DGA Percheziție în Biroul de Investigații Criminale din IPJ Botoșani. Agent de poliție, încătușat

  • În cursul lunii ianuarie 2023, inculpatul, agent de poliție în cadrul I.P.J. Botoșani - Poliția Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale, a acceptat promisiunea de dare de mită făcută de către o persoană fără calitate specială, suspect în cauză, care i-a oferit o sumă  de bani, cu privire la cercetările unei fapte de natură penală, respectiv furtul unui telefon mobil pe care aceasta a sesizat-o.
  • Din cercetări a rezultat faptul că,  în aceste împrejurări, agentul de poliție nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu.
  • Totodată, în perioada noiembrie 2022 - mai 2023, agentul de poliție a furnizat unui jurnalist de la o publicație locală, informații secrete de serviciu sau nepublice, informații care, ulterior, au fost publicate în articole de presă, fiind afectate interesele și activitatea I.P.J. Botoșani.
  • Totodată, în aceeași perioadă i-a divulgat unei alte persoane, fără calitate specială, faptul că este cercetată în cadrul mai multor dosare penale ce se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.


Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoşani, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, au pus în executare, în cursul zilei de 06 iunie 2023, trei mandate de percheziție domiciliară, din care unul la sediul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul de Investigații Criminale, într-un birou în care își desfășoară activitatea un agent de poliție judiciară și două la imobile aparținând aceluiași agent de poliție situate pe raza municipiului Botoșani.

Activitatea a fost desfășurată într-o cauză penală având ca obiect infracțiuni de corupție, abuz în serviciu și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Din cercetări au rezultat date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii ianuarie 2023, inculpatul, agent de poliție în cadrul I.P.J. Botoșani - Poliția Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale, a acceptat promisiunea de dare de mită făcută de către o persoană fără calitate specială, suspect în cauză, care i-a oferit o sumă  de bani, cu privire la cercetările unei fapte de natură penală, respectiv furtul unui telefon mobil pe care aceasta a sesizat-o.

Din cercetări a rezultat faptul că,  în aceste împrejurări, agentul de poliție nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu.

Totodată, în perioada noiembrie 2022 - mai 2023, agentul de poliție a furnizat unui jurnalist de la o publicație locală, informații secrete de serviciu sau nepublice, informații care, ulterior, au fost publicate în articole de presă, fiind afectate interesele și activitatea I.P.J. Botoșani.

Totodată, în aceeași perioadă i-a divulgat unei alte persoane, fără calitate specială, faptul că este cercetată în cadrul mai multor dosare penale ce se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.

Față de agentul de poliție judiciară s-a mai reținut în sarcina sa faptul că, în calitate de agent de poliție judiciară, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, procurându-le astfel unor persoane beneficii nepatrimoniale reprezentate prin eludarea răspunderii penale și contravenționale.

În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală cu privire la activitatea infracțională a altor două persoane, fără calitate specială, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită.


Ca urmare a acestei situații, la data de 06 iunie 2023, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani a emis ordonanță de reținere față de agentul de poliție, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de agentul de poliție, urmând ca, în cursul zilei de 07 iunie 2023, să fie sesizată instanță de judecată cu privire la luarea de măsuri preventive față de acesta.

Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani ca urmare a sesizării din oficiu a ofițerilor D.G.A. – S.J.A. Botoșani.

Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale a inculpatului.

Pe parcursul cercetărilor s-a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, iar cu ocazia efectuării percheziţiilor s-a beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Botoșani.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Oficial!
Petrică Bacaim, de la Garda de Coastă, trimis în judecată de DNA. Ar fi transmis unor jurnaliști informații nedestinate publicității


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DGA Dolj - Flagrant pentru probarea infracțiunii de trafic de influență

07 Feb 2024 307

DGA Dare de mită sesizată de un polițist la Call-center anticorupție!

22 Jan 2024 576

Incredibil! Mii de euro plătite de peste 200 de persoane pentru a obține un permis de conducere la Brașov! Cum funcționa rețeaua infracțională

21 Dec 2023 1219

Brașov Persoană prinsă în flagrant după ce a oferit o sumă de bani cu titlul de mită la ghișeu

19 Sep 2023 993

Județul Botoșani Șofer beat prins în flagrant în timp ce încerca să dea mită polițiștilor

04 Sep 2023 827

DGA Vâlcea/Flagrant pentru probarea infracțiunii de trafic de influență

25 Jul 2023 577

Flagrant DGA 1500 de euro pentru o pensionare pe caz de boală

25 Jul 2023 795

Direcția Generală Anticorupție23 de persoane prinse în flagrant, în primele trei luni ale anului

27 Apr 2023 400

Șofer prins în flagrant în timp ce oferea mită unui polițist. Ce sumă îi oferea omului legii

16 Feb 2023 1163

Fals comisar-șef, prins în flagrant în trimp ce primea bani pentru a ajuta o persoană să se angajeze în poliție

07 Dec 2022 1427

Fals ofițer de informații, prins în flagrant de DGA!

16 May 2022 1458

Flagrant la Murfatlar! Condamnat în Joia Mare, pentru dare de mită

22 Apr 2022 4437

Fals ofițer MAI, prins în flagrant în timp ce primea mită. Ce au stabilit anchetatorii

17 Mar 2022 1346

DGA Ambulanțier și medic de familie, cercetați într-un dosar de vaccinare fictivă anti-Covid 19. Cum acționau suspecții

18 Jan 2022 1782

Direcția Generală Anticorupție Un polițist constănțean a refuzat mita oferită de un conducător auto

17 Dec 2021 1978