Cameră preliminară Tribunalul Constanța a stabilit ziua pronunțării în dosarul fostului șef al AVAS

  • Faptele ce li se impută acuzaților au legătură, arată magistrații, cu fosta fabrică „Solventul“ Timișoara.

Tribunalul Constanța a stabilit data la care se va pronunța în faza camerei preliminare în dosarul (8314/118/2020) în care Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, a fost trimis în judecată, alături de alte persoane fizice și juridice, de procurorii DNA Constanța. Pronunţarea va avea loc la data de 03 iunie 2021.

În cauză, anchetatorii au calculat un presupus prejudiciu de aproape 20 de milioane de lei.

Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.

Conform Portalului instanțelor de judecată, persoanele trimise în judecată în dosarul 8314/118/2020 sunt Ioan Lucian Mureșan, Laurențiu Ionuț Niculescu, Lavinia Narcisa Niculescu și Aurelia Postole. Cele cinci societăți deferite instanței sunt Inter Industries SRL, Profuture SRL, Go Invest RNG, Blue Star Group SRL și Metal Trade RNG SRL. Patru din cele cinci firme sunt în faliment, respectiv: Inter Industries Management, Profuture SRL Constanța, Go Invest RNG și Blue Star Group SRL.


Date din ancheta DNA

SC Inter Industrie Management ar fi achiziționat, în anul 2008, instalațiile aflate pe platforma fostei fabrici „Solventul” Timișoara, acestea urmând a fi valorificate ulterior ca deșeuri metalice.

În acest context, în perioada 2009-2011, primii doi inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți, ar fi creat un circuit comercial și financiar fraudulos constând în vânzări – cumpărări fictive reciproce, succesive, de servicii și bunuri (mijloace fixe și deșeuri aparținând fostului combinat „Solventul” Timișoara). Aceste demersuri ar fi avut ca finalitate evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, de venituri și cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale în scopul sutragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.

Acționând în această manieră, inculpații ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 19.696.602 lei (din care impozit pe profit 9.004.161 lei și TVA 10.692.441 lei), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

Într-un context asemănător, aceeași doi inculpați s-ar fi asociat cu ceilalți oameni de afaceri și, în urma punerii în aplicare a unui circuit comercial și financiar fraudulos, ar fi procedat astfel încât SC Inter Industries Management SRL să obțină pe nedrept suma de 405.663 lei, cu titlu de rambursări TVA, aferente perioadei 01.11.2009 – 31.12.2011. Această sumă de bani a fost refuzată la plată de organele fiscale.PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată. Totul despre firmele din dosarul de la DNA Constanța!

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată de DNA Constanța! Prima decizie

01 Jul 2021 757

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Ioan Mureșan, fost șef AVAS! Ultima decizie a tribunalului

28 Apr 2021 996

Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată de DNA Constanța! Azi, primul termen

24 Feb 2021 662

Date din ancheta DNA Constanța Cum au intrat în faliment patru din cele cinci firme trimise în judecată în dosarul fostului șef AVAS

12 Jan 2021 1356

Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată. Totul despre firmele din dosarul de la DNA Constanța!

09 Jan 2021 2349