul 1908 și era în inventarul Primăriei.
 
În perioada comunistă au fost executate două lucrări mai importante:
- în perioada 1962-1963 a fost repictat interiorul bisericii în totalitate, vechea pictură fiind degradată în proporție de 50%. Lucrarea a fost efectuată de pictorii I. Musceleanu, P. Lembrau și I. Gheler cu suma de 57.400 de lei;
- în anul 1965 a fost vopsit în ulei întregul exterior al bisericii, lucrare ce a costat 34.000 de lei, din fonduri proprii.
 
Preoții care au deservit biserica au fost: preot Cristache Georgescu (1897-1938); preot Teodor Voineagu (1931-1961); preot Dumitru Rogoveanu (1938-1967); preot Pavel Cobilas - din anul 1946 și Virgil Nicolae - din anul 1961.
 
Biserica are următoarea structură: trei turle, două mici și una mare; altarul este din lemn de nuc frumos sculptat; opt coloane în stil corintic, la înălțimea ușilor împărătești, iar deasupra alte opt coloane în același stil. Între primele coloane sunt poziționate icoane mari cu rame, care au deasupra ghirlande impresionante de flori expuse, precum și icoane mici în mai multe rânduri. Aceste icoane au rama formată din câte două coloane mici, răsucite.
Ușile împărătești, ca și cele două laturi, sunt tot din lemn de nuc, cu frumoase ornamentații, precum și două strane - una regală și una episcopală - frumos ornamentate.
 
În curtea bisericii se află și sediul Protoieriei Medgidia, ce are în subordine 49 de parohii, fiind păstorite de protoiereul Copăcencu Vasile (1990-2008), urmat de preot Mănescu Marian, iar în prezent de preotul Ciobanu Petrică.
 
Această construcție rămâne una emblematică pentru oraș, regăsindu-se pe aproape toate vederile și fotografiile de epocă, reușind să reziste presiunilor din perioada comunistă.
Alături de geamia mare din Medgidia, biserica ortodoxă din oraș reprezintă un obiectiv important al localității, ce va dăinui în timp.
 
Despre Adrian Ilie

Licenţiat şi masterat în istorie - Universitatea „Ovidius“ Constanţa, şef de promoţie.
Doctor în istorie şi cursuri postuniversitare - Universitatea din Bucureşti.
Director adj. - Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi“ Medgidia.
Metodist, responsabil Cerc pedagogic şi membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanţa).
Autor al mai multor lucrări şi studii despre Medgidia şi Dobrogea, autor al unor studii şi cărţi de metodică şi management.
Membru în Comisia Naţională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.
Membru al Asociaţiei Culturale „Mehmet Niyazi“ Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor şcolare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie/Istoria minorităţii turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice -Medgidia.


Citeşte şi:

#scrieDobrogea Geamia din Medgidia - o construcţie emblematică şi un simbol al oraşului (galerie foto)

#scrieDobrogea Sistemul educaţional islamic. Seminarul musulman din Medgidia (II) - galerie foto

#scrieDobrogea Sistemul educaţional islamic. Seminarul musulman din Medgidia (I) - galerie foto

#scrieDobrogea Panairul de la Medgidia sau sărbătoarea Sfântului Dumitru (galerie foto)

#scrieDobrogea Învăţământul din Dobrogea centrală după anul 1878 până la începutul secolului al XX-lea (II)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#scrieDobrogea Colecția muzeală George Neacșu din Medgidia (galerie foto)

26 Jul 2018 899

#scrieDobrogea Oprea Hârâciu - eroul Medgidiei în Primul Război Mondial

18 Jul 2018 1059

#scrieDobrogea Dr. Ibrahim Themo, fiul adoptat al Medgidiei (galerie foto)

11 Jul 2018 1391

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (XI)

06 Jul 2018 1271

#scrieDobrogea Citakii, grup etnic dobrogean evidenţiat în secolele XVI-XVII

05 Jul 2018 1065

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (X)

30 Jun 2018 1161

#scrieDobrogea Ioan N. Roman, „patriarhul Dobrogei“. Personalitate marcantă a Constanţei şi a Medgidiei (galerie foto)

26 Jun 2018 888

#scrieDobrogea Abdul Hagi Cherim şi Kemal Hagi Amet, primarii care au construit şi modernizat Medgidia (galerie foto)

23 Jun 2018 1815

#scrieDobrogea Sayd Mârza Paşa - tătarul care a modernizat Dobrogea şi a întemeiat oraşul Medgidia

19 Jun 2018 4651

#scrieDobrogea Evoluția Portului Constanța pe drumul refacerii (1945-1957) (IX)

29 May 2018 758

#scrieDobrogea. Canalul Dunăre - Marea Neagră. 34 de ani de la inaugurarea „Magistralei Albastre“ Primele proiecte de realizare a canalului navigabil (II)

25 May 2018 1668

Canalul Dunăre - Marea Neagră. 34 de ani de la inaugurarea „Magistralei Albastre“ Primele proiecte de realizare a canalului navigabil (I) (galerie foto)

22 May 2018 2548

#scrieDobrogea Abdul Medgid - fondatorul orașului modern Medgidia (galerie foto)

17 May 2018 11271

#citeşteDobrogea TOMI - CONSTANŢA monografie (1931). Capitolul II. Barbarii. Imperiul Bizantin. Constanţa veacului de mijloc Edrissi

16 May 2018 903

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (VII)

12 May 2018 1525

#scrieDobrogea Muftiii cultului musulman în perioada 1947-2018 (II)

11 May 2018 2526

#citeșteDobrogea Practici medicale empirice și descântece. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 May 2018 1769

#scrieDobrogea Evoluția Portului Constanța pe drumul refacerii (1945-1957) (VI)

04 May 2018 1128

#citeşteDobrogea TOMI - CONSTANŢA (1931) Cuvînt Înainte. Autor, colonel Marin Ionescu Dobrogianu

04 May 2018 1018

#scrieDobrogea Muftiii cultului musulman în perioada 1878-1947 (I) (galerie foto)

03 May 2018 2105

#scrieDobrogea Mustafa Ismail Ali, un primar al Medgidiei de origine turcă (galerie foto)

28 Apr 2018 2017

#scrieDobrogea Evoluția Portului Constanța pe drumul refacerii (1945-1957) (V)

27 Apr 2018 998

#citeșteDobrogea Satul în care nu au avut loc divorţuri. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

26 Apr 2018 3303

#citeşteDobrogea Lupte cu tauri şi fiare sălbatice pe hipodromul de la Tomis. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

25 Apr 2018 1166

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (IV)

21 Apr 2018 1283

#scrieDobrogea Învăţământul vocaţional islamic în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia. Absolvenţi, organizarea în perioada comunistă şi reorganizarea după 1990 (VII)

19 Apr 2018 1059

Sănătatea şi serviciul sanitar în Dobrogea la sfârşitul secolului al XIX-lea

16 Apr 2018 1432

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (III)

13 Apr 2018 1343

#scrieDobrogea Învăţământul vocaţional islamic în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia (1932-1947) (V)

05 Apr 2018 1725

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (II)

31 Mar 2018 1449

#scrieDobrogea Învăţământul vocaţional islamic în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia (1923-1932) (IV) (galerie foto)

29 Mar 2018 1174

#scrieDobrogea Învățământul vocațional islamic în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia (1923-1932) (III)

23 Mar 2018 1302

#citeşteDobrogea „Cetăţenii dobrogeni sunt obiectul unei foarte ciudate anomalii politice.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Mar 2018 1909

#scrieDobrogea Învăţământul vocaţional islamic în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia (1912-1922) (II)

15 Mar 2018 2000

#scrieDobrogea Învăţământul vocaţional islamic în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia (1902-1912)

09 Mar 2018 1901

#citeșteDobrogea 138 de ani de la promulgarea Constituției Dobrogei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 Mar 2018 945

Fenomen meteo periculos. Se anunță ploaie înghețată în Dobrogea

02 Mar 2018 2272

#scrieDobrogea Familia Golea, brașovenii care au modernizat și condus Medgidia

02 Mar 2018 2381

#scrieDobrogea Învăţământul din Dobrogea centrală după anul 1878 până la începutul secolului al XX-lea (II)

23 Feb 2018 1223

#scrieDobrogea Învăţământul din Dobrogea centrală după anul 1878 până la începutul secolului al XX-lea (I)

22 Feb 2018 1656

#citeșteDobrogea Câte geamii și moschei se regăseau în Dobrogea anului 1928. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța (galerie foto)

17 Feb 2018 3713

Interviu cu publicistul Cristian Cealera - „Nu m-am considerat niciodată un scriitor, ci mai repede un cronicar de Ev Mediu“

03 Feb 2018 1653

#scrieDobrogea Grigore Antipa, iniţiatorul ştiinţelor mării în România

30 Nov 2017 2042

#scrieDobrogea Poarta maritimo-dunăreană a României în paragină - Sulina

29 Nov 2017 969

#scrieDobrogea Dobrogea văzută de un bănățean

28 Nov 2017 920

#scrieDobrogea Un episod mai puțin cunoscut din istoria Peșterii Sfântului Andrei - sfințirea din 23 iulie 1944 (galerie foto)

27 Nov 2017 2522

#citeşteDobrogea P. Ştefănescu - „Pe malul dobrogean al Dunării putem scrie istoria noastră“ (document)

02 Nov 2017 1004

#scrieDobrogea „Cheia mântuirii noastre este drumul Dunării spre Marea largă deschisă tuturor.“ Mihail Kogălniceanu și Dobrogea românească (galerie foto)

30 Oct 2017 2005

#scrieDobrogea Povestea Regimentului 34

17 Oct 2017 3757

#scrieDobrogea Fraţii preoţi Gheorghe şi Nicolae Răşcanu, protopopi în Dobrogea după Războiul de Independenţă (galerie foto)

16 Oct 2017 2609