40 de ani de închisoare pentru fosta conducere a SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL! Apelul, amânat pentru anul viitor


 
  • În motivarea deciziei de condamnare, Tribunalul Constanța arată că „se constată, din coroborarea probelor administrate, caracterul autoritar (de stăpân) cu care acționa inculpatul (nota redactorului: fostul director/administrator în cadrul SC Utilităţi Publice Cernavodă), care se comporta ca un veritabil patron (...) , dar nu ca un bun patron în interesul rentabilizării societății, ci în interesul său patrimonial, înconjurat de rude/afini plasați în funcții de conducere la societate“.
 
Curtea de Apel Constanța a început cu o amânare procesul în care fosta conducere a societății comerciale Utilităţi Publice Cernavodă S.R.L, unitate aflată sub coordonarea Consiliului Local al oraşului Cernavodă, a fost condamnată în primă instanță la zeci de ani grei de închisoare.
 
40 de ani mai precis! 
 
Curtea de Apel Constanța, în completul format din judecătorii Adriana Ispas și Marius Cristian Epure, cel din urmă fiind președintele Curții de Apel Constanța, au amânat procesul, la cererea inculpaților, pentru pregătirea apărării.
 
Noul termen a fost stabilit pentru data de 13 ianuarie 2022.
 
Oricare va fi decizia  Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
Amintim că prezentul dosar a fost soluționat în primă instanță (13 octombrie 2020) de Leonard Iustin Bourceanu, judecător în cadrul Secției penale din Tribunalul Constanța, care a dictat zeci de ani grei de închisoare:
 
Laurenţiu-George Dumitrescu, fost director/administrator în cadrul SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL - 15 ani de închisoare (pedeapsă obținută prin contopirea a două condamnări).
 

Georgeta-Adina Avram, director economic, nouă ani şi opt luni de închisoare.
 
Dumitra Georgeta, contabil, cinci ani şi opt luni de închisoare.

 
Sanda-Eugenia Costache, contabil, cinci ani de închisoare.
 
Alexandru-George Dumitrescu, funcţionar, patru ani şi patru luni de închisoare.
 
Maria Cristina Dumitrescu, funcţionar, doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
 
Oficial, de la Parchet
 
Conform unui comunicat al Biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, „s-a reţinut că, în perioada 2011 – 2016, s-au derulat activităţi infracţionale în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu aceste atribuţii de serviciu de către inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, director/administrator la S.C. U. P. S.R.L. – funcţionar public cu atribuţii de control, administrare/gestiune, cu implicarea şi a altor funcţionari publici (inculpata Avram Georgeta-Adina – director economic), prin încheierea, derularea de relaţii contractuale/comerciale între societatea comercială de interes public cu persoane juridice prin încălcarea cu ştiinţă a dispoziţiilor legale şi a atribuţiilor de serviciu, în materia achiziţiilor publice, favorizând interese patrimoniale personale şi ale terţilor, în defavoarea şi paguba societăţii comerciale cu capital de stat (prin producerea de prejudicii băneşti), S.C. U. P. S.R.L., aflată sub coordonarea Consiliului Local al oraşului Cernavodă”.
 
 
„S-a reţinut, de asemenea, că inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, în calitate de director/administrator la S.C. U. P. S.R.L, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a desfăşurat activităţi infracţionale în mod continuat, prin încălcarea dispoziţiilor legale, dispunând nelegal, abuziv, decizii instituţionale în folosul necuvenit al altor persoane, cu consecinţa producerii de prejudicii S.C. U. P. S.R.L. Inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, în calitate de funcţionar public, cu atribuţii de control, administrare/gestiune în cadrul S.C. U. P. S.R.L a desfăşurat activităţi infracţionale prin încălcarea cu ştiinţă a dispoziţiilor legale, participând în exercitarea atribuţiilor de serviciu la luarea de decizii, emiterea de acte, dispoziţii, în scopul asigurării de foloase patrimoniale băneşti, pentru sine şi pentru rudele/afini apropiate”.
 
„Operaţiuni fictive“
 
Conform sursei citate, „inculpaţii Dumitrescu Laurenţiu-George, Avram Georgeta-Adina, Dumitrescu Alexandru-George şi Dumitrescu Maria-Cristina, cu complicitatea contabilelor – inculpatele Costache Sanda-Eugenia şi Dumitra Georgeta, în perioada 2011 – 2016, au desfăşurat activităţi infracţionale, constând în solicitarea spre decontare/plată şi aprobarea de plăţi în numerar, cu consecinţa retragerilor/ridicărilor în numerar de sume de bani, în mod abuziv, sume de bani însuşite, folosite din casieria societăţii în folos personal şi în folosul altora, prin utilizare de documente justificative înregistrate în contabilitate, nereale/fictive sau nelegale, cu consecinţa producerii de pagube societăţii de interes public. Inculpaţii Dumitrescu Laurenţiu-George şi Avram Georgeta-Adina, în calitate de administrator şi director economic, în perioada 2011 – 2015, au desfăşurat activităţi infracţionale (autor/complice) constând în evidenţierea în acte contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, ori evidenţierea unor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului consolidat al statului”.
 
Din motivarea primei instanțe
 
În motivarea deciziei de condamnare, Tribunalul Constanța arată că, la stabilirea și individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate inculpaților , instanța a avut în vedere gradul de pericol social ridicat –infracțiuni de corupție care rezultă din modalitatea concretă de comitere a faptei de către fiecare dintre inculpați, de participarea efectivă a acestora la activitatea infracțională care li se reține în sarcină, de atribuțiile de conducere și control pe care fiecare dintre ei le aveau.
 
„Echipă focalizată spre profit personal“
 
„Se constată, din coroborarea probelor administrate, caracterul autoritar (de stăpân) cu care acționa inculpatul (nota redactorului: fostul director/administrator în cadrul SC Utilităţi Publice Cernavodă), care se comporta ca un veritabil patron (...) , dar nu ca un bun patron în interesul rentabilizării societății, ci în interesul său patrimonial, înconjurat de rude/afini plasați în funcții de conducere la societate, care de asemena realizau beneficii financiare nelegal, mod de lucru care surprinde nu doar prin curaj, dar mai ales prin lejeritatea cu care acționa atât el cât și ceilalți inculpați - ca o echipă focalizată spre profit personal - fără tema vreunor repercursiuni ale oganelor fiscale sau judiciare, aspecte care de asemenea au carater agravant“.

Sursa motivare: rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Tragedie la Tulcea!
Judecătorul Cristian Epure și-a motivat decizia în cazul procurorului condamnat la Constanța pentru ucidere de culpă (motivare)

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

De unde sunt închiriate utilajele pentru deszăpezirea orașului Cernavodă (DOCUMENT)

21 Dec 2021 2007

O firmă din Cernavodă a achiziționat borduri și pavele. Detalii din contract (document)

25 Jul 2021 2206

Cine sunt noii administratori provizorii de la Utilități Publice Cernavodă SRL

12 Jun 2021 990

Modificări în Societatea Utilități Publice – Gospodăria Comunală din Cernavodă

08 Jun 2021 1198

„Se constată caracterul autoritar (de stăpân) cu care se acționa“ 40 de ani de închisoare pentru foștii șefi ai SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL. Motivare

22 May 2021 2727

Curtea de Conturi și neregulile descoperite la Cernavodă!

06 Mar 2021 1858

Ce s-a hotărât în ședința AGA a Utilități Publice-Gospodăria Comunală SRL. Mai multe primării din județul Constanța, implicate

26 Feb 2021 715

Au fost numiți noii administratori provizorii ai societății Utilități Publice - Gospodăria Comunală SRL din Cernavodă

25 Feb 2021 1100

Modificări în componența consiliului de administrație de la Utilități Publice Cernavodă

20 Feb 2021 1148

Vine, vine primăvara! SRL-ul Consiliului Local Cernavodă pregătește o achiziție de răsaduri de flori

08 Feb 2021 642

15 ani de închisoare pentru fostul șef al SC Utilităţi Publice Cernavodă S.R.L! Dosarul merge la Curtea de Apel Constanța

03 Nov 2020 1891

Ani grei de închisoare pentru fosta conducere a societății comerciale Utilităţi Publice Cernavodă SRL

13 Oct 2020 5823

Recursul Prefecturii Constanța împotriva Consiliului Local Cernavodă. Este vizată o HCL care aproba tariful de manopera utilizat societatea Utilități Publice

22 May 2020 1282

Ce firmă se va ocupa de reabilitarea trotuarelor și aleilor pietonale din orașul Cernavodă (document)

28 Mar 2020 2759

Trotuarele de pe strada I.D. Chirescu și aleile pietonale din cartierul Columbia din Cernavodă, reabilitate de SC Utilități Publice Cernavodă SRL (documente)

20 Mar 2020 2919