Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă în dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD!

 
 
  • Recent, Curtea de Apel Constanța (în completul de judecată format, potrivit datelor noastre, din judecătorii Marius-Cristian Epure și Ileana Anastasiu, a menținut, printr-o hotărâre definitivă, decizia Tribunalului Constanța prin intermediul căreia s-a constatat legalitatea sesizării tribunalului, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, iar pe cale de consecință s-a dispus începerea judecăţii în cauză.
  • De precizat că, inițial, cauza fusese repartizată judecătorului Teodor Viorel Gheorghe, fost președinte al Tribunalului Constanța, care s-a pensionat.  
 
Tribunalul Constanța poate începe judecata în dosarul în care DNA Constanța a trimis în judecată mai multe persoane, printre care și Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD!  

Zilele trecute, Curtea de Apel Constanța (în completul de judecată format, potrivit datelor noastre, din judecătorii Marius-Cristian Epure și Ileana Anastasiu, a menținut, printr-o hotărâre definitivă, decizia Tribunalului Constanța (din octombrie 2022, pronunțată de judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, care s-a pensionat), prin intermediul căreia s-a constatat legalitatea sesizării tribunalului, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, iar pe cale de consecință s-a dispus începerea judecăţii în cauză.
 
Judecată suspendă
 
Amintim că, în februarie 2023, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au decis să sesizeze Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile, pentru dezlegarea unei chestiuni de drept în dosar.
 
Tot atunci, Curtea a suspendat judecata cauzei până la pronunțarea deciziei.
 
Luni, 19 iunie 2023, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a soluționat cazul prin respingerea acțiunii.
 
Acum, după decizia Curții de Apel Constanța, Tribunalul Constanța poate stabili primul termen în dosar.
 

De precizat că, inițial, cauza fusese repartizată judecătorului Teodor Viorel Gheorghe, fost președinte al Tribunalului Constanța, care s-a pensionat.  
 
 

Potrivit portalului instanțelor de judecată, cei deferiți justiției sunt: Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD, SC M&D Sea Farers SRL Constanța, pentru evaziune fiscală, Cristea Dan Florin, Pocea Nicoleta, Groza Pavel Ionel, Gorun Zoltan Gabriel și Val Shipping SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală.
 
Amintim că în octombrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus „trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șapte inculpați (printre care trei oameni de afaceri, două societăți comerciale etc.), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală comise în forma autoratului și a complicității“.
 
„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 

În perioada 2008 – 2009, unul dintre inculpați, administrator al societății comerciale M&D Sea Farers SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale și beneficiind de ajutorul altor doi inculpați, angajați ai aceleiași firme, ar fi înregistrat în contabilitate 455 facturi fiscale ce atestau activități de comercializare a peste 20.000 tone de produse petroliere (motorină și combustibil marin) ca operațiuni scutite de la plata accizelor aferente.
 
În realitate, produsele respective ar fi fost destinate comercializării pe piața internă a carburanților auto. Prin aceste demersuri ar fi fost produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 27.273.573 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă în prezenta cauză. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, potrivit comunicatului DNA.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Judecătorul Marius Cristian Epure, de la Curtea de Apel Constanța, se pensionează!
 
Doi renumiți judecători din Constanța ies la pensie!
 
Adrian Gâmbuțeanu, fostul șef al RAJDP Constanța, achitat!
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Județean Constanța a atribuit un contract. Administratorul firmei câștigătoare, legături cu un fost consilier judeţean PSD și cu Sorin Strutinsky (DOCUMENT)

03 Sep 2023 2245

Înalta Curte a respins, ca inadmisibilă, sesizarea Curții de Apel Constanța în dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD!

20 Jun 2023 1564

Printre inculpați, Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD Curtea de Apel suspendă judecata într-un dosar al DNA Constanța (MINUTĂ)

11 Feb 2023 2019

Constanța. Fost consilier judeţean, acuzat de evaziune, trimis în judecată de DNA! Doi judecători s-au abținut

13 Dec 2022 1522

Fost consilier judeţean, trimis în judecată de DNA Constanța! Începe procesul

22 Oct 2022 1848

Dosarul unui fost consilier județean, amânat pentru septembrie

03 Aug 2022 1320

Un fost consilier județean, trimis în judecată de DNA Constanța! Rechizitoriul, remediat

27 Jun 2022 1666

Decizie definitivă! Dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD, se întoarce la DNA Constanța

12 Apr 2022 2528

Fost consilier judeţean, trimis în judecată de DNA Constanța! Soarta dosarului, decisă săptămâna viitoare (DOCUMENT)

06 Apr 2022 1437

DNA nu renunță la dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD! (DOCUMENT)

11 Mar 2022 1840

Rechizitoriul, neregulamentar întocmit! Dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD, se întoarce la DNA! (MINUTĂ+RECHIZITORIU)

19 Feb 2022 1917

Urmează pronunțarea în dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD (RECHIZITORIU)

17 Feb 2022 2007

Omul de afaceri Zoltan Gabriel Gorun, chemat la judecată de ANAF, pentru Marseq Consultants SRL (DOCUMENTE)

13 Jan 2022 2629

Veste proastă pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD (DOCUMENT)

06 Jan 2022 3074

Cine este și ce afaceri are presupusul denunțător al celor doi inspectori de la ANAF Constanța, Mihai Bușu și Stere Anagnoste (DOCUMENTE)

09 Dec 2021 6494