15 ani de închisoare pentru fostul șef al SC Utilităţi Publice Cernavodă S.R.L! Dosarul merge la Curtea de Apel Constanța

  • În dosar, Laurenţiu-George Dumitrescu, fost director/administrator în cadrul SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL, a primit 15 ani de închisoare (pedeapsă obținută prin contopirea a două condamnări).


Dosarul foștilor șefi ai societății comerciale Utilităţi Publice Cernavodă S.R.L, unitate aflată sub coordonarea Consiliului Local al oraşului Cernavodă, condamnați la ani grei de închisoare, sunt nemulțumiți de pedepsele primite!

Atât inculpații din prezenta cauză, cât și anchetatorii au contestat decizia primei instanțe, apelurile formulate urmând a fi judecată de Curtea de Apel Constanța.

Amintim că pe data de 13 octombrie 2020, Tribunalul Constanța a anunțat în această primele condamnări în prezenta cauză, cea mai mare primind-o Laurenţiu-George Dumitrescu, fost director/administrator în cadrul SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL - 15 ani de închisoare (pedeapsă obținută prin contopirea a două condamnări).


Georgeta-Adina Avram, director economic, nouă ani şi opt luni de închisoare.

Dumitra Georgeta, contabil, cinci ani şi opt luni de închisoare.

Sanda-Eugenia Costache, contabil, cinci ani de închisoare.

Alexandru-George Dumitrescu, funcţionar, patru ani şi patru luni de închisoare.


Maria Cristina Dumitrescu, funcţionar, doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
 

Ce spun procurorii

Conform unui comunicat al Biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, „s-a reţinut că, în perioada 2011 – 2016, s-au derulat activităţi infracţionale în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu aceste atribuţii de serviciu de către inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, director/administrator la S.C. U. P. S.R.L. – funcţionar public cu atribuţii de control, administrare/gestiune, cu implicarea şi a altor funcţionari publici (inculpata Avram Georgeta-Adina – director economic), prin încheierea, derularea de relaţii contractuale/comerciale între societatea comercială de interes public cu persoane juridice prin încălcarea cu ştiinţă a dispoziţiilor legale şi a atribuţiilor de serviciu, în materia achiziţiilor publice, favorizând interese patrimoniale personale şi ale terţilor, în defavoarea şi paguba societăţii comerciale cu capital de stat (prin producerea de prejudicii băneşti), S.C. U. P. S.R.L., aflată sub coordonarea Consiliului Local al oraşului Cernavodă”.

 

Foloase patrimoniale băneşti

„S-a reţinut, de asemenea, că inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, în calitate de director/administrator la S.C. U. P. S.R.L, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a desfăşurat activităţi infracţionale în mod continuat, prin încălcarea dispoziţiilor legale, dispunând nelegal, abuziv, decizii instituţionale în folosul necuvenit al altor persoane, cu consecinţa producerii de prejudicii S.C. U. P. S.R.L. Inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, în calitate de funcţionar public, cu atribuţii de control, administrare/gestiune în cadrul S.C. U. P. S.R.L a desfăşurat activităţi infracţionale prin încălcarea cu ştiinţă a dispoziţiilor legale, participând în exercitarea atribuţiilor de serviciu la luarea de decizii, emiterea de acte, dispoziţii, în scopul asigurării de foloase patrimoniale băneşti, pentru sine şi pentru rudele/afini apropiate”.
 

„Operaţiuni fictive“

Conform sursei citate, „inculpaţii Dumitrescu Laurenţiu-George, Avram Georgeta-Adina, Dumitrescu Alexandru-George şi Dumitrescu Maria-Cristina, cu complicitatea contabilelor – inculpatele Costache Sanda-Eugenia şi Dumitra Georgeta, în perioada 2011 – 2016, au desfăşurat activităţi infracţionale, constând în solicitarea spre decontare/plată şi aprobarea de plăţi în numerar, cu consecinţa retragerilor/ridicărilor în numerar de sume de bani, în mod abuziv, sume de bani însuşite, folosite din casieria societăţii în folos personal şi în folosul altora, prin utilizare de documente justificative înregistrate în contabilitate, nereale/fictive sau nelegale, cu consecinţa producerii de pagube societăţii de interes public. Inculpaţii Dumitrescu Laurenţiu-George şi Avram Georgeta-Adina, în calitate de administrator şi director economic, în perioada 2011 – 2015, au desfăşurat activităţi infracţionale (autor/complice) constând în evidenţierea în acte contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, ori evidenţierea unor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului consolidat al statului”.

Această etapă a procesului penal reprezintă conform dispoziţiilor Codului de procedură penală, finalizarea urmăririi penale şi trimiterea rechizitoriului în instanţă, spre judecare a cauzei penale, situaţie care nu poate înfrânge principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Citește și

Ani grei de închisoare pentru fosta conducere a societății comerciale Utilităţi Publice Cernavodă SRL

Afacerist condamnat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța a pledat pentru eliberare

Foști directori ai Autorității Rutiere Române, cercetați de DNA

Doi dintre cei trei inculpați din dosarul lui Gabriel Coteanu, fost șef al Poliției Eforie, au scăpat de orice interdicție
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Conturi și neregulile descoperite la Cernavodă!

06 Mar 2021 1350

Ce s-a hotărât în ședința AGA a Utilități Publice-Gospodăria Comunală SRL. Mai multe primării din județul Constanța, implicate

26 Feb 2021 362

Au fost numiți noii administratori provizorii ai societății Utilități Publice - Gospodăria Comunală SRL din Cernavodă

25 Feb 2021 563

Modificări în componența consiliului de administrație de la Utilități Publice Cernavodă

20 Feb 2021 717

Contract amplu între primăria din Cernavodă și mai multe firme. Este vizată lucrarea de întreținere a trotuarelor (document)

18 Jul 2020 2176

Ce firmă se va ocupa de reabilitarea trotuarelor și aleilor pietonale din orașul Cernavodă (document)

28 Mar 2020 2450

Trotuarele de pe strada I.D. Chirescu și aleile pietonale din cartierul Columbia din Cernavodă, reabilitate de SC Utilități Publice Cernavodă SRL (documente)

20 Mar 2020 2552

Capitalul social al SC Utilităţi Publice Cernavodă, majorat. Alte decizii vizează componenţa Consiliului de Administraţie

22 Jan 2020 2598

Achiziție de peste 300.000 lei la societatea Utilități Publice - Gospodăria Comunală SRL Cernavodă (document)

01 Nov 2019 1113

Ce se întâmplă cu reabilitarea străzilor Salciei şi Nicolae Titulescu din Cernavodă? (document)

19 Oct 2019 1655

Utilităţi Publice - Gospodăria Comunală Cernavodă cumpără benzină şi motorină (document)

31 May 2019 1572

De la ce firmă a cumpărat SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL un buldoexcavator (document)

24 May 2019 1013

Utilităţi Publice-Gospodăria Comunală din Cernavodă cumpără autovidanjă (document)

04 Feb 2019 1110

Capitalul social al societăţii Utilităţi Publice Cernavodă SRL a fost majorat

28 Jan 2019 1373

Ce societate se va ocupa de asigurarea utilajelor pentru deszăpezirea orașului Cernavodă (document)

05 Jan 2019 1749