Dosarul Regionalei de Drumuri cu Oficiul de Cadastru a fost închis de judecători. De ce se certau. Cine a câștigat procesul

  • CNAIR prin Regionala de Drumuri Constanța a dat în judecată Oficiul de Cadastru Județean, în dosarul cu numărul 3199/118/2019.
  • Litigiul privea mai multe documente pe care DRDP le solicitase de la Oficiul de Cadastru, dar pe care OCPI dorea să le transmită după achitarea tarifului copiilor xerox.
  • După ce judecătorii Tribunalului le-au dat dreptate celor de la OCPI Constanța, și magistrații Curții de Apel au decis să respingă recursul reclamanților.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au tranșat definitiv disputa dintre Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța. Curtea a respins recursul Direcției de Drumuri, iar decizia este definitivă.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul a ajuns în instanță după ce DRDP a dat în judecată OCPI pentru a i se comunica o serie de documente. În replică, reprezentanții Oficiului de Cadastru au susținut în proces că actele sunt cuprinse în mai multe dosare, iar copiile xerox conform cu orginalul se pot elibera după ce DRDP achită suma de 25 de lei/dosar. După ce judecătorii Tribunalului le-au dat dreptate celor de la OCPI Constanța, și magistrații Curții de Apel au decis să respingă recursul reclamanților de la Regionala de Drumuri Constanța. Cu alte cuvinte, cazul a fost închis definitiv, iar Oficiul de Cadastru a câștigat procesul.

După cum arătam în edițiile anterioare, documentele pe care le solicitase Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA prin DRDP de la Oficiul de Cadastru vizau un caz de expropriere.
 
Concret, cazul făcea referire la situația unei constănțence care, în urma deciziilor judecătorești, fusese despăgubită cu peste 680.000 de lei pentru că ar fi fost lipsită de dreptul de folosinţă a terenului său pentru o perioadă mai lungă de timp. Cum sentinţa de despăgubire nu era definitivă, reprezentanţii CNAIR se pregăteau de recurs şi care aveau nevoie de documentaţia cadastrală aflată la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa.
 
În acest sens, reprezentanţii CNAIR s-au adresat instanţei şi le-au cerut judecătorilor să oblige OCPI să le răspundă solicitărilor în cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.
 

„OCPI Constanța nu a răspuns în termenul legal“


Concret, în dosarul cu numărul 3199/118/2019 al Curții de Apel Constanța, Regionala de Drumuri s-a declarat nemulţumită de răspunsul primit de la Oficiul de Cadastru, după cum se arată în documentele citate.
„De reţinut este şi faptul că OCPI Constanţa nu a răspuns în termenul legal solicitărilor şi, mai mult decât atât, răspunsul formulat a fost parţial, în sensul că răspunsul vizează practic doar solicitările din Adresa nr. (...), iar în privinţa solicitărilor din Adresa nr. (...) OCPI Constanţa nu a formulat răspuns“, potrivit www.rolii.ro.
 
Mai mult, au spus cei de la CNAIR – DRDP Constanţa, cei de la OCPI le-ar fi răspuns doar parţial solicitărilor, în sensul acesta amintind faptul că Oficiul de Cadastru le-a menţionat în răspuns: „copiile se pot elibera, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi instituţiile subordonate cod 20.7.5, tarif 25 lei/dosar“.


S-au mai plâns reprezentanţii CNAIR de faptul că „adresa de răspuns a OCPI Constanţa nr. (...) nu a fost însoţită şi de documentaţia menţionată în cuprinsul acesteia, acestea fiind puse la dispoziţie abia în data de 30.05.2019, după achitarea tarifului aferent şi ulterior depunerii unei noi solicitări“.

 
În replică, reprezentanţii Oficiului de Cadastru au afirmat că „petentei (n.r. - CNAIR - DRDP) nu i s-a refuzat eliberarea copiilor de pe înscrisurile solicitate prin răspunsul formulat, fiindu-i comunicată procedura de obţinere a acestora“, potrivit documentelor menţionate pe Portalul Jurisprudenţei. Mai mult, au spus cei de la Cadastru, „împrejurarea că petentul este nemulţumit nu constituie un refuz nejustificat de rezolvare a cererii“.
 

În urma analizării documentelor transmise la instanţă, judecătorii de la Tribunalul Constanţa au respins cererea CNAIR. După ce Regionala de Drumuri a declarat recurs, acesta a fost respins de către judecătorii Curții de Apel Constanța, în urmă cu câteva zile.

Citește și:

Dosarele de acte ale OCPI Constanța, scanate şi indexate de ALL Businesses Management SRL din Bucureşti (document)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Tulcea Atenție șoferi! Circulație blocată pe DN 22, din cauza unui accident rutier

08 Feb 2021 674

DRDP Ninge pe Autostrada A2 București-Constanța

26 Jan 2021 452

Constanța Ichim Marian, noul director general regional al Direcției Regionale de Drumuri și Pododuri

28 Dec 2020 1316

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța cumpără mixtură asfaltică

11 Nov 2020 483

Echipamente individuale de protecție pentru DRDP Constanța

30 Sep 2020 670

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța cumpără bitum (document)

29 Sep 2020 749

DRDP Constanţa cumpără servicii de deszăpezire (document)

13 Aug 2020 909

Vești bune! Restricțiile de circulație de pe Podul Agigea vor fi ridicate azi la ora 15.00

11 Jun 2020 1001

Au fost finalizate lucrările de așternere a covorului asfaltic pe Autostrada A2

18 May 2020 965

Automobilele din parcul auto al DRDP Constanţa, asigurate de Allianz - Ţiriac Asigurări SA (document)

05 May 2020 1702

Lucrările de remediere în zona căii de rulare a Podului Borcea, în desfășurare (galerie foto)

03 Apr 2020 952

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa, dotată cu patru remorci (document)

18 Mar 2020 1512

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa, dotată cu un cilindru compactor (document)

26 Feb 2020 1306

D.R.D.P. Constanța. Atenție șoferi Se circulă din nou pe DN 22H

24 Dec 2019 1321

S-au certat pe xeroxuri DRDP Constanţa, la judecată cu Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Cazul a ajuns la Curte

20 Dec 2019 851