Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată. Totul despre firmele din dosarul de la DNA Constanța!

  • La momentul de față, patru din cele cinci firme sunt în faliment.
  • Potrivit DNA, prejudiciul s-ar ridica la aproape 20 de milioane de lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în proces, pentru recuperarea banilor.
  • Se arată în comunicatul DNA că au fost trimise în judecată firmele SC Inter Industries Management SRL, SC Blue Star Group SRL, SC Go Invest Rng SRL, SC Profuture SRL și SC Metal Trade SRL.
  • Conform Portalului instanțelor de judecată, persoanele trimise în judecată în dosarul 8314/118/2020 sunt Ioan Lucian Mureșan, Laurențiu Ionuț Niculescu, Lavinia Narcisa Niculescu și Aurelia Postole.
  • Potrivit DNA, faptele ce li se impută acuzaților au legătură cu fosta fabrică „Solventul“ Timișoara.
  • Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, toate persoanele acuzate beneficiază de prezumția de nevinovăție.
 
Cinci firme din oraș au fost deferite instanței, pentru infracțiuni ce vizează evaziunea fiscală. Alături de acestea, au mai fost trimiși în judecată patru oameni de afaceri, administratori ai societăților vizate de ancheta procurorilor.
 
Potrivit DNA, prejudiciul s-ar ridica la aproape 20 de milioane de lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în proces, pentru recuperarea banilor. Faptele ce li se impută acuzaților au legătură cu fosta fabrică „Solventul“ Timișoara.
 

Lista acuzaților

 
La momentul de față, patru din cele cinci firme sunt în faliment.
 
Conform Portalului instanțelor de judecată, persoanele trimise în judecată în dosarul 8314/118/2020 sunt Ioan Lucian Mureșan, Laurențiu Ionuț Niculescu, Lavinia Narcisa Niculescu și Aurelia Postole. Cele cinci societăți deferite instanței sunt Inter Industries SRL, Profuture SRL, Go Invest RNG, Blue Star Group SRL și Metal Trade RNG SRL.
  
Ioan Lucian Mureșan este fost șef AVAS, fost soț al creatoarei de modă Rita Mureșan, potrivit presei centrale.
 
Se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție că procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru inclupați, sub acuzațiile de tentativă de evaziune fiscală și evaziune fiscală, în formă continuată.
 
La data comiterii presupuselor fapte, aceștia erau admininistratorii firmelor, după cum urmează: primul era administrator al SC Inter Industries Management SRL și al SC Profuture SRL, cel de-al doilea era administrator al SC Inter Industries Management SRL și al SC Blue Star Group SRL, iar cel de-al treilea era administrator al SC Go Invest Rng SRL. Totodată, cel de-al patrulea acuzat era administrator al SC Profuture SRL și al SC Metal Trade SRL.
  
Se mai arată în comunicatul DNA că au mai fost trimise în judecată firmele SC Inter Industries Management SRL, SC Blue Star Group SRL, SC Go Invest Rng SRL, SC Profuture SRL și SC Metal Trade SRL.

 

Acuzațiile aduse de anchetatori

 
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că „SC Inter Industries Management ar fi achiziţionat, în anul 2008,instalaţiile aflate pe platforma fostei fabrici «Solventul» Timişoara, acestea urmând a fi valorificate ulterior ca deşeuri metalice“.
 

Conform sursei citate, „în acest context, în perioada 2009-2011, primii doi inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți,  ar fi creat un circuit comercial şi financiar fraudulos constând în vânzări – cumpărări fictive reciproce, succesive, de servicii şi bunuri (mijloace fixe şi deşeuri aparţinând fostului combinat «Solventul» Timişoara)“.
  
Mai departe, se arată că „aceste demersuri ar fi avut ca finalitate evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, de venituri şi cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale în scopul sutragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului“.
 
Au mai spus procurorii DNA că „acționând în această manieră, inculpații ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 19.696.602 lei (din care impozit pe profit 9.004.161 lei şi TVA 10.692.441 lei), sumă cu care AgenţiaNaţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză“.
 
„Într-un context asemănător, aceeași doi inculpați s-ar fi asociat cu ceilalți oameni de afaceri și, în urma punerii în aplicare a unui circuit comercial şi financiar fraudulos, ar fi procedat astfel încât SC Inter Industries Management SRL să obțină pe nedrept  suma de 405.663 lei, cu titlu de rambursări TVA, aferente perioadei 01.11.2009 – 31.12.2011. Această sumă de bani a fost refuzată la plată de organele fiscale“, se mai arată în rechizitoriul DNA.
 
Procurorii au mai precizat că în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 

Despre Inter Industries Management

 
Potrivit Registrului Comerțului, consultat la data de 8 ianuarie 2021, firma Inter Industries Management a fost înființată în 2008, are sediul social în Constanța, pe strada Ion Adam, numărul 79 și se află în prezent în faliment, fiind sub incidența Legii nr. 85/2006.
 
Capitalul social subscris este de 800.000 de lei, integral vărsat, iar la acest moment figurează ca acționar unic și administrator Laurențiu Ionuț Niculescu, acesta având și calitatea de inculpat în dosarul penal aflat la Tribunalul Constanța.
 
Administrator judiciar al firmei este lichidatorul judiciar Dăscălescu & Co SPRL, având ca puteri conducerea integrală a firmei.
 
Se arată în datele oficiale că s-a instituit sechestru asupra părților sociale, prin Ordonanța din 23 decembrie 2020.
 
Domeniul principal de activitate al firmei este reprezentat de „activități de consultanță pentru afaceri și management“.
 
Firma are un punct de lucru și în Timișoara.
 
În 2017, cu 0 angajați, societatea a avut o pierdere netă de 7.300 de lei și cifra de afaceri netă 0.
 
În 2018 și în 2019, firma a înregistrat 0 pe linie.
 
Potrivit datelor puse la dispoziție de www.vrajitorul.eu , la momentul fondării sale, în 2008, societatea se numea Intercom Prest și îl avea ca membru fondator, acționar unic și administrator pe Laurențiu Ionuț Niculescu.
 
Conform aceleiași surse, pe data de 28 ianuarie 2010, în firmă este cooptat Ioan Lucian Mureșan, care primește 99% din acțiuni, Laurențiu Ionuț Niculescu rămânând cu 1%. Între timp, Ioan Lucian Mureșan devine administrator al firmei, care încă se numea Intercom Prest.
 
Un an mai târziu, pe 17 ianuarie 2011, Ioan Lucian Mureșan se retrage din firmă, dându-i înapoi acțiunile lui Laurențiu Ionuț Niculescu, ce redevine asociatul unic. Mureșan renunță și la calitatea de administrator, care îi revine tot lui Niculescu. Firma se numea deja Inter Industries Management.
 

Despre Profuture SRL

 
Firma Profuture SRL Constanța a fost înființată tot în 2008 și are sediul pe strada Ion Adam, numărul 79. Societatea este și ea în faliment, fiind sub incidența Legii 85/2014.
 
Capitalul social subscris este de 10.000 de lei, integral vărsat, iar asociat unic este Aurelia Postole, de asemenea, inculpat în procesul penal.
 
Administratorul judiciar al firmei este lichidatorul judiciar Tomis IPURL, ce are puteri de conducere integrală a societății.
 
Firma are sechestru pe părțile sociale, în baza Ordonanței din 23 decembrie 2020.
 
Societatea se ocupă cu „activități de consultanță pentru afaceri și management“ și are puncte de lucru în Castelu, Timișoara, Constanța și Sectorul 2 București.
 
În 2017, cu 0 salariați și cifra de afaceri 0, firma a avut  o pierdere netă de 161 de lei.
 
În 2018, cifra de afaceri și numărul angajaților au rămas 0, înregistrându-se o pierdere netă de 3.124.833 de lei.
 
În 2019, numărul angajaților a fost 0, cifra de afaceri netă a fost de 42 de lei, iar pierderea netă a fost de 75 de lei.
 
Potrivit datelor puse la dispoziție de www.vrajitorul.eu, firma a fost înființată în 2008, asociat unic și administrator fiind Aurelia Postole. Societatea se ocupa atunci cu „activități de consultanță pentru afaceri și management“.
 
În iulie 2008, Aurelia Postole decide completarea obiectului de activitate al firmei cu mai multe obiect, cap de listă fiind „demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor“, dar și „recuperarea materialelor reciclabile sortate“, precum și altele.
 

Despre Go Invest RNG

 
Societatea Go Invest RNG a fost înființată în 2004 și are sediul social în Constanța, pe strada Ion Adam, numărul 79. Firma se află în faliment, fiind sub incidența Legii nr. 85/2014.
 
Capitalul social subscris este de 10.000 de lei, integral vărsat, iar pachetul majoritar de acțiuni, însumând 90%, este deținut de compania cipriotă Azendel LTD, reprezentată de Ian Taylor, din Noua Zeelandă.
 
Restul acțiunilor, însumând 10%, este deținut de Lavinia Narcisa Niculescu, inculpat în procesul penal. De asemenea, este instituit sechestrul asigurător asupra a 10 părți sociale, prin Ordonanța DNA din 23 decembrie 2020.
 
Conducerea integrală a firmei este asigurată de lichidatorul judiciar Tomis IPURL, iar obiectul principal de activitate este reprezentat de „activități de consultanță pentru afaceri și management“.
 
Firma are puncte de lucru și în Timișoara.
 
În 2017, cu 0 angajați și 0 cifră de afaceri, firma a avut o pierdere netă de 4.000 de lei.
 
În 2018, cu 0 angajați și 0 cifră de afaceri, pierderea netă a fost de 124 de lei.
 
În 2019, cu 0 salariați și 75 de lei cifra de afaceri netă, societatea a înregistrat un profit net de 33 de lei.
 
Potrivit datelor puse la dispoziție de www.vrajitorul.eu, firma a fost înființată în 2004, dar se numea Crewing Company SRL, ulterior, în 2009, aceasta se numea Profuture Invest SRL, iar în 2010, numele său a fost schimbat în Go Invest RNG, sub care funcționează și în prezent.
 
Tot atunci, adică pe 26 aprilie 2010, din firmă se retrage Ioan Lucian Mureșan, care o lasă în locul său pe Lavinia Narcisa Niculescu. Parteneri în firmă rămân Lavinia Narcirsa Niculescu, ce deținea 10%, și compania cipriotă Azendel LTD, cu 90%.
 

Despre Blue Star Group SRL

 
Firma Blue Star Group SRL a fost înființată în 2003 și se află în faliment, fiind sub incidența Legii 85/2014. Sediul social este pe Aleea Crizantemelor, nr. 6.
 
Capitalul social subscris este de 250 de lei, integral vărsat, acționar unic fiind Rada Șchiopuleț.
 
Administrator special este Laurențiu Ionuț Niculescu, dar conducerea integrală a firmei este asigurată de lichidatorul judiciar Tomis IPURL.
 
Societatea se ocupă cu „activități de consultanță pentru afaceri și management“ și are un punct de lucru în Timișoara.
 
În 2017, cifra de afaceri și numărul angajaților au fost 0, iar pierderea netă a fost de 10.250 de lei.
 
În 2018, cifra de afaceri și numărul angajaților au rămas 0, iar pierderea netă a fost de 11.889 de lei
 
În 2019, numărul angajaților și cifra de afaceri au fost tot 0, iar pierderea netă a fost 10.735 de lei.
 
Potrivit datelor puse la dispoziție de www.vrajitorul.eu, firma a fost fondată în 2003 de constănțeanul George Bujoi. Activitatea principală era reprezentată de „comerț cu ridicata cu deșeuri și resturi“.
 
În 2008, acționari ai societății figurează Laurențiu Ionuț Niculescu și Lavinia Narcisa Niculescu.
 

Despre Metal Trade RNG

 
Societatea Metal Trade RNG este singura firmă din cele cinci trimise în judecată de DNA care se află în stare de funcțiune.
 
Aceasta a fost înființată în 2010 și are sediul social în Constanța, pe strada Dimitrie Cantemir, numărul 2.
 
Capitalul social subscris este de 10.000 de lei, integral vărsat.
 
Acțiunile sunt împărțite între Aurelia Postole (inculpat în procesul penal), ce deține 35% și care are sechestru pe părțile sociale, instituit prin Ordonanța din 23 decembrie 2020 și, respectiv, Chiara Marika Joanovits, din Canada, ce deține 65%.
 
Administrator este Aurelia Postole, iar firma se ocupă cu „activități de consultanță pentru afaceri și management“.
 
Firma are puncte de lucru în Deleni, Murfatlar, dar și în comuna Glimboca, din județul Caraș-Severin.
 
În 2017, cu 0 angajați, cifra de afaceri netă a fost de 1.293.767 de lei, iar profitul net s-a ridicat la 967.631 de lei.
 
În 2018, cu 0 salariați și o cifră de afaceri netă de 110.084 de lei, s-a înregistrat o pierdere netă de 242.105 lei.
 
În 2019, cu șase salariați, profitul net a fost de 228.848 de lei, iar cifra de afaceri netă a fost de 468.371 de lei.
 
Potrivit datelor puse la dispoziție de www.vrajitorul.eu, firma a fost fondată în iunie 2010 de către Lavinia Narcisa Niculescu, ce deținea 0,01%, și Aurelia Postole, ce deținea 99,99%. Administrator pe termen nelimitat fusese numită Lavinia Narcisa Niculescu. Activitatea principală era reprezentată de „activități de consultanță pentru afaceri și management“.
 

Numitori comuni

 
Una peste alta, cu toate că, la momentul de față, Ioan Lucian Mureșan nu mai figurează în niciuna dintre firmele deferite instanței de procurorii DNA, se pare că, de-a lungul timpului, numele său a fost strâns legat de cele mai multe dintre ele, în perioade ce coincid cu perioada de timp investigată de DNA privind fosta fabrică „Solventul“ Timișoara.
 
De asemenea, interesant este și faptul că cele mai multe dintre firmele ce au intrat în vizorul DNA în acest caz au sau avut puncte de lucru și în Timișoara.
 
Ioan Lucian Mureșan este, potrivit presei centrale, fostul șef al creatoarei de modă Rita Mureșan, dar și fost șef al AVAS – Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
 
În prezent, procurorii DNA așteaptă ca Tribunalul Constanța să stabilească primul termen în judecarea cazului.
 
Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, toate persoanele acuzate beneficiază de prezumția de nevinovăție.
 
Citește și:

Rejudecare!:
Primul termen într-unul dintre cele mai mari dosare instrumentate de DNA Constanța

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosar DNA Constanta! Cazul presupusului şantaj de la SOCEP se va rejudeca! Tribunalul Constanța anunță primul termen

02 May 2024 466

Curtea de Apel Constanța repune pe rol un dosar al DNA Constanța! S-a calculat un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

01 May 2024 6590

Procurorul Sorin Constantinescu, fostul șef al DNA Constanța, eliberat din funcţie, prin pensionare!

29 Apr 2024 636

Delegarea procurorului Mihai Stanciu în fruntea DNA Constanța, contestată! Înalta Curte anunță primul termen în dosar

27 Apr 2024 720

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 600

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 961

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 787

Dosar DNA Constanța Vasile Iliuță, șeful Consiliului Județean Călărași, termen azi la Curtea de Apel București! (RECHIZITORIU)

23 Apr 2024 710

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 813

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 634

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 1717

Surse - percheziții informatice Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, a ajuns la DNA Constanța!

19 Apr 2024 732

Noi procurori la DNA Constanța, în locul lui Andrei Bodean și Constantin Conortos! Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, și Dan Haralambie, rămân pe poziții

19 Apr 2024 836

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 811

Cum arată terenul pe care va fi construit noul sediu al DNA Constanța! (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 1402