Arest prelungit pentru Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui! (MINUTĂ)



Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, rămâne în arest!
 
Decizia a fost luată miercuri, 18 octombrie 2023, de Tribunalul Vaslui.

Față de fostul administrator public al CJ Botoşani, Radu Judele, instanța a luat înlocuit măsura arestării preventive, cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 zile începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri.
 
Deciziile de azi nu sunt definitive!
 
Oficial!
 

Solutia pe scurt: Admite în parte propunerea Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iaşi. În baza art. 234 şi urm. C. proc. pen, prelungeşte durata măsurii arestării preventive a inculpatului BUZATU DUMITRU, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită prev. de art. 6 și art. 7 lit. a din legea 78/2000 rap. la art. 289 alin.1 C.pen, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 24.10.2023 şi până la data de 22.11.2023, inclusiv.
 
În baza art. 237 alin. 1 C.pr.pen., respinge cererea privind prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului Judele Radu, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență prev. de art. 291 alin.1 C.pen. În baza art. 237 alin. 2 C.pr.pen., înlocuiește măsura arestării preventive a inculpatului JUDELE RADU, cu măsura controlului judiciar prev. de art. 211 C.pr.pen. pe o durată de 60 zile începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri.
 
În baza art. 215 alin. (1) C. proc. pen., pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Iaşi sau instanţa în faţa căreia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Poliţia Mun. Iaşi, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. (2) lit. a şi d C. proc. pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească raza teritorială a mun. Iaşi, decât cu încuviinţarea prealabilă a Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iaşi sau a instanţei în faţa căreia se află cauza. d) să nu se apropie inculpatul Buzatu Dumitru, de martorii P.P., A.B.M., C.R.I, H.A., C.B.A., C.D.D., I.M., O.A.M., M.M., Z.L., M.M.M., T.N., de colaboratorii B.I.şi S.E., sau de numiţii C.V.și T.C.A. şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;


 
În baza art. 215 alin. (3) C. proc. pen., atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 

Dispune punerea în libertate a inculpatului Judele Radu la data rămânerii definitive a prezentei încheieri.
 
În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare.
 
Pronunţată, astăzi, 18.10.2023, prin punerea la dispoziţia inculpaților şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei

 
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 

În perioada 08.05.2023 - 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
 
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Averea și interesele lui Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui (PSD), acuzat de luare de mită! (DOCUMENT)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul lider PSD Dumitru Buzatu, plasat în arest la domiciliu. Ce interdicții au fost instituite (DOCUMENT)

15 Apr 2024 541

Procurorii DNA explică de ce l-au trimis în judecată pe Dumitru Buzatu, fost președinte al Consiliului Județean Vaslui! (DOCUMENT)

09 Jan 2024 724

Dumitru Buzatu, fostul șef al Consiliului Judeţean Vaslui, cere să fie pus în libertate!

20 Dec 2023 650

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, rămâne în arest preventiv

19 Dec 2023 703

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a fost trimis în judecată!

15 Dec 2023 1191

Tribunalul Vaslui a decis prelungirea mandatului de arestare preventivă în cazul lui Dumitru Buzatu

21 Nov 2023 727

Oficial! Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, rămâne în arest!

15 Nov 2023 790

DNA cere ca Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, să rămână în arest. Pronunțare amânată

13 Nov 2023 935

DNA cere Dumitru Buzatu, președintele Consiliului județean Vaslui, să rămână în arest!

18 Oct 2023 779

Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui (PSD), acuzat de luare de mită, ar putea fi eliberat!

29 Sep 2023 979

Buzatu Dumitru, președintele CJ Vaslui, ar putea fi pus în libertate! Totul se decide azi

27 Sep 2023 1010

Buzatu Dumitru, președintele CJ Vaslui, cere să fie pus în libertate!

25 Sep 2023 650

Averea și interesele lui Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui (PSD), acuzat de luare de mită! (DOCUMENT)

25 Sep 2023 1220

Radu Judele, expert, arestat la cererea DNA în dosarul lui Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului județean Vaslui (MINUTĂ)

24 Sep 2023 1858

Oficial despre arestarea lui Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui (PSD), acuzat de luare de mită!

24 Sep 2023 962