Justitie

Curtea de Apel Constanța Zeci de persoane, cercetate pentru furturi din locuințe. Cum acționau


La data de 30.06.2019 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un număr de 31 persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și furturi calificate, precum și pentru infracțiuni la regimul rutier.

Dintre acestea, un număr de 21 persoane au fost reținute, 4 persoane sunt arestate în alte cauze, iar 5 persoane se sustrag urmăririi penale. S-a formulat propunere de arestare preventivă față de 30 persoane, iar față de 1 persoană s-a dispus măsura controlului judiciar.


Ca stare de fapt s-a reținut că inculpații s-au constituit într-o grupare infracțională având drept scop săvârșirea de furturi din locuințe. Astfel, aceștia au achiziționat unelte foarte performante care descuiau practic orice broască sau yală de ușă, situație în care se pătrundea în interiorul locuinței, de unde erau sustrase sume de bani și bunuri de valoare într-o manieră extrem de ordonată, astfel că de multe ori victimele nici nu realizau că au fost prădate.

Întrucât membrii grupării constituită din persoane cu antecedente penale impresionante cunoșteau faptul că se pot împăca cu victimele infracțiunii de furt, au mizat și în mod efectiv au determinat multe dintre acestea să își retragă plângerile, scontând pe faptul că cea mai mare parte dintre fapte va rămâne nedescoperită, astfel că eventualele cheltuieli cu împăcarea să reprezinte un procent minor din venituri.

Prejudiciul estimat în această cauză este de 700.000 lei, în cea mai mare parte nerecuperat, urmând a se lua măsuri procedurale corespunzătoare.

Dosarul a fost instrumentat de procuror împreună cu lucrători de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța – Biroul Investigații Criminale, cu suportul tehnic al Direcției de Operațiuni Speciale și al lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul unităților de poliție pe raza cărora au fost săvârșite diferite fapte de furt. Menționăm că activitatea grupului infracțional a fost extinsă pe tot teritoriul țării, membrii grupării având o mobilitate și o dinamică semnificativă în deplasare, situație în care la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au fost preluate și reunite un număr de 45 dosare reprezentând cauzele formate în urma furturilor comise de membrii grupării pe tot teritoriul țării.

În prezent a fost formulată propunere de arestare preventivă la Tribunalul Constanța.

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, transmit procurorii.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bărbatul din Săcele acuzat că şi-a ucis copilul nu mai suportă puşcăria

22 Aug 2019 510

Asociaţia Elevilor din Constanţa a dat în judecată Ministerul Educaţiei Naţionale, Guvernul României şi Ministerul Dezvoltării Regionale

21 Aug 2019 343

Decizia definitivă în cazul drogurilor care au „invadat“ litoralul

20 Aug 2019 630

Tentativă de viol într-o staţie de autobuz din Constanţa. Suspectul, trimis în judecată

19 Aug 2019 270

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu anularea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța?

19 Aug 2019 1025

Bogdan Vîlsan, fostul şef al Vămii Constanţa, achitat. Judecata apelului continuă în septembrie

19 Aug 2019 607

Asociaţia „Constanţa Altfel“ pune tunurile pe blocul de pe Zorelelor. Recurs la Curtea de Apel pentru anularea PUZ-ului aprobat de Consiliul Local (galerie foto+document)

19 Aug 2019 1150

Horia Ţuţuianu, preşedintele CJC, în proces cu ANI. Primul termen, pe 30 septembrie

15 Aug 2019 364

Municipiul Constanţa pierde din nou în faţa Herarconi SRL

15 Aug 2019 454

Dana Dumitrescu pierde la Curtea de Apel. Şimsensohn rămâne managerul Teatrului de Stat Constanţa

15 Aug 2019 895

Retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu - Constanţa, în atenţia magistraţilor. S-a dictat al 30-lea termen de judecată

15 Aug 2019 1160

Preotul Daniel Rece rămâne în arest preventiv. Decizia este definitivă

14 Aug 2019 377

Accident cu trei morţi pe podul de la Ovidiu! Şoferul acuzat de producerea tragediei, sub control judiciar

14 Aug 2019 1472

Ofiţerul de la Operaţiuni Speciale Constanţa acuzat de divulgarea informaţiilor secrete, achitat

13 Aug 2019 966

Decizia nu este definitivă IPJ Constanţa, obligat să achite o mică avere unui fost poliţist condamnat definitiv pentru abuz în serviciu

12 Aug 2019 11711