Invitati

#scrieDobrogea Sayd Mârza Paşa - tătarul care a modernizat Dobrogea şi a întemeiat oraşul Medgidia

Nu putem discuta despre sultanul Abdul Medgid şi despre Dobrogea fără a aminti de guvernatorul acestei provincii, Sayd Mârza Paşa. Tătar la origine, din Crimeea, s-a înrolat în armata otomană şi a dat dovadă de acte de curaj cu prilejul a numeroase confruntări, în special în cele cu armatele ţariste. A făcut parte din armata sultanului Mahmud al II-lea (1808-1839), pe care l-a salvat de la moarte în timpul unei campanii militare. Drept răsplată, va fi recompensat de sultan cu funcţia de guvernator al Dobrogei şi Bulgariei de Nord-Est, fiind „ vali“ de Silistra-Rusciuk, bey de Rumelia şi han al Crimeii.
  
Va participa la Războiul Crimeii (1853-1856), iar în anul 1854 se afla la Techirghiol pentru a se trata la braţul rănit în una dintre aceste lupte. Va deţine importante proprietăţi în Dobrogea, iar în anul 1836, îl avea la masă invitat pe Helmuth K.B. Moltke, viitorul feldmareşal prusac. La curtea din Silistra erau distraţi de un evreu care cânta şi dansa pentru distracţia înaltului oaspete.
 
Moşiile sale ce erau formate din siliştile a 12 sate părăsite erau la Mahmut Cuiusu (Izvoru Mare), un ciflik aflat în apropierea satului, un altul la Dunăre, între Rasova şi Cochirleni, iar altul la Defcea (Gherghina). Câşlele sale erau grupate pe Valea Kara-su, aici fiind crescute turme de vite, 4000 de oi, 300 de cai şi 15 armăsari de rasă. În „fermele model“, adevărate ferme capitaliste, pe care le înfiinţase şi cu care se mândrea, creştea viermi de mătase, pentru care plantase 1.500 de duzi. Construise o răsadniţă de tutun, o livadă de pomi fructiferi şi alte culturi, pe care folosea cele 20 de pluguri Dombasle, achiziţionate pentru a realiza lucrări agricole de calitate. Toate aceste proprietăţi şi achiziţii vor fi moştenite de urmaşii paşei, care însumau 10.000 ha între Saidia şi Amzalia, iar la Ivrinez moşteneau un ciflik de 646 ha.
 
Acest dregător de origine tătară, aflat în slujba sultanului otoman, a contribuit la dezvoltarea provinciei şi în mod cu totul deosebit la dezvoltarea Medgidiei. El este cel care s-a ocupat personal de colonizarea tătarilor din Crimeea. Acest lucru nu este întâmplător, el însuşi fiind originar din acea zonă. Tătarii au venit la chemarea lui Sayd Mârza Paşa, având încuviinţarea sultanului. Era interesat de soarta conaţionalilor săi, drept pentru care a construit locuinţe pentru colonişti, a construit podul de peste bălţile mlăştinoase Kara-su, ce-i va purta numele, a construit Geamia „Abdul Medgid“, o adevărată capodoperă a arhitecturii religioase islamice, şi a fost preocupat permanent de bunul trai al locuitorilor aşezării. Înfiinţa satul Saidia, geamia din Mahmud-chioi, fonda şcoli şi gimnazii în toate satele.
 
A acordat scutiri de taxe noilor veniţi şi a încurajat fenomenul transhumanţei. Păstorii veniţi din Ardeal vor fi scutiţi de taxe şi încurajaţi să se stabilească în provincie şi în special la Medgidia. Fiind un adept al ideii de progres, a încurajat organizarea Târgului Panairului şi a facilitat accesul comercianţilor la renumitul târg.
 
În întâlnirile avute cu diverse personalităţi care au străbătut Dobrogea, încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, a lăsat o impresie deosebită, fiind considerat un adevărat „progresist şi reformator“. A fost adeptul toleranţei religioase în provincia pe care o guverna şi a încercat introducerea unor metode occidentale în administraţie şi pe moşiile pe care le deţinea.
 
Fiind un slujitor de nădejde al sultanului, a răspuns la timp şi pozitiv tuturor chemărilor acestuia. De fiecare dată când era solicitat de acesta, pornea la luptă contra ruşilor, în fruntea propriei sale armate. Era un om rafinat şi modest, pe care agronomul Ion Ionescu de la Brad l-a cunoscut într-o vară toridă a anului 1850, la umbra ceadârului (cortului) său de la Mahmud Cuiusu (Izvorul Mare), sat ce purta numele protectorului său.
În calitatea sa de guvernator al Silistrei, soldat viteaz, viţă de derebei, Sayd Mârza Paşa şi-a impus dominaţia şi asupra domnitorilor români de la nord de Dunăre, cărora le trimitea ordine scrise şi verbale, tratându-i ca pe nişte simpli slujbaşi ai sultanului.
 
Uneori era aspru cu cei care îi nesocoteau ordinele, fie că erau creştini sau musulmani. Nu putem vorbi însă de o atitudine anticreştină, deoarece în calitate de guvernator al provinciei era interesat să aibă supuşi cât mai mulţi şi mai devotaţi.
 
În vremea conflictului ruso-turc declanşat în 1877, la care va lua parte şi România, guvernatorul Sayd Mârza Paşa a acţionat în favoarea intereselor otomane. În acest sens, i-a convocat pe şefii comunităţilor locale şi pe notabilii oraşelor, de urgenţă la „Konak“, cum i se mai spunea Palatului Paşei. Guvernatorul a citit decretul imperial, prin care se ordona distrugerea prin bombardament a oraşului Tulcea. Se dădea populaţiei un răgaz de 48 de ore ca să se poată retrage. Nu s-a permis nicio obiecţie, iar sala a fost imediat evacuată cu forţa. Ştirea s-a răspândit fulgerător, iar panica a pus stăpânire pe tot oraşul. Cei care erau mai înstăriţi şi-au trimis familiile cu vaporul în locuri mai sigure. Tulcea nu a fost bombardată, datorită intervenţiei consulilor străini pe lângă sultan. Sayd Paşa a fost destituit printr-un ordin telegrafic, pe motiv că furnizase ştiri inexacte despre starea de lucruri din Dobrogea. A fost înlocuit cu Fahri Bei, care mai ocupase această funcţie şi care era cunoscut localnicilor. Sosit în oraş în ziua de 7 aprilie 1877, nu şi-a exercitat funcţia deoarece s-a declanşat războiul şi a fost nevoit să părăsească provincia.
 
Cât despre soarta lui Sayd Mârza Paşa după această dată, nu se mai ştie nimic. Probabil a rămas în Dobrogea, pe proprietăţile sale, bătrân şi neputincios, în faţa evenimentelor tumultoase ale anilor 1877-1878. A rămas în memoria colectivă datorită faptelor sale şi a realizărilor pe care le-a pus în slujba comunităţilor de creştini şi musulmani.
 
Despre Adrian Ilie
 
Licenţiat şi masterat în istorie - Universitatea „Ovidius“ Constanţa, şef de promoţie.
Doctor în istorie şi cursuri postuniversitare - Universitatea din Bucureşti
Director adjunct - Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi“ Medgidia
Metodist, responsabil Cerc pedagogic şi membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanţa)
Autor al mai multor lucrări şi studii despre Medgidia şi Dobrogea 
Autor al unor studii şi cărţi de metodică şi management
Membru în Comisia Naţională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România
Membru al Asociaţiei Culturale „Mehmet Niyazi“ Medgidia
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor şcolare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie/Istoria minorităţii turce în România)
Membru în Comisia monumentelor istorice -Medgidia
Realizator emisiune istorică - „Repere Istorice“ - Alpha Media TV (2013-2018) 
Premii obţinute pentru activitatea publicistică. 
 
Citeşte şi: 
 
#scrieDobrogea. Canalul Dunăre - Marea Neagră. 34 de ani de la inaugurarea „Magistralei Albastre“ Primele proiecte de realizare a canalului navigabil (II)

Canalul Dunăre - Marea Neagră. 34 de ani de la inaugurarea „Magistralei Albastre“ Primele proiecte de realizare a canalului navigabil (I) (galerie foto) 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Şoc total Cine este femeia care a căzut ieri de la etajul III al unui bloc din Constanţa

25 Sep 2018 8867

#scrieDobrogea Colecția muzeală George Neacșu din Medgidia (galerie foto)

26 Jul 2018 1007

#scrieDobrogea Oprea Hârâciu - eroul Medgidiei în Primul Război Mondial

18 Jul 2018 1221

#scrieDobrogea Dr. Ibrahim Themo, fiul adoptat al Medgidiei (galerie foto)

11 Jul 2018 1624

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (XI)

06 Jul 2018 1391

#scrieDobrogea Citakii, grup etnic dobrogean evidenţiat în secolele XVI-XVII

05 Jul 2018 1202

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (X)

30 Jun 2018 1263

#scrieDobrogea Ioan N. Roman, „patriarhul Dobrogei“. Personalitate marcantă a Constanţei şi a Medgidiei (galerie foto)

26 Jun 2018 1048

#scrieDobrogea Abdul Hagi Cherim şi Kemal Hagi Amet, primarii care au construit şi modernizat Medgidia (galerie foto)

23 Jun 2018 2005

#scrieDobrogea Evoluția Portului Constanța pe drumul refacerii (1945-1957) (IX)

29 May 2018 847

#scrieDobrogea. Canalul Dunăre - Marea Neagră. 34 de ani de la inaugurarea „Magistralei Albastre“ Primele proiecte de realizare a canalului navigabil (II)

25 May 2018 1880

Canalul Dunăre - Marea Neagră. 34 de ani de la inaugurarea „Magistralei Albastre“ Primele proiecte de realizare a canalului navigabil (I) (galerie foto)

22 May 2018 2774

#scrieDobrogea Abdul Medgid - fondatorul orașului modern Medgidia (galerie foto)

17 May 2018 11537

#citeşteDobrogea TOMI - CONSTANŢA monografie (1931). Capitolul II. Barbarii. Imperiul Bizantin. Constanţa veacului de mijloc Edrissi

16 May 2018 974

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (VII)

12 May 2018 1684

#scrieDobrogea Muftiii cultului musulman în perioada 1947-2018 (II)

11 May 2018 2689

#citeșteDobrogea Practici medicale empirice și descântece. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 May 2018 1844

#scrieDobrogea Evoluția Portului Constanța pe drumul refacerii (1945-1957) (VI)

04 May 2018 1246

#citeşteDobrogea TOMI - CONSTANŢA (1931) Cuvînt Înainte. Autor, colonel Marin Ionescu Dobrogianu

04 May 2018 1213

#scrieDobrogea Muftiii cultului musulman în perioada 1878-1947 (I) (galerie foto)

03 May 2018 2253

#scrieDobrogea Mustafa Ismail Ali, un primar al Medgidiei de origine turcă (galerie foto)

28 Apr 2018 2282

#scrieDobrogea Evoluția Portului Constanța pe drumul refacerii (1945-1957) (V)

27 Apr 2018 1131

#citeșteDobrogea Satul în care nu au avut loc divorţuri. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

26 Apr 2018 3388

#citeşteDobrogea Lupte cu tauri şi fiare sălbatice pe hipodromul de la Tomis. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

25 Apr 2018 1228

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (IV)

21 Apr 2018 1504

#scrieDobrogea Învăţământul vocaţional islamic în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia. Absolvenţi, organizarea în perioada comunistă şi reorganizarea după 1990 (VII)

19 Apr 2018 1149

Sănătatea şi serviciul sanitar în Dobrogea la sfârşitul secolului al XIX-lea

16 Apr 2018 1523

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (III)

13 Apr 2018 1438

#scrieDobrogea Învăţământul vocaţional islamic în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia (1932-1947) (V)

05 Apr 2018 1879

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (II)

31 Mar 2018 1607

#scrieDobrogea Învăţământul vocaţional islamic în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia (1923-1932) (IV) (galerie foto)

29 Mar 2018 1277

#scrieDobrogea Învățământul vocațional islamic în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia (1923-1932) (III)

23 Mar 2018 1443

#citeşteDobrogea „Cetăţenii dobrogeni sunt obiectul unei foarte ciudate anomalii politice.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Mar 2018 2018

#scrieDobrogea Învăţământul vocaţional islamic în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia (1912-1922) (II)

15 Mar 2018 2127

#scrieDobrogea Învăţământul vocaţional islamic în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia (1902-1912)

09 Mar 2018 2050

#citeșteDobrogea 138 de ani de la promulgarea Constituției Dobrogei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 Mar 2018 1027

Fenomen meteo periculos. Se anunță ploaie înghețată în Dobrogea

02 Mar 2018 2325

#scrieDobrogea Familia Golea, brașovenii care au modernizat și condus Medgidia

02 Mar 2018 2508

#scrieDobrogea Biserica ortodoxă cu hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel“ din Medgidia - o biserică a creștinilor ridicată de un musulman

27 Feb 2018 2369

#scrieDobrogea Învăţământul din Dobrogea centrală după anul 1878 până la începutul secolului al XX-lea (II)

23 Feb 2018 1385

#scrieDobrogea Învăţământul din Dobrogea centrală după anul 1878 până la începutul secolului al XX-lea (I)

22 Feb 2018 1760

#citeșteDobrogea Câte geamii și moschei se regăseau în Dobrogea anului 1928. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța (galerie foto)

17 Feb 2018 3840

Interviu cu publicistul Cristian Cealera - „Nu m-am considerat niciodată un scriitor, ci mai repede un cronicar de Ev Mediu“

03 Feb 2018 1903

#scrieDobrogea Grigore Antipa, iniţiatorul ştiinţelor mării în România

30 Nov 2017 2178

#scrieDobrogea Poarta maritimo-dunăreană a României în paragină - Sulina

29 Nov 2017 1034

#scrieDobrogea Dobrogea văzută de un bănățean

28 Nov 2017 972

#scrieDobrogea Un episod mai puțin cunoscut din istoria Peșterii Sfântului Andrei - sfințirea din 23 iulie 1944 (galerie foto)

27 Nov 2017 2628

#citeşteDobrogea P. Ştefănescu - „Pe malul dobrogean al Dunării putem scrie istoria noastră“ (document)

02 Nov 2017 1062

#scrieDobrogea „Cheia mântuirii noastre este drumul Dunării spre Marea largă deschisă tuturor.“ Mihail Kogălniceanu și Dobrogea românească (galerie foto)

30 Oct 2017 2094

#scrieDobrogea Povestea Regimentului 34

17 Oct 2017 3930