„Cârtița“ din Poliția Transporturi Constanța! Mascații, așteptați la percheziții cu „cafea caldă și cu porțile deschise“

  • Procurorii au montat tehnică de înregistrare ambientală la Postul de Poliție T.F. Palas.
  • Lucrătorul de poliție a anunțat destinatarii activității probatorii a percheziției despre iminența sosirii la domiciliul lor a organelor judiciare.
  • Așa s-a transmis de către inculpat informația către subiecții anchetei - că sunt interceptați și acesta chiar le-a cerut să nu mai vorbească la telefon, cerere făcută în mod repetat, cu atenționarea suplimentară ca trebuie să ascundă de urgență mijloacele materiale de probă deținute ilegal precum plase de pescuit ori, evident, pește braconat său orice altceva deținut contra legii

Final de cercetare judecătorească în dosarul în care un fost lucrător din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa a fost trimis în judecată pentru divulgarea unor informații care nu sunt destinate publicității.

Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis că vor anunța decizia finală în cauză la finele acesti luni. Oricare va fi decizia magistraților, acesta va fi definitivă.

Pe scurt, în actul de sesizare, procuorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au reținut în fapt că inculpatul, lucrator de politie judiciară în cadrul SRPT Constanța, în data de 04 iunie 2020, a aflat despre dispunerea unor percheziții domiciliare autorizată de judecător în dosarul acestei unități nr. 29/P/2020 și a anunțat imediat subiecții perchezițiilor pentru a ascunde probele căutate de organele judiciare. În dimineața perchezițiilor, 05 iunie 2020 la domiciliile subiecților perchezițiilor nu au mai fost găsite probele materiale ale infracțiunilor instrumentate.


Detaliat

În rechizitoriul cauzei se arată că, practic, în acel dosar se documenta activitatea unei grupări infracționale sprijinită de lucrători de poliție, care s-au orientat spre săvârșirea de furturi și acte de delapidare combustibil.

În mod inerent, arată magistrații, au fost efectuate un set de percheziții domiciliare autorizate de judecătorul de drepturi și libertăți.

Întrucât au apărut sincope în activitatea de administrare a probațiunii, situația a trezit suspiciuni, motiv pentru care au fost efectuate verificări operative care să ateste dacă suspiciunile de divulgare a informațiilor din anchetă au sau nu bază reală.

În acest context, în data de 02 iunie 2020, au fost solicitate judecătorului de drepturi și lbertăți încuviințarea efectuării a cinci perecheziții domiciliare la persoanele bănuite de implicare în activitatea ilicită instrumentată în cauză.


Microfoane în Postul de Poliție T.F. Palas

Totodată, au fost luate măsuri de supraveghere tehnică, fiind pusă și montată tehnică de înregistrare ambientală în zona de interes operativ/Postul de Poliție T.F. Palas - fiind deasemeni folosit și un investigator cu identitate reală.

În acest context, în data de 04 iunie 2020 a fost înregistrată audio-video o convorbire ce a avut loc în intervalul orar 13:15 - 14:27, între lucrătorul de poliție judiciară (...) și numitul (...).

Cu această ocazie, lucrătorul de poliție a anunțat destinatarii activității probatorii a percheziției despre iminența sosirii la domiciliul lor a organelor judiciare.

Așa s-a transmis de către inculpat informația către subiecții anchetei - că sunt interceptați și acesta chiar le-a cerut să nu mai vorbească la telefon, cerere făcută în mod repetat, cu atenționarea suplimentară ca trebuie să ascundă de urgență mijloacele materiale de probă deținute ilegal precum plase de pescuit ori, evident, pește braconat său orice altceva deținut contra legii.


Mâine sau poimâine“

„Este important de evidențiat că acesta știa și astfel a si anunțat subiecții că perchezițiile sunt iminente la domiciliile lor - (mâine sau poimâine). Textual, inculpatul a avertizat braconierii despre faptul că informația trebuie să o țină confidențial pentru a-și păstra el locul de muncă, situație care este extrem de relevantă din perspectiva aspectului subiectiv al cauzei. Rezultatul interceptărilor înregistrării ambientale a fost consemnat în procesul verbal întocmit de lucrătorii de poliție judiciară din cadrul D.G.A. Constanța“, potrivit rechizitoriului.


Cafea caldă pentru mascați

Însă în data de vineri, 05 iunie 2020 s-au pus în lucru mandatele de percheziție domiciliară, „ocazie cu care s-a constatat că țintele judiciare așteptau echipele operative (chiar cu cafea caldă, pregătită și cu porțile deschise), chiar în domiciliile acestora, în mod evident, nu a mai fost descoperit nici un mijloc de probă, întrucât «fusese făcută curățenie»“, conform procurorilor.


Informațiile furnizate de lucrătorul de poliție au avut eficiență

Conform proceselor verbale de efectuare a perchezițiilor domiciliare, a rezultat în afară de orice dubiu si faptul că informațiile furnizate de lucrătorul de poliție au avut eficiență, ceea ce echivalează cu crearea unor foloase necuvenite (exonerarea de eventuala răspundere penală a subiecților perchezițiilor domiciliare din cadrul dosarului nr. 29/P/2020) -element constitutiv al infracțiunii ce i se reține în sarcină.

Audiat fiind, atât în mod olograf personal, cât și în prezenta apărătorului din oficiu, inculpatul a recunoscut săvârșirea faptei deși a încercat să o bagatelizeze, pe ideea că „ar fi sfătui hoții să nu mai fure“, după cum se precizează în actul de sesizare a instanței.

Sursa documentare: portal instanțe de judecată (http://portal.just.ro/SitePages/acasa.aspx#) și rolii.ro (http://www.rolii.ro/ )


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

Interceptări din dosarul primarului din Crişan (Tulcea) acuzat de luare de mită - „Mă, nu trebuia acuma, mă, omule!“

Un polițist rutier din IPJ Constanța a refuzat 300 de lei mită. Prima condamnare

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Port Constanța Pungi din plastic de peste jumătate de milion de lei, descoperite într-un container

29 Jul 2021 582

Portul Constanţa Sud Agigea Grile pentru autoturisme, confiscate de polițiștii de la transporturi

27 Jul 2021 2898

Rechizite școlare contrafăcute, depistate de polițiștii constănțeni

16 Jun 2021 389

Constanţa. Fostul poliţist şi campion la lupte S-au scurs şase luni de la moartea, la numai 46 de ani, a lui Claudiu Pătraşcu

07 Jun 2021 3626

Poliția Militară a Forțelor Navale, misiune de asigurare a securității unui transport special (video)

21 May 2021 814

Poliția Transporturi Constanța Haine, în valoare de peste 3.600 de lei, ridicate de polițiști

16 Mar 2021 725

Poliția Transporturi Constanța Acțiune în gări și trenuri. Au fost aplicate amenzi

21 Jan 2021 780

Județul Constanța Acțiune în zona stațiilor de cale ferată, pentru prevenirea răspândirii COVID-19

08 Jan 2021 799

Container cu deșeuri, în Portul Constanța, ambalate frumos. A fost „o greșeală”

01 Dec 2020 1303

MAI, acțiuni pentru protejarea sănătății cetățenilor, în contextul COVID-19

14 Nov 2020 1268

Polițiștii de la Transporturi Constanța, implicați într-o acțiune. Iată rezultatele

09 Nov 2020 995

Operațiunea Clean Waters 2020 Creșterea siguranței și securității navigației pe fluviul Dunărea și protejarea ecosistemului

03 Nov 2020 788

Constanța Acțiune a polițiștilor pentru verificarea transportului de marfă și persoane

03 Nov 2020 2459

Doi bărbați din Constanța, prinși cu pește braconat

12 Oct 2020 5042

Au continuat și astăzi căutările persoanei dispărute în canalul Sulina (video)

10 Oct 2020 1846