Apel în dosar. Avem motivarea în cazul invalidării mandatului consilierului supleant al PNL Constanța

  • Cristina Elena Ciobanu din cadrul organizației PNL Mihail Kogălniceanu, supleant pe listele partidului pentru Consiliul Județean Constanța la alegerile din 2020, urma devină consilier, după demisia din partid și implicit din calitatea de consilier județean a lui Florin Pârvulescu, înregistrată la 16.06.2023
  • Marți, 18 iulie a.c., magistrații de la Tribunalul Constanța, fond civil 14 au respins cererea de validare a mandatului său de ales județean, cerere depusă de Nesrin Geafar, secretarul general al județului Constanța
  • Potrivit, Portalului Național al Jurisprudenței - www.rejust.ro, instanţa reţine în motivarea deciziei că nu s-a respectat procedura prevăzută de lege pentru validarea mandatului de consilier supleant
  • Biroul de presă al CJC a transmis pentru ZIUA de Constanța că secretarul general al județului nu dorește să comenteze decizia instanței, însă va face apel în termenul legal
  • La rândul lor și reprezentanții PNL Constanța au precizat pentru ZIUA de Constanța că vor declara apel în acest dosar


 

Cristina Elena Ciobanu din cadrul organizației PNL Mihail Kogălniceanu, supleant pe listele partidului pentru Consiliul Județean Constanța la alegerile din 2020, urma devină consilier, după demisia din partid și implicit din calitatea de consilier județean a lui Florin Pârvulescu, înregistrată la 16.06.2023.
 
Marți, 18 iulie a.c., magistrații de la Tribunalul Constanța, fond civil 14 au respins cererea de validare a mandatului său de ales județean, cerere depusă de Nesrin Geafar, secretarul general al județului Constanța.

Iată decizia magistrațior pe scurt: „Camera de consiliu Respinge cererea de validare formulată de petentul Secretarul General al Judeţului Constanţa ca nefondată. Cu drept de apel, care se depune la Tribunalul Constanţa, în termen de 3 zile de la comunicare”.

O zi mai târziu a aparut și motivarea la respingerea validării mandatului supleantului Cristina Elena Ciobanu.
 
Potrivit, Portalului Național al Jurisprudenței - www.rejust.ro, instanţa reţine că nu s-a respectat procedura prevăzută de lege pentru validarea mandatului de consilier supleant, după cum detaliem în continuare.
 
„În caz de vacanţă a mandatului de consilier judeţean prin încetarea de drept, înainte de termen, cum este şi cazul în speţă, validarea mandatului unui supleant presupune respectarea procedurii reglementate de art.122 alin.(1), art.204 alin.(2) lit.a) şi alin.(5) din OUG nr.57/2019.
 

Această procedură de validare a supleantului implică în mod obligatoriu parcurgerea anumitor etape, pentru care legiuitorul a instituit termene limită, de decădere, astfel: validarea urmează să aibă loc în termen de 10 zile de la data încetării mandatului consilierului local (ceea ce presupune că instanţa trebuie să fie sesizată în interiorul acestui termen legal, pentru a putea, din punct de vedere obiectiv, să soluţioneze cererea de validare), iar supleantul trebuie şă-şi fi îndeplinit obligaţia de a transmite către secretarul general al unităţii administrativ-teritoriale documentele doveditoare prevăzute la art.114 alin.2 lit. a-d cu cel puţin 5 zile înainte de împlinirea termenului de 10 zile.

În speţă, conform celor reţinute anterior, mandatul consilierului judeţean Florin Pârvulescu a încetat prin demisie la data de 16.06.2023, astfel că termenul legal de 10 zile anterior menționat s-a împlinit la data de 27.06.2023, conform art.181 alin. (1) pct.2 C. proc.civ. La f.4 verso din dosar se regăseşte adresa nr.25807/17.07.2023, prin care Cabinetul Secretarului General al Judeţului Constanţa confirmă primirea de la Cristina Elena Ciobanu, ales consilier judeţean supleant pe lista PNL în cadrul alegerilor locale din data de 27.09.2020, la data de 17.07.2023, a documentelor constând în: actul de identitate, în copie, cazier judiciar în original, confirmarea calităţii de membru al partidului politic pe lista căruia a fost ales, dovada depunerii raportului de venituri şi cheltuieli electorale; declaraţia privind nerenunţarea la mandat.


Se observă, aşadar, că obligaţia consilierului supleant, de a transmite documentele doveditoare prevăzute la art.114 alin.2 lit. a-d, a fost îndeplinită la data de 17.07.2023 peste termenul de 10 zile stabilit de legiuitor pentru însăşi validarea mandatului de consilier local supleant (termenul era împlinit şi dacă ne-am raporta la Hotărârea Consiliului Județean Constanţa nr.127/28.06.2023, prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean al lui Florin Pârvulescu), ceea ce a condus implicit şi la sesizarea instanţei cu cererea de validare cu depăşirea evidentă a acestui termen.

 
În contextul arătat, câtă vreme legiuitorul nu a prevăzut, în mod expres, posibilitatea ca acest termen să fie prelungit în anumite situaţii clar determinate, cererea de validare a mandatului de consilier judeţean supleant pentru numita Cristina Elena Ciobanu, formulată la data de 18.07.2023, nu mai poate fi primită.
 
Depăşirea termenului în discuţie s-ar fi justificat, eventual, doar în situaţia în care s-ar fi cerut în prealabil şi s-ar fi respins de către instanţă validarea mandatului unui alt supleant, în acest caz termenul pentru cererea de validare a mandatului următorului supleant urmând să se calculeze de la data rămânerii definitive a hotărârii instanţei de respingere a primei cereri de validare.
 
Or, în cauză nu s-a invocat şi nu s-a dovedit o asemenea ipoteză, după cum nu s-au adus nici alte argumente pentru a se justifica depăşirea termenului limită prevăzut de lege pentru a se cere validarea mandatului de supleant. În considerarea tuturor acestor argumente, apreciind inutilă verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art.114 alin.2 din OUG nr.57/2019, tribunalul va respinge ca nefondată prezenta cerere de validare.
 
Pentru aceste motive, în numele legii, instanța respinge cererea de validare formulată de petentul Secretarul General al județului Constanța. Cu drept de apel, care se depune la Tribunalul Constanţa, în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi,18.07.2023”, se arată în motivarea pe scurt a magistraților de la Tribunalul Constanța.
 
Biroul de presă al CJC a transmis pentru ZIUA de Constanța că secretarul general al județului nu dorește să comenteze decizia instanței, însă va face apel în termenul legal.

La rândul lor și reprezentanții PNL Constanța au precizat pentru ZIUA de Constanța că vor declara apel în acest dosar.

Secretarul general al PNL Constanța, Marian Crușoveanu a declarat că „termenul de 10 zile pentru depunerea la instanță a documentelor este unul orientativ, așa cum demonstrează și alte situații similare de la nivel national, motiv pentru care se va face recurs la decizia magistraților Tribunalului Constanța”.
 
Vom reveni.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Judecătorii de la Tribunalul Constanța au repins validarea mandatului unui consilier județean PNL

Cristina Elena Ciobanu de la PNL Mihail Kogălniceanu intră în Consiliul Județean Constanța
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Apel respins în procesul dintre Bestfoam SRL și Comisariatul Județean Constanța

18 Apr 2024 383

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 526

Justiție Constanța Mega Instal Gaz Service SRL în conflict cu autoritățile locale din comuna Limanu. A fost stabilit un nou termen în dosar

16 Apr 2024 541

Justiție Constanța Termen stabilit în dosarul litigiului achizițiilor publice dintre Nav Maritim Consulting SRL și CNACN

16 Apr 2024 467

Greenpeace România cheamă în judecată ABADL și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa"

15 Apr 2024 582

Soarta imobilului de la Brotăcei Maratonul proceselor Georgetei Tapangea vs. Primăria Constanța continuă. Ce au decis magistrații la ultimul termen?

14 Apr 2024 1021

Magistrații au suspendat procesul intentat de Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist unui revoluționar din Constanța

12 Apr 2024 415

Condamnare pentru Monica Macovei, fost ministru al Justiției! 6 luni de închisoare cu suspendare la Judecătoria Mangalia

12 Apr 2024 733

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, achitat definitiv pentru ucidere din culpă

11 Apr 2024 777

Amânare în dosarul în care Prefectura Constanța a chemat în judecată firma Sofi Leader Invest SRL

10 Apr 2024 496

La toamnă se va lua o decizie în procesul dintre Prefectura Constanța și Stely Metal SRL

10 Apr 2024 393

Decizie în procesul dintre firma care administrează Cimitirul Municipal și Primăria Constanța

10 Apr 2024 534

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident aproape de Mangalia! Mâine, termen în dosarul civil

08 Apr 2024 534

Primarul din Corbu și-a dat în judecată contracandidatul de la Alianța Dreapta Unită!

31 Mar 2024 534

Wave House SRL câștigă, pe fond, procesul deschis de Prefectura Constanța. Este vizată o autorizație de construire

31 Mar 2024 468