Catedrala Eroilor, pe terenul din parcul de la Casa de Cultură Consiliul Local contraatacă, după ce a pierdut procesul cu Arhiepiscopia Tomisului

Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Petru și Pavel Constanța
  • Dosarul a fost trimis pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, instanță care urmează să stabilească primul termen în recurs.
  • În cauză, avocații CLC au atacat hotărârea Tribunalului Constanța prin care a fost suspendată, în primă instanță, Hotărârea nr. 450/26.11.2021 votată de Consiliul Local Constanța, având în centru terenul din parcul Casei de Cultură Constanța.
  • În zonă, Arhiepiscopia Tomisului construiește Catedrala Eroilor.
 
Consiliul Local Constanța a înaintat instanței o primă reacție după ce a pierdut procesul deschis instituției de către Arhiepiscopia Tomisului, având în centru terenul din parcul Casei de Cultură Constanța, unde Arhiepiscopia construiește Catedrala Eroilor.
 
Avocații CLC au depus la Tribunalul Constanța recursul motivat în dosarul 632/118/2022, cauză în care a fost suspendată, în primă instanță, Hotărârea nr. 450/26.11.2021 votată de Consiliul Local Constanța.
 
În aceste condiții, dosarul a fost trimis pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, instanță care urmează să stabilească primul termen în recurs.
 
„Se revocă cu caracter irevocabil dreptul de administrare“
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în hotărârea prin care Arhiepiscopia a obținut suspendarea acestei hotărâri, judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța au arătat, printre altele, următoarele:
 
„Iminența prejudiciului față de reclamantă rezultă din chiar materialitatea faptelor şi din cauzalitatea derivată din emiterea actului administrativ reprezentat de Hotărârea nr. 450/26.11.2021 prin care se  revocă cu caracter irevocabil dreptul de a administrare asupra imobilului teren în suprafață de 1.734 m.p. în referire la care a fost emisă anterior inclusiv Autorizația de construire nr. 201/08.02.2019, prejudiciu susceptibil de a se produce în continuare manifestându-se prin posibilitatea reală și efectivă ca reclamanta -prin revocarea dreptului de administrare- să se află  în imposibilitatea edificării construcției astfel cum a fost autorizată printr-un act administrativ asupra căruia planează aparente dubii, semnificative și substanțiale, de nelegalitate la acest moment procesual“.
 
Astfel, fragmentul face parte din Hotărârea 473/2022 a Tribunalului Constanța, decizie pronunțată în dosarul 632/118/2022, în care Arhiepiscopia Tomisului era reclamant, iar Consiliul Local Constanța era pârât.
 
La data de 30 martie 2022, completul CA6 al Secției de Contencios administrativ și fiscal, prezidat de magistratul Răzvan Ionuț Pricop, a decis să admită acțiunea Arhiepiscopiei.

 
Acum, avocații CLC au contestat această decizie a Tribunalului Constanța, iar dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Constanța, instanță ce va avea ultimul cuvânt în cauză.
 

Ce a stabilit Tribunalul Constanța
 
Judecătorii Tribunalului Constanța mai arătaseră printre altele, că „în prezenta cauză aplicând dispoziițiile normative la situația de fapt expusă, examinând sumar actele și lucrările dosarului din perspectiva ansamblului de motive de nelegalitate invocate de reclamantă în referire la actul administrativ reprezentat de Hotărârea nr. 450/26.11.2021 privind revocarea  dreptului de administrare  al Arhiepiscopiei Tomisului asupra imobilului-teren în suprafață de 1.734 m.p. situat în ########## #########, zona Casa de Cultură adoptată de Consiliul Local al Municipiului Constanța, fără a fi posibilă antamarea fondului chestiunilor litigioase care se circumscriu legalității actului administrativ în această etapă a procedurii, instanţa  constată  că sunt realizate în mod cumulativ  condițiile legale imperative constând în existența unui caz bine justificat  (pentru considerentele anterior expuse) şi a unei pagube iminente, condiţii care astfel realizate fundamenteză  măsura suspendării în modalitatea solicitată de reclamantă“.
 
„În acest context în referire la existenţa unei îndoieli rezonabile asupra legalităţii actului administrativ reprezentat de Hotărârea nr. 450/26.11.2021 privind revocarea  dreptului de administrare  al Arhiepiscopiei Tomisului asupra imobilului-teren în suprafață de 1.734 m.p. situat în ########## #########, zona Casa de Cultură adoptată de Consiliul Local al Municipiului Constanța şi la indiciile rezonabile care o atestă, Tribunalul reţine în mod determinant că aceasta este fundamentată pentru considerentele care urmează“, au mai spus judecătorii.
 
Instanța a mai arătat că „aplicând  în prezenta cauză considerentele expuse  Tribunalul reţine că  iminența prejudiciului față de  reclamantă rezultă din chiar materialitatea faptelor şi din cauzalitatea derivată din emiterea actului administrativ reprezentat de Hotărârea nr. 450/26.11.2021 prin care se  revocă cu caracter  irevocabil dreptul de a administrare asupra imobilului teren în suprafață de 1.734 m.p. în referire la care a fost emisă  anterior inclusiv Autorizația de construire nr. 201/08.02.2019, prejudiciu susceptibil de a se produce în continuare manifestându-se prin posibilitatea reală și efectivă ca reclamanta -prin revocarea dreptului de administrare- să se află  în imposibilitatea edificării construcției astfel cum a fost autorizată printr-un act administrativ asupra căruia planează  aparente dubii, semnificative și substanțiale, de nelegalitate la  acest moment procesual“.
 
„Faţă de ansamblul considerentelor expuse Tribunalul va  admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă şi va dispune suspendarea executării actului administrativ reprezentat de Hotărârea nr. 450/26.11.2021 privind revocarea  dreptului de administrare  al Arhiepiscopiei Tomisului asupra imobilului-teren în suprafață de 1.734 m.p. situat în ########## #########, zona Casa de Cultură adoptată de Consiliul Local al Municipiului Constanța, până la pronunţarea instanţei de fond“, se mai arată în decizia instanței.
 
Acum, părțile așteaptă ca instanța Curții de Apel să stabilească, prin repartizare aleatorie, completul ce va analiza recursul, dar și data primei înfățișări.
 
Decizia pe care o va lua Curtea va fi definitivă.
 
Sursa motivare: Portalul Jurisprudenței Naționale - rejust.ro - Hotărârea 473/2022
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Cum a învins ÎPS Teodosie Consiliul Local Constanța. Avem motivarea judecătorilor!
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biserica „Izvorul Tămăduirii” Când este următorul termen prin care Arhiepiscopia Tomisului cere emiterea unei ordonanțe președințiale

28 Jun 2022 417

Arhiepiscopia Tomisului a primit verdictul așteptat de la Curtea Supremă!

25 Jun 2022 917

Constanța Când va fi analizat în instanță apelul dintr-unul din dosarele ce vizează suspendarea demolării Bisericii Izvorul Tămăduirii

24 Jun 2022 452

Clericii Înaltpreasfinției Sale Teodosie, victorioși – din nou – asupra consilierilor lui Chițac! (MINUTA)

24 Jun 2022 1717

Curtea Supremă, decizie importantă pentru Arhiepiscopia Tomisului! Ce verdict așteaptă azi clericii de la Înalta Curte

23 Jun 2022 539

Arhiepiscopia Tomisului a făcut apel într-unul din dosarele ce vizează Biserica Izvorul Tămăduirii. Despre ce este vorba

21 Jun 2022 710

Consilierii județeni vot vota un protocol cu Arhiepiscopia Tomisului. Ce prevede acesta? (DOCUMENTE)

21 Jun 2022 940

Proces pentru terenul de lângă Catedrala Eroilor, din Constanța. Mișcarea Arhiepiscopiei Tomisului

18 Jun 2022 631

Demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii, suspendată. Cât timp a câștigat parohia!

17 Jun 2022 924

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, despre geamandurile în formă de cruce "Nu sperie pe nimeni, domnule Arafat, ci e invers"

16 Jun 2022 1238

Constanța Ce se întâmplă cu Biserica Izvorul Tămăduirii. SSC va media între Arhiepiscopia Tomisului si Primăria Constanța

15 Jun 2022 891

Teza de doctorat a părintelui Constantin Galeriu, republicată la Constanța

13 Jun 2022 564

Constanța Patriarhia Română, precizări cu privire la conflictul iscat de demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii

10 Jun 2022 1604

LIVE VIDEO+TEXT Zeci de preoți și credincioși participă la Sf. Liturghie susținută de ÎPS Teodosie la biserica din zona Macul Roșu din Constanța pentru care s-a decis demolarea (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Jun 2022 6499

Epopeea demolării bisericii de pe trotuar de la Macul Roșu! ÎPS Teodosie va sluji astăzi la lăcașul de cult

10 Jun 2022 1325