Dosarul vaccinărilor false Suspecții din Mangalia află azi dacă vor fi eliberați din arest!
Curtea de Apel Suceava judecă, în acest momente, contestațiile formulate de suspecții din dosarul vaccinărilor false de la Mangalia împotriva emiterii mandatelor de arestare pe numele lor.

Amintim, Tribunalul Suceava a decis arestarea preventivă a cinci dintre suspecți, iar pentru o a șasea persoană s-a decis arestul la domiciliu.

Astăzi, 24 decembrie 2021, Curtea de Apel Suceava analizează contestațiile formulate de Elena Daniela Vlădoi, angajată a Spitalului Municipal Mangalia, Pompilia Timofei și Henriette Raluca Berge, asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, dar și Andrei Cristian Vlădoi și, respectiv, Marian Ilisoi, de asemenea arestați preventiv.

La rândul său, și Alina Lidia Ilisoi, față de care instanța a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, până la data de 20 ianuarie 2022, a contestat decizia Tribunalului Suceava.

Oricare va fi decizia Curții de Apel Suceava, aceasta va fi definitivă. În cazul în care se vor admite contestațiile, suspecții ar putea fi puși în libertate.

Dosarul este instrumentat de DNA Suceava.

Ce spune DNA


În comunicatul DNA se arată că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 decembrie 2021, a inculpaților Timofei Pompilia, Berge Henriette – Raluca, asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare, amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire, luare de mită, în formă continuată, acces ilegal într-un sistem informatic, în formă continuată, fals informatic, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, Vlădoi Elena Daniela, angajată în cadrul Spitalului Municipal Mangalia, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire, trafic de influență, în formă continuată, dare de mită (două fapte comise în formă continuată), instigare la acces ilegal într-un sistem informatic (două fapte comise în formă continuată), instigare la fals informatic (două fapte comise în formă continuată), instigare la fals intelectual (două fapte comise în formă continuată)“.
 

De asemenea, DNA a vorbit și despre „trei persoane fizice, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de: constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual și spălare a banilor, săvârșite în forma autoratului, complicității și a instigării“.
 
Conform DNA, „cauza are ca obiect investigarea modalității în care peste 100 de persoane majoritatea din județele Suceava și Constanța ar fi obținut certificatul digital european Covid fără să se fi vaccinat“.
 
„Concret, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, inculpatele Timofei Pompilia, Berge Henriette – Raluca, asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, și ceilalți inculpați, ar fi constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti - Covid falsificate, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro, persoanelor interesate“, potrivit DNA.
 
„Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților“, spun anchetatorii.
 
„Un aspect important la stabilirea «tarifului» era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare. Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc“, spun anchetatorii.
 
„Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obțină certificatul respectiv și primirea banilor, membrii grupului care își desfășurau activitatea în cadrul Centrului de vaccinare ce funcționează în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Național de Vaccinări“, se mai arată în datele oficiale.
 
Procurorii au mai spus că „legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de inculpata Vlădoi Elena Daniela care primea comisioanele amintite mai sus și remitea parte din ele celor două asistente. Pentru a ascunde adevărata proveniență a banilor, intermediarii ar fi remis banii inculpatei Vlădoi Elena Daniela fie prin transfer bancar, din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar“.
 
„Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 21 decembrie 2021 la cele două instituții publice de pe raza municipiului Mangalia și la cele 50 de locuințe ale persoanelor fizice de pe raza județelor Suceava și Constanța au fost ridicate printre altele, sumele de 192.000 lei și 80.000 euro“, potrivit anchetatorilor.
 
„În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală“, conform DNA.
 
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, au conchis anchetatorii.

Sursa foto:  Curtea de Apel Suceava
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

21 May 2022 529

Forțele pentru Operații Speciale recrutează. Locuri disponibile și la Unitatea Militară 02014 Mangalia

20 May 2022 780

Accident rutier pe DN 39 Constanța-Mangalia. Un motociclist este inconștient (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 May 2022 4203

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

20 May 2022 305

„Uniți, salvăm Pădurea Comorova”. În prima lună a campaniei au fost strânse peste 800 de semnături!

20 May 2022 892

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

19 May 2022 240

Ce firmă va asigura paza obiectivelor aflate în patrimoniu municipiului Mangalia (DOCUMENT)

19 May 2022 946

De la veverița buclucașă, la pisica neagră pe traseu! Emil Ghinea, pilotul campion din Mangalia, momente inedite în curse

19 May 2022 1846

Județul Constanța Avarie RAJA în municipiul Mangalia. Abonații afectați

18 May 2022 509

Copac căzut pe DN39 la intrare în Mangalia, județul Constanța. Intervin pompierii

18 May 2022 389

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

18 May 2022 222

Hoțul din biserică! Tânărul din Mangalia acuzat că a râvnit la cutia milei din mai multe parohii din județ, trimis în judecată

18 May 2022 816

#citeșteDobrogea Situația Dobrogei în anul 1917, în timpul ocupației germano-bulgaro-turce (II) (GALERIE FOTO)

18 May 2022 2445

Breaking News Constantin Micu, fostul primar al localităţii Tuzla, achitat definitiv pentru abuz în serviciu

17 May 2022 1706

KAEFER Shipbuilding Contracting angajează

17 May 2022 553