Judecător nou pentru dosarul lui Cristian Radu, primarul din Mangalia! (RECHIZITORIU)

 
 
 
  • Potrivit DNA, Cristian Radu, primar al municipiului Mangalia, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Se schimbă judecătorul dosarului în care Cristian Radu, primar al municipiului Mangalia, județul Constanța, a fost trimis în judecată alături de alte persoane, cauza fiind instrumentată de procurorii DNA Constanța!
 
Judecătorul Cătălin Jigău, de la Curtea de Apel Constanța, investit inițial cu soluționarea prezentului dosar, s-a mutat la Tribunalul Militar Iași, motiv pentru care cauza penală mai sus precizată a fost repartizată, potrivit datelor noastre, magistratului Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța, care a prezidat ședința de judecată la termenul trecut (7 septembrie 2023).  
 
Conform portalului instanțelor de judecată, noul termen de judecată (în faza camerei preliminare) a fost fixat pentru data de  24 octombrie 2023.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va putea fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.  
 
Potrivit DNA, Cristian Radu, primar al municipiului Mangalia, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Tot în acest dosar, pe lângă Cristian Radu, au mai fost trimiși în judecată, conform DNA, următorii:

 

„Boiţă Petrina, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța, Dumitrana Romulus, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuţii de primar, Călin Didi George, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța, Vlădescu Daniel, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța, Fotin Diana-Ionela, la data faptelor Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța, Negru Maria, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia, avocat în cadrul Baroului București (nr. Grimberg Andrei Costin, potrivit portal instanțe de judecată), toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată“.

 
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

 

„În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte. În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus. Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză“, potrivit DNA. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Dosarul terenurilor din Portul Tomis
 
În prezent, conform datelor noastre, magistratul Ciprian Coadă face parte și din completul de judecată investit cu soluționarea în apel a dosarului privind cele trei terenuri din Portul Tomis (în suprafață totală de peste 1000 de metri pătrați), unde în urmă cu aproximativ 20 de ani s-a început ridicarea unui bloc iar proiectul nu s-a mai terminat.
 
Prezenta cauză a fost soluționată în primă instanță de judecătorul Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, prin achitarea inculpaților -  Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, și Marcela Enache, (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa) - pe motiv că faptele imputate de procurori nu sunt prevăzute de legea penală. 
 
Decizia de achitare a fost contestată la Curtea de Apel Constanța și repartizată completului de judecată C. 4 A, format în prezent, conform datelor noastre, din magistrații Ciprian Coadă și Ștefania Pîrlogea, de la Curtea de Apel Constanța.
 
În trecut, în diferite dosare și completuri de judecată, în atenția celor doi magistrați s-au aflat: Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanței, Marcela Enache, fostul secretar al municipiului Constanța, omul de afaceri Sorin Strutinsky, Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, George Daniel Papari, fost director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Mazăre.
 
Recent, Ștefania Pîrlogea a făcut parte din completul de judecată care a soluționat definitiv dosarul în care Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, a fost deferit justiției pentru fals intelectual.
 
Marți, 10 octombrie 2023, un complet de continuitate alcătuit din judecătorii Ileana Anastasiu, Marius Cristian Epure și Ștefania Pîrlogea, de la Curtea de Apel Constanța, a decis condamnarea definitivă lui Valentin Vrabie la 1 an şi 7 luni de închisoare cu suspendare.
 
De precizat că în opinie minoritară, unul dintre judecătorii de la Curtea de Apel Constanța a dorit achitarea lui Valentin Vrabie, în temeiul art. 16 al.1 lit. b C.pr.pen., respectiv „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
 
De precizat că acest dosar a fost soluționat în primă instanță, de judecătorul Marius Cătălin Croitoru, președintele Judecătoriei Medgidia, prin condamnarea lui Valentin Vrabie la un an și șapte luni de executare, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
UPDATE. Știri justiție Constanța
Primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis

 
Judecătorul Marius Cristian Epure, de la Curtea de Apel Constanța, se pensionează!
 
Motivarea judecătorilor în cazul lui Valentin Vrabie
Prima condamnare, cu executare, apreciată „ca fiind prea aspră faţă de circumstanţele concrete ale cauzei, atât cele personale, cât şi cele reale“ (DOCUMENT)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tinerii din Mangalia, susținuți de Primărie în plan socio-profesional (FOTO+VIDEO)

25 Apr 2024 611

Demers, depus la APM Constanța Tomis Estate SRL vrea să modifice PUZ-ul pentru partea de nord și de sud a Lacului Tatlageac (DOCUMENT)

30 Mar 2024 859

A cerut eșalonarea contribuțiilor restante aferente lefurilor pentru 2023 Primarul Cristian Radu jonglează iar cu salariile angajaților din administrația locală de la Mangalia! (DOCUMENT)

26 Mar 2024 1054

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 853

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 26 februarie 2024

27 Feb 2024 752

Procesul primarului Cristian Radu, din Mangalia! Curtea de Apel Constanța, pronunțare pe solicitările acuzaților (MINUTA)

26 Feb 2024 1141

Primarul Radu Cristian spune că jumătate dintre aceștia nu au ce căuta în administrație Angajații Primăriei Mangalia nu și-au primit salariile de aproape două săptămâni

25 Feb 2024 4746

Show special de 1 martie realizat de o firmă de casă a primăriei din sudul litoralului Irina Loghin și Fuego cântă la Mangalia (DOCUMENT)

23 Feb 2024 1088

Atleții de la CSM Constanța au cucerit 12 medalii la Campionatele Naționale indoor pentru seniori și U23 de la București (GALERIE FOTO)

19 Feb 2024 871

Miercuri, 14 februarie 2024 Voleibalistele de la CSM Constanța, meci cu Rapid București (VIDEO)

14 Feb 2024 860

Zeci de percheziții în Mangalia Începe procesul într-un mega dosar DIICOT Constanța! Zeci de persoane trimise în judecată

06 Feb 2024 1596

CSM Constanța Voleibalistele au învins în minimum de seturi Știința Bacău. Băieții au condus în deplasare campioana Arcada Galați (GALERIE FOTO)

03 Feb 2024 1053

Licitații Constanța Primăria Mangalia pregătește un contract pentru întreținerea spațiilor verzi și a parcurilor (DOCUMENT)

01 Feb 2024 904

CSM Constanța Dacă e început de sezon, e record personal pentru Cristian Radu. La „pachet“ și cu barem pentru Campionatul European!

21 Jan 2024 1160

Curtea de Apel Constanța, termen nou în dosarul lui Cristian Radu, primarul din Mangalia! (DOCUMENT)

17 Jan 2024 1136