Doi polițiști locali din Constanța, condamnați! Dosarul, în apel. Motivarea judecătorilor

 

 
  • În ceea ce privește circumstanțele personale, instanța reține că unul dintre inculpați este subofiţer în cadrul MApN și a colaborat cu organele judiciare.
  • „În ciuda pregătirii sale militare și a referințelor pozitive, acesta a dat dovadă că nu își poate stăpâni impulsurile violente“, mai rețin judecătorii.
  • Al doilea inculpat lucrează ca agent de poliţie comunitară și a colaborat cu organele judiciare.
 
Prima condamnare în dosarul celor doi polițiști locali din județul Constanța acuzați că ar fi bătut un cetățean, în timp ce îl conduceau la sediul Poliței. Cei doi polițiști au fost trimiși în judecată de procurori pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă.

Unul dintre polițiști a fost condamnat la pedeapsa de 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă.

Cel de al doilea inculpat a luat, tot pentru purtare abuzivă, pedeapsa de 1 an și 3 luni închisoare tot cu suspendare.

În actul de sesizare a instanței se arată că la data de 28 iulie 2019, în jurul orei 21.00, în timp ce îl conduceau la sediul Poliței Locale dintr-o comună, inculpații, agenți de poliție comunitară, l-au agresat fizic pe numitul (...), numitul A.A. ținându-l pe acesta în timp ce C.C. i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii și picioarele în zona feței și a abdomenului, provocându-i leziuni traumatice ce au necesitat 1-2 zile de îngrijiri medicale.

Magistrații au admis, în parte, acțiunea civilă formulată de partea vătămată și a decis obligarea în solidar a celor doi polițiști locali la plata către partea civilă a sumei de 6.000 lei, reprezentând daune morale și 690 lei reprezentând daune materiale.    

Decizia nu este una definitivă, ea fiind contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce va lua o decizie definitivă!

Fragmente din motivare


Potrivit motivării, instanţa a luat în considerare, în afara gravităţii abstracte şi a naturii infracţiunilor comise de inculpați și circumstanţele și modalitatea de săvârşire a faptelor, și anume prin lovirea persoanei vătămate cu pumnii și picioarele în mod repetat.

„Inculpații au acționat sub impulsul momentului“

În continuare, instanţa a reţinut că faptele inculpaților au fost comise în baza unor rezoluții infracționale spontane, aceștia acționând sub impulsul momentului, neefectuând acte de pregătire şi neavând un plan infracţional prestabilit, fiind vorba despre reacții necontrolate.

Periculozitatea infracțiunilor este amplificată, spun magistrații, de faptul că cei doi au acționat în modalitatea redată în contextul exercitării atribuțiilor de serviciu şi au manifestat această conduită chiar în fața secției de poliție.

„Totodată, contextul în care au fost săvârşite infracţiunile de purtare abuzivă de către inculpați, deşi nu justifică în niciun fel comiterea acestora, diminuează puțin gravitatea lor concretă, având în vedere că persoana vătămată se afla sub influența băuturilor alcoolice și le-a adresat injurii. Tot referitor la gravitatea faptei, instanța mai arată că deși urmările acesteia s-au concretizat într-un număr redus de zile de îngrijiri medicale, violențele exercitate în concret au fost unele de o intensitate ridicată, astfel cum se poate observa din înregistrările video“, se mai arată în motivare.  


Unul dintre inculpați, subofiţer în cadrul MApN

În ceea ce privește circumstanțele personale, instanța reține că unul dintre inculpați este subofiţer în cadrul MApN și a colaborat cu organele judiciare.

„În ciuda pregătirii sale militare și a referințelor pozitive, acesta a dat dovadă că nu își poate stăpâni impulsurile violente“, mai rețin judecătorii.

Al doilea inculpat lucrează ca agent de poliţie comunitară și a colaborat cu organele judiciare.

Referitor la atitudinea inculpaților, ambii au oferit declarații în faza de judecată.

Faptul că și-au susținut nevinovăția, apreciind că intervențiile lor au fost necesare în contextul evenimentelor desfășurate la data respectivă, ține de drepturile conferite de normele legale în materie, de a-și susține prezumția de nevinovăție, chiar dacă, în concret, aspectele invocate sunt contrazise de mijloacele de probă administrate, spun judecătorii.

Instanța a mai avut în vedere că infracțiunile au fost comise în iulie 2019, deci în urmă cu aproape patru ani ani, timp în care rezonanța socială a acestora s-a diminuat considerabil.

Apreciind că scopul pedepsei principale, inclusiv reeducarea inculpaților se poate realiza chiar fără executarea pedepsei, având în vederea circumstanțele reale şi personale ale inculpaților, posibilitatea efectivă de reintegrare socială a acestora, conduita avută de aceștia anterior faptelor, în baza art. 91 C.pen. judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, termen stabilit în condiţiile art. 92 C.pen. şi care va curge de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursa: Portal instanțe de judecată și rejust.ro

Foto cu rol ilustrativ

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Preotul Stelian Florin Dabija, de la Biserica Albă, din Constanța, condamnat definitiv pentru ucidere din culpă
 
Constanța. Un șofer a mușcat de deget un polițist de la Rutieră! Anunțul procurorilor
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța „Este interzisă amestecarea deșeurilor reciclabile cu cele reziduale!”

11 Sep 2023 527

Primăria Constanța Sancțiuni drastice pentru persoanele care aruncă deșeuri provenite din gospodărie pe domeniul public

29 Aug 2023 513

Comercianții ambulanți de pe plaja din Eforie, sancționați de polițiști

26 Aug 2023 584

Primăria Constanța Comerțul ambulant neautorizat, amendat de polițiști

08 Aug 2023 597

Razie la Constanța! Vizate cartierul Henri Coandă și Satul de Vacanță (FOTO)

02 Jul 2023 991

Municipiul Constanța a pierdut definitiv procesul legat de body-cam-urile polițiștilor locali (MINUTA)

14 Feb 2023 3425

Judecătorii au decis – Polițiștii locali din Constanța vor face voia lui Chițac (DOCUMENTE)

13 Jan 2023 8726

Cu recurs Polițiștii locali din Constanța l-au dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța! Judecătorii explică de ce au pierdut polițiștii, în primă instanță (MOTIVARE)

19 Sep 2022 4718

Proces pe camerele de supraveghere ale polițiștilor locali din Constanța! Când se dă verdictul

29 Jul 2022 2208

Doi polițiști locali din Constanța ar fi fost ultragiați de Florin Bărbăscu, tatăl vitreg al gimnastei Cătălina Ponor. Procesul, amânat

01 Feb 2022 4733

Picioare în burtă și lovituri în testicule Judecătorii din Constanța i-au anulat toate interdicțiile tinerei care a bătut patru polițiști și trei agenți de securitate

24 May 2021 5747

Făgădău, în iunie 2020 – „Dragi colegi, vă vor scădea veniturile“ Peste 120 de angajați ai Primăriei Constanța își caută dreptatea la Tribunal

11 Jan 2021 3718

Șantierele din Constanța, luate în vizor de polițiștii locali. Zeci de amenzi

18 Dec 2020 1977

Constanța Infractori reținuti de polițiștii locali

20 Nov 2020 1640

Constanța Continuă acțiunile de prevenire și limitare a infectării cu virusul covid-19, în zonele aglomerate

14 Sep 2020 1237