Justitie

Exclusiv! Doi foşti profesori din Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, condamnaţi (video)

Judecătorii din cadrul Tribunalului Constanţa s-au pronunţat azi în dosarul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, cauză instrumentată de procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari.
 
Iulian Antonescu, fost cadru didactic al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, a fost condamnat la doi ani şi 11 luni de închisoare cu executare.
 
Camelia Ciobanu, fost cadru didactic al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, a fost condamnată la trei ani de închisoare.
 
Andrei Tudor Cantaroiu a luat doi ani de închisoare.
 
Asta în timp ce Alexa Daniel Gheorghiţă s-a ales cu doi ani şi opt luni de închisoare.
 
Instanţa a dispus suspendarea executării pedepselor aplicate inculpaţilor Antonescu Iulian, Ciobanu Camelia, Alexa Daniel Gheorghiţă şi Cantoriu Andrei Tudor, sub supraveghere.

De menţionat că instanţa a dispus schimbarea încadrărilor juridice reţinute în sarcina inculpaţilor.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reţinut că, „în perioada august - septembrie 2016, inculpaţii Antonescu Iulian şi Ciobanu Camelia, în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» Constanţa (ANMB), au primit de la mai mulţi studenţi (printre care şi inculpaţii Alexa Daniel Gheorghiţă şi Cantoriu Andrei Tudor), direct sau prin intermediari, sume cuprinse între 200 de lei şi 200 de euro sau alte foloase necuvenite, în total, 1.546 de lei şi 600 de euro - Antonescu Iulian, respectiv 200 de lei, 300 de euro şi 50 de dolari - Ciobanu Camelia“.
 
„Foloasele respective au fost primite pentru a le acorda studenţilor respectivi note de promovare la examenele restante ce urmau a fi susţinute în perioada respectivă. În acelaşi context, inculpatul Antonescu Iulian a pretins şi a primit de la un alt student (martor în cauză) suma de 600 de lei pentru a interveni pe lângă un coleg - cadru didactic în cadrul ANMB, astfel încât studentul să primească o notă de promovare la un examen restant“, conform DNA.
 
De menţionat că procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii: Acsinciuc Radu Emanuel, Stanciu Lucian Stoica, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, Irimia Vasile, Ion Ana şi Ghirase Alexandru Georgian, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită. În prezenţa apărătorilor aleşi, cei cinci inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora.
 
Decizia Tribunalului Constanţa poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
În cauză, procurorii militari au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Operaţiuni Speciale.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Emilian C

06 Jul, 2018 16:04

Cum este posibil ca, atat fosta cat si actuala conducere a Academiei in care profesorii luau spaga sa ramana neatinsa. Ma refer la rectorii Chitac si Tarabuta care nu au fost cercetati. Vrea cineva sa spuna ca au fost IMACULATI si au dreptul moral sa fie in functii de senator sau rector. RUSINE!

Articole asemanatoare

Cei 40 de comandanți care au condus instituția de învățământ superior Aniversare. 146 de ani de la înființarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ (galerie foto)

17 Nov 2018 1490

Presupusă corupţie la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa Procurorii DNA, nemulţumiţi de primele pedepse

13 Jul 2018 986

Vizată - una dintre cele mai apreciate instituţii de învăţământ din regiune Procurorii militari din DNA, dosar „bombă“ la Constanţa. Ce au decis judecătorii

23 Jun 2018 2023

Doliu în Forţele Navale! A murit un cunoscut ofiţer de marină. Cu cine a fost coleg la Academie

05 Jun 2018 3473

Suspectat de luare de mită şi trafic de influenţă Un fost profesor din Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, aproape scăpat de controlul judiciar

29 Sep 2017 1307

Cinci condamnări în dosarul de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa (rechizitoriu)

05 Jul 2017 6151

Presupusă corupţie la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa. Ce se va întâmpla azi (rechizitoriu)

20 Jun 2017 5544

Patru condamnări în dosarul de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa (rechizitoriu)

01 May 2017 6017

Doi foşti profesori ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, sub control judiciar (rechizitoriu)

15 Apr 2017 2592

„Cutremur anticorupţie“ la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”! Cătuşele sunt pregătite! Eventualele reţineri, anunţate azi (Galerie foto+Video)

11 Nov 2016 9117

Cine conduce Academia Navală după Chițac. Lista celor ce au fost comandanți. Cine a fost cel mai longeviv

11 Feb 2016 4608

Academia Navală Mircea cel Bătrân, în doliu

03 Sep 2013 3137

Gheorghe Samoilescu, prorectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, la ceas aniversar

20 Sep 2012 6285

Au spus „adio" anilor de facultate Cele mai mari medii de absolvire la Academia Navală „Mircea cel Bătrân" (galerie foto + documente)

02 Aug 2012 6531

Au inceput inscrierile la Academia Navala

14 Jul 2010 2419