Procurorii DNA explică de ce l-au trimis în judecată pe Dumitru Buzatu, fost președinte al Consiliului Județean Vaslui! (DOCUMENT)

 
 
  • Dumitru Buzatu, fost președinte al Consiliului Județean Vaslui, este suspectat comiterea infracțiunii de luare de mită!
  • De asemenea, tot în acest dosar a mai fost deferit justiției Judele Radu, expert, suspectat de luare de mită și trafic de influență.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
 
ZIUA de Constanța prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Dumitru Buzatu, fost președinte al Consiliului Județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită!

Dumitru Buzatu, fost președinte al Consiliului Județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, a fost prins în flagrant în septembrie 2023.
 
De asemenea, tot în acest dosar a mai fost deferit justiției Judele Radu, expert, suspectat de luare de mită și trafic de influență.

Rechizitoriul DNA poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Vaslui
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 

În anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.


 
În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cca. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.
 

În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie și consultanță tehnică) administrată de inculpatul, expert, pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.
 
După întocmirea raportului de expertiză, în perioadele 27-29.06.2022 și 07.02.2023-26.04.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).
 
De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.
 
În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.
 
După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru.
 
În contextul menționat mai sus, în perioada 08.05 - 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea președinte al Consiliului județean Vaslui, ar fi pretins, indirect, de la același om de afaceri sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea de cca. 3.000.000 euro menționată mai sus (ce reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de firma omului de afaceri).
 
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
În cauză, pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracțiune, s-a dispus instituirea de măsuri asiguratorii asupra a 20 bunuri imobile (apartamente, case, construcții, terenuri) ce aparțin celor doi inculpați. De asemenea, s-a mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor sume de bani, ridicate de la inculpatul Buzatu Dumitru cu ocazia efectuării percheziției domiciliare.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Biroului de Operațiuni Speciale Iași.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Averea și interesele lui Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui (PSD), acuzat de luare de mită! (DOCUMENT)
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul lider PSD Dumitru Buzatu, plasat în arest la domiciliu. Ce interdicții au fost instituite (DOCUMENT)

15 Apr 2024 625

Dumitru Buzatu, fostul șef al Consiliului Judeţean Vaslui, cere să fie pus în libertate!

20 Dec 2023 683

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, rămâne în arest preventiv

19 Dec 2023 733

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a fost trimis în judecată!

15 Dec 2023 1221

Tribunalul Vaslui a decis prelungirea mandatului de arestare preventivă în cazul lui Dumitru Buzatu

21 Nov 2023 762

Oficial! Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, rămâne în arest!

15 Nov 2023 820

DNA cere ca Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, să rămână în arest. Pronunțare amânată

13 Nov 2023 966

Arest prelungit pentru Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui! (MINUTĂ)

18 Oct 2023 783

DNA cere Dumitru Buzatu, președintele Consiliului județean Vaslui, să rămână în arest!

18 Oct 2023 800

Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui (PSD), acuzat de luare de mită, ar putea fi eliberat!

29 Sep 2023 1000

Buzatu Dumitru, președintele CJ Vaslui, ar putea fi pus în libertate! Totul se decide azi

27 Sep 2023 1052

Buzatu Dumitru, președintele CJ Vaslui, cere să fie pus în libertate!

25 Sep 2023 680

Averea și interesele lui Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui (PSD), acuzat de luare de mită! (DOCUMENT)

25 Sep 2023 1269

Radu Judele, expert, arestat la cererea DNA în dosarul lui Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului județean Vaslui (MINUTĂ)

24 Sep 2023 1892

Oficial despre arestarea lui Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui (PSD), acuzat de luare de mită!

24 Sep 2023 991