Firma primarului Rahău, din Tulcea Pronautica SRL, condamnată într-un dosar al DNA Constanța! Contracte cu SRI, STS și SIE

 
 
  • Pronautica SRL este controlată de Silviu Florin Rahău (98%), primarul comunei Crișan, din județul Tulcea.
  • Conform datelor oficiale, Pronautica SRL are încheiate mai multe contracte publice, iar printre autoritățile contractante se află Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE) dar și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). 
  • Și Silviu Florin Rahău, primarul comunei Crișan, a recunoscut tot la DNA Constanța.
  • În cazul edilului, magistrații din Tulcea au stabilit pedeapsa de 1 an închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru o durată de doi ani.  
 
Societatea comercială Pronautica SRL, cu sediul pe strada Prislav, din județul Tulcea, și controlată de Silviu Florin Rahău (98%), primarul comunei Crișan, din județul Tulcea, a fost condamnată într-un dosar penal instrumentat de DNA Constanța. Pronautica SRL – fondată în aprilie 2005 - are încheiate mai multe contracte publice, iar printre autoritățile contractante se află Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE) dar și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).  
 
Pronautica SRL – acuzată de săvârsirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnatură privată, prevazuta de art.322 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen. (două acte materiale) – a încheiat cu procurorii DNA Constanța un acord de recunoaștere a vinovăției, înțelegerea dintre cele două părți fiind parafată, recent, de judecătorii de la Tribunalul Tulcea.
 
Magistrații au admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de DNA - Serviciul Teritorial Constanta cu inculpata SC Pronautica SRL, firma fiind condamnată la o pedeapsă cu amendă în cuantum de 12.000 lei, calculată prin înmulțirea contravalorii unei zile amendă, de 100 lei, cu numărul zilelor amendă, de 120.
 
Decizia Tribunalului Tulcea nu este definitivă!
 
În aceeași speță, și Daniel Buhai, președintele asociaţiei RO Pescador, a încheiat cu procurorii DNA Constanța un acord de recunoaștere a vinovăției.
 
Recent, Tribunalul Tulcea a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de DNA - Serviciul Teritorial Constanța cu inculpatul Daniel Buhai, pe care l-a condamnat la o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
 
Cele două acorduri de recunoaștere a vinovăției anterior menționate „se alătură“ acordului încheiat și de Silviu Florin Rahău, primarul comunei Crișan.  
 

În cazul edilului, magistrații din Tulcea au stabilit pedeapsa de 1 an închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru o durată de doi ani.  
 
Tot prin decizia tribunalului, primarul comunei Crișan a fost obligat ca pentru o durată de 2 ani, să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

 
a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune Tulcea, la datele fixate de acesta;
 
b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
 
c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței şi orice deplasare care depășește 5 zile, precum şi întoarcerea;
 
d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informașii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
 
Instanța i-a atras atenția lui Silviu Florin Rahău asupra conduitei sale viitoare şi a consecințelor la care se expune dacă va mai comite infracșiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere, în sensul revocării amânării li dispunerea executării pedepsei în detenție.
 
În final, amintim că și Costel Baciu – acționar minoritar al Pronautica SRL – a încheiat un acord cu procurorii DNA Constanța, el primind un an de închisoare cu amânare.
 
Oficial de la DNA
 
În luna mai 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au anunțat sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați (Asociația RO – Pescador și președintele acesteia), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
 

În cursul anului 2020, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile în cadrul „Priorității Uniunii nr.4: Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și sporirea coeziunii teritoriale…..” președintele Asociația RO – Pescador ar fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.), printre alte documente, un înscris (factură) emis de o altă societate comercială (SC Pro Nautica SRL) care avea un conținut nereal cu privire la serviciile prestate. În factura respectivă s-ar fi atestat prestarea unor servicii de închiriere a două ambarcațiuni care, în realitate, nu se puteau realiza în perioada menționată în documentul respectiv deoarece bărcile respective nu aveau dreptul de a arbora pavilionul român.
 
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 63.467 lei.
 
În prezența apărătorilor, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
 
- 1 (un) an și 6 (șase) luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi,
- 16.000 lei amendă în cazul Asociației RO – Pescador .
 
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Tulcea.
 
Anterior, în aceeași cauză au mai fost încheiate 3 acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați (două persoane fizice și SC Pronautica SRL) pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
-1 (un) an cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani,
- 12.000 lei amendă, în cazul SC Pronautica SRL.
 
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Închisoare cu suspendare
Gorun Romi, fost comandant în Gruparea de Jandarmi „Tomis” Constanţa, acord la DNA (MINUTĂ)

 
Mihai Lupu, șeful CJC, acuzat de luare mită!
Totul despre Dimitris Garden SRL firma care ar fi în centrul dosarului DNA

 
GSP Offshore SRL, administrată de Gabriel Valentin Comănescu, nu va intra în insolvență!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Silviu Florin Rahău, primarul din Crișan (Tulcea), a recunoscut tot la DNA Constanța și a luat un an de închisoare cu amânare

01 Jun 2023 4398

Silviu Rahău, primarul din Crișan (Tulcea) și firma pe care o controlează (Pronautica SRL), acorduri de recunoaștere a vinovăției la DNA Constanța! Primele termene

22 May 2023 2102

Contracte publice cu SRI, STS și SIE! Pronautica SRL, acord la DNA. Silviu Rahău, primarul din Crișan, - „Nu îmi este afectat mandatul“

09 May 2023 2411

UPDATE. Tulcea. Pronautica SRL - 350 de contracte publice Asociația RO – Pescador și președintele acesteia, acorduri de recunoaștere a vinovăției la DNA

08 May 2023 6066

Firma unui primar din Tulcea, contract câștigat la Serviciul de Ambulanță (DOCUMENT)

21 Oct 2022 1779

Ambarcațiunile Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, reparate de o firmă din Tulcea. Ce valoare are contractul (document)

14 Jul 2021 2813

Asasinat la comandă? Firmele și procesele omului de afaceri Ioan Crișan, din Arad. Două la Tulcea

01 Jun 2021 2196

UM 02512 M Constanța cumpără radar pentru navigația costieră

24 Sep 2020 3679