Afacerist din Constanța cere în instanță daune morale de jumătate de milion de euro! Curtea de Apel deschide mâine cazul

  • Omul de afaceri a solicitat și daune materiale de 500.000 de lei, sumele de bani urmând să fie achitate, dacă acțiunea este admisă, de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.
Judecătorii Curții de Apel Constanța vor deschide mâine dosarul în care omul de afaceri Dragoș Iulian Tudoran a dat în judecată Statul Român pentru daune morale de jumătate de milion de euro.
 
Daunele sunt solicitate pentru repararea prejudiciilor suferite ca urmare a anchetei procurorilor anticorupție cunoscută generic drept Dosarul Portul, în care omul de afaceri a fost unul dintre suspecți, anchetă finalizată cu achitarea definitivă a tuturor persoanelor puse sub acuzare.
 
În același proces (dosarul 8403/118/2021), omul de afaceri a solicitat și daune materiale de 500.000 de lei, sumele de bani urmând să fie achitate, dacă acțiunea este admisă, de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța, în completul Fond civil 8, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Delia Gherasim, a apreciat că acțiunea este prescrisă.
 
La Curtea de Apel, dosarul se află în atenția completului AC8, format din magistrații Ionela Diana Faur și Felicia Mirela Marcu.
 
La termenul de mâine, Curtea de Apel va pune în discuție excepția de neconstituționalitate a unora dintre prevederile Codului de Procedură penală.
 
Astfel, avocații afaceristului au invocat la termenul anterior o excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 541 alineatul 2 din Codul de Procedură penală.
 
Dispozițiile respective fac referire la faptul că termenul în care poate fi introdusă acțiunea pentru recuperarea pagubei este de șase luni de la data rămânerii definitive a hotărârii instanței de judecată, precum și a ordonanței sau încheierilor organelor judiciare, prin care s-a constatat eroarea judiciară, respectiv privarea nelegală de libertate.
 

S-a apreciat în proces că aceste dispoziții ar fi neconstituționale în raport de articolul 16 al Constituției (egalitatea în drepturi), de articolul 21 (accesul liber la justiție), de articolul 24 (dreptul la apărare) și, respectiv, de articolul 52 alineatul 3 („Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condițiile legii și nu înlătură răspunderea magistraților care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență“).
 
Dacă excepția de neconstituționalitate va fi trimisă la Curtea Constituțională și va fi ulterior admisă de judecătorii CCR, acțiunea afaceristului prin care a cerut daune morale și materiale ar putea fi ulterior admisă de instanțele din Constanța, în cazul în care se va aprecia că nu este prescrisă.

 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dosarul Portul
Un vameș din Constanța va fi despăgubit de Statul Român după o achitare de răsunet!

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

500.000 de euro! Afaceristul Dragoș Iulian Tudoran se adresează Curții Supreme pentru a primi daune pentru Dosarul Portul

17 Mar 2024 694

Dragoș Iulian Tudoran pierde la Curte procesul pentru daunele solicitate Statului Român (MINUTA)

08 Jan 2024 737

Omul de afaceri Dragoș Iulian Tudoran, în proces cu Statul Român. Judecătorii amână pronunțarea pentru anul viitor

28 Dec 2023 945

Curtea Constituțională a României, sesizată la cererea unui om de afaceri din Constanța

29 Nov 2023 999

Om de afaceri din Constanța, în așteptarea verdictului de la Curte, pentru daune morale

27 Nov 2023 1042

Afacerist din Constanța, proces pe 500.000 de euro daune morale! S-a invocat neconstituționalitatea Codului de Procedură penală

31 Oct 2023 1300

Om de afaceri din Constanța, proces la Curtea de Apel pentru daune morale de 500.000 de euro, de la Statul Român

07 Sep 2023 1397

Important afacerist din Constanța, acțiune pentru repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare. Tribunalul a pronunțat verdictul

20 Jun 2022 1760

Dragoș Iulian Tudoran, undă verde de la Mediu pentru un bloc de patru etaje în Mamaia Nord

19 Nov 2021 2328

Un important afacerist achitat în Dosarul Portul cere despăgubiri de la stat

12 Nov 2021 1786

Ce se construiește Ansamblu de locuințe de vacanță, în Mamaia Nord. Cine este investitorul

25 May 2021 2044

Controversaţii Eugen Bogatu şi Dragoş Iulian Tudoran vor să modifice PUZ-ul din Mamaia Nord pentru un bloc de şase etaje!

07 Nov 2016 3494

Controversaţii Eugen Bogatu şi Dragoş Iulian Tudoran îşi construiesc bloc de apartamente la Năvodari

06 Oct 2016 4590