Arhiepiscopia Tomisului câștigă, din nou, procesul pentru Catedrala Eroilor, de la Casa de Cultură! Anularea autorizației nu schimbă terenul în „spațiu verde“ (MOTIVARE)

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului
  • Tribunalul Constanța a respins din nou, în rejudecare, cererea Asociației Constanța Altfel de anulare a autorizației de construire a Catedralei Eroilor, din parcul de la Casa de Cultură.
  • În motivarea Hotărârii 1562/2023, de respingere, judecătorii au arătat, printre altele, că anularea autorizației nu ar putea schimba destinația terenului în „spațiu verde“.
  • Asociația Constanța Altfel are la dispoziție 15 zile de la comunicarea hotărârii motivate pentru a o ataca la Curtea de Apel.
Tribunalul Constanța respinge, în rejudecare, cererea de anulare a autorizației de construire pentru Catedrala Eroilor Sfânta Treime, din parcul de la Casa de Cultură, iar Arhiepiscopia Tomisului câștigă astfel, a doua oară, procesul!
 
Litigiul pentru anularea autorizației a fost deschis de Asociația Constanța Altfel încă din anul 2019, judecătorii de la Tribunal hotărând acum, după rejudecarea decisă de Curtea de Apel, să respingă din nou acțiunea asociației.
 
În motivarea Hotărârii 1562/2023, de respingere, judecătorii au arătat, printre altele, că anularea autorizației nu ar putea schimba destinația terenului în „spațiu verde“.
 
Instanța „reţine că o eventuală anulare a Autorizaţiei de construire nr. 201/08.02.2019 ar avea ca singură consecinţă încetarea continuării lucrărilor la Catedrala Eroilor Sfânta Treime şi nu ar fi de natură să schimbe destinaţia terenului din teren pentru construire în «spaţiu verde»“.
 
Totodată, instanța „consideră că reclamanta (nr., Asociația Constanța Altfel) nu justifică interesul în promovarea prezentei acţiuni, aspecte în raport de care instanţa va admite excepţia lipsei de interes şi va respinge cererea formulată de reclamantă ca lipsită de interes“.
 
Hotărârea 1562/2023 a fost pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul 5311/118/2019*, în care reclamant este Asociația Constanța Altfel, iar pârâți erau Primarul Municipiului Constanța, Arhiepiscopia Tomisului, dar și Parohia Sfânta Treime.
 
La data de 6 decembrie 2023, Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, în completul CA8, prezidat de magistratul Ciprian Gabriel Butaru, a decis respingerea cererii de chemare în judecată.
 
Instanța a admis excepția lipsei de interes a reclamantei, invocată din oficiu și a respins acțiunea, ca lipsită de interes.
 

De asemenea, Asociația Constanța Altfel a fost obligată să achite cheltuieli de judecată de 5.062,45 de lei.
 
Decizia Tribunalului mai poate fi atacată în recurs, la Curtea de Apel, în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei motivate.

 
Amintim, nu este pentru prima oară când Tribunalul respinge această acțiune promovată de Asociația Constanța Altfel, pentru anularea autorizației de construire a Catedralei Eroilor Sfânta Treime.
 
Inițial, în noiembrie 2020, Tribunalul a respins acțiunea tot ca fiind lipsită de interes, dar Curtea de Apel a admis recursul Asociației Constanța Altfel și a decis rejudecarea procesului.
 
În rejudecare, judecătorii de la Tribunal au decis acum, din nou, respingerea acțiunii.
 
În motivarea Hotărârii 1562/2023, Tribunalul a mai arătat, printre altele, că „în referire la excepţia lipsei interesului, Tribunalul reţine că, reclamanta a arătat că nelegalitatea autorizaţiei de construire a fost invocată sub două aspecte, respectiv edificarea construcţiei pe spaţii verzi cu încălcarea prev. Legii 24/2007 şi ale OUG ######## şi lipsa avizelor impuse prin certificatele de urbanism şi a expertizei tehnice impusă prin CU ######### necesară în cazul înteruperii execuţiei lucrărilor de construire pe perioade mari de timp“.
 
„Chiar şi în condiţiile mai sus reţinute, prin prisma celor două aspecte de nelegalitate invocate de reclamantă, consideră, în consens cu primul complet de la instanţa de fond că, din moment ce interesul reprezintă folosul practic pe care îl urmăreşte reclamantul prin promovarea acţiunii, această condiţie trebuie analizată în raport de întreaga acţiune“, conform Tribunalului.
 
„Or, din analiza acţiunii promovate de reclamantă, tribunalul constată că finalitatea urmărită de reclamantă prin formularea acesteia este aducerea terenului (...) pe care s-a început edificarea Catedralei Eroilor Sfânta Treime Paraclist şi amenajare exterioară a accesului în categoria «spaţiilor verzi»“.
 
„Din această perspectivă, constată că schimbarea destinaţiei terenului mai sus identificat a avut loc prin emiterea primei autorizaţii de amplasare a imobilului din Parcul Casei de Cultură, respectiv prin emiterea Autorizaţiei de construire nr. 1/03.01.2013 «Construire Catedrala Eroilor Sfânta Treime Paraclist şi amenajare exterioară a accesului»  în locaţia din Constanţa (...). Prin AC 201/08.02.2019 s-a dispus autorizarea continuării lucrărilor începute în urma emiterii primei autorizaţii arătate“, au spus judecătorii.
 
„Pentru aceste considerente, reţine că o eventuală anulare a Autorizaţiei de construire nr. 201/08.02.2019 ar avea ca singură consecinţă încetarea continuării lucrărilor la Catedrala Eroilor Sfânta Treime şi nu ar fi de natură să schimbe destinaţia terenului din teren pentru construire în «spaţiu verde», consideră că reclamanta nu justifică interesul în promovarea prezentei acţiuni, aspecte în raport de care instanţa va admite excepţia lipsei de interes şi va respinge cererea formulată de reclamantă ca lipsită de interes“, se arată în Hotărârea 1562/2023.
 
Acum, rămâne de văzut dacă nouă hotărâre a Tribunalului de respingere a acțiunii pentru anularea autorizației de construire a catedralei va mai fi atacată la Curtea de Apel.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Surse
ÎPS Teodosie, așteptat joi la DNA Constanța! Întâlnirea de azi, amânată

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

As

17 Jan, 2024 21:03

Auzi: cică nu prezintă interes!... Mi-e scârbă de judecătorii mioritici!

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului vizavi de refuzul unui preot de a oficia spovedania Cazul a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească

22 Apr 2024 518

Constanța Episcopul Bisericii Anglicane din Ruanda, în vizită la Arhiepiscopia Tomisului (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 555

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele de 22-23 aprilie?

21 Apr 2024 545

Eveniment cultural-filantropic organizat la biserica „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel” din Constanța

20 Apr 2024 468

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 522

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 748

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2450

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 667

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 664

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 589

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 922

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 983

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1558

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 847

Programul liturgic al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 6-9 martie 2024

05 Mar 2024 626