Cum au instrumentat procurorii din Constanța dosarele legate de infracțiunile „sensibile“. Oficial, de la Inspecția Judiciară

  • Patru cauze sunt încă în lucru, la unitățile de pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
  • Este vorba despre dosare ce vizează incitarea la ură sau discriminare, dar și infracțiunile la legea privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu un caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Peste 20 de dosare privind incitarea la ură, sau organizațiile și simbolurilor fasciste ori cultul criminalilor de război au fost instrumentate, în ultimii trei ani, de către procurorii din Constanța.

Totodată, alte patru cauze sunt încă în lucru, la unitățile de pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Mai exact, este vorba despre dosare ce vizează incitarea la ură sau discriminare, dar și infracțiunile la legea privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu un caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Acestea au fost instrumentate de către anchetatorii din cadrul parchetelor aflate pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cauzele fiind investigate în intervalul 2017 – 2020.

Potrivit inspectorilor judiciari, 19 dosare au fost finalizate prin rezoluții de clasare.

În același timp, alte patru dosare sunt în lucru, fiind anchetate încă de procurorii dobrogeni.

Informațiile au fost făcute publice în raportul oficial al Inspecției Judiciare.
 

Discriminare pe criterii de infectare HIV

Potrivit datelor oficiale, la nivelul Parchetului Curții de Apel Constanța au fost soluționate 15 dosare privind incitarea la ură și la discriminare și alte patru privind organizațiile fasciste și cultul criminalilor de război.

Dintre cele patru, două vizau „confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii sau utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe“.

Alte două cauze fuseseră întocmite pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, ori promovarea în public a ideilor fasciste, rasiste sau xenofobe.


Cele 15 dosare au fost soluționate prin clasare, iar la finele lunii decembrie 2020 au rămas în lucru alte patru dosare, la unitățile de anchetă de pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Potrivit Inspecției Judiciare, trei dintre dosare s-au format ca urmare a unor postări pe platformele online sau pe rețelele de socializare, unul s-a format în urma unei adunări de tipul ședințelor, iar patru au pornit în urma unor conflicte între diverse persoane.

De asemenea, un dosar a pornit ca urmare a inscripțiilor de pe ziduri a mesajelor naziste, iar altă anchetă vizează oferire spre vânzare a obiectelor cu simbol fascist.

În ce privește cauzele de discriminare, trei au avut ca obiect discriminarea pe criterii de etnie, unul – pe criterii de categorie socială, un altul a fost legat de discriminarea pe criterii de convingeri, iar cel de-al șaselea vizează discriminarea pe criterii de infectare HIV.

Au mai arătat inspectorii judiciari faptul că în trei dintre cazurile de astfel de dosare, anchetele au durat mai mult de doi ani, iar într-unul dintre dosare persoana vătămată a decedat după depunerea plângerii.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Un proces de interes național!:
Judecătorii din Constanța, chemați să decidă soarta procurorului general al României


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se pensionează un procuror șef din Parchetul Curții de Apel Constanța

22 Jun 2021 1313

Tragedie la Eforie, în largul Mării Negre! O lună de la moartea scafandrilor Adrian Strungaru, din Iași, și Emil Matei, din Mangalia

10 May 2021 1609

UPDATE. Constanța Garda de Mediu a verificat zece containere cu deșeuri (galerie foto+video)

07 May 2021 1050

Ce s-a întâmplat în procesul în care mai mulți inspectori antifraudă din Constanța l-au dat în judecată pe Procurorul General

07 May 2021 1195

Poliția Locală a amendat Parchetul Curții de Apel Constanța. Cum s-a terminat procesul. Decizia și explicațiile judecătorilor

30 Mar 2021 1604

Un proces de interes național! Judecătorii din Constanța, chemați să decidă soarta procurorului general al României

12 Feb 2021 713

Plângere penală împotriva Arhiepiscopului Tomisului, după slujba de Bobotează. Ce spune Arhiepiscopia

07 Jan 2021 2052

Ce magistrat din Constanța iese la pensie, la începutul anului

28 Dec 2020 1260

Magistratul Elena Neculăică rămâne la Parchetul Curții de Apel Constanța

12 Nov 2020 601

Parchetul Curții de Apel Constanţa, amendă pentru parcare neregulamentară. Azi, primul termen

29 Oct 2020 1024

Magistratul Gigi Valentin Ștefan, un nou mandat de procuror general al Dobrogei

14 Oct 2020 3597

Poliția Transporturi Constanța a efectuat 30 de percheziții. Zeci de persoane duse la audieri (galerie foto)

18 Sep 2020 1239

Concursul pentru funcțiile-cheie din parchete. Un singur magistrat constănțean s-a retras din cursă, înainte de a începe

05 Sep 2020 920

Lupta pentru scaunul de procuror general al Constanței. Azi se publică lista finală a doritorilor

03 Sep 2020 1012

Emoții mari pentru posturile-cheie din parchetele constănțene

31 Aug 2020 1102