Justitie

Judecătorii au decis Fosta firmă Pomacost nu va primi mai mulţi bani de la Primărie

Societatea Pomacost SA, ce se ocupă cu întreţinerea spaţiilor verzi din Constanţa de ani buni şi care, recent, şi-a schimbat denumirea în Garden Shop Services SRL, nu va beneficia de o suplimentare financiară a contractului încheiat cu Primăria Constanţa. Decizia le-a aparţinut judecătorilor Tribunalului Constanţa, care au respins acţiunea Pomacost formulată împotriva Primarului Municipiului Constanţa ca neîntemeiată. 
 
Contactat anterior cu privire la acest subiect, administratorul Garden Shop Services/Pomacost, Alexandru Pimen Leca, a declarat că nu are niciun comentariu de făcut.
Magistraţii Secţiei a II-a Civile a Tribunalului Constanţa au considerat că acţiunea promovată de reprezentanţii firmei Pomacost în instanţă este neîntemeiată şi, pe cale de consecinţă, au respins-o. Totuşi, decizia Tribunalului poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa, în recurs, cale de atac ce poate fi înaintată în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.
 
Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, în procesul intentat de Pomacost Primarului Municipiului Constanţa, afaceriştii constănţeni se plângeau de faptul că înţelegerea cu Primăria pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Constanţa le cauzează pierderi. Înţelegerea datează din anul 2001 şi este încheiată pe vremea fostului primar al Constanţei, Radu Ştefan Mazăre.

 

Clauza de ajustare, insuficientă

 
Potrivit Portalului de jurisprudenţă www.rolii.ro, aceştia au argumentat: „clauza de ajustare a preţului în funcţie de indicele preţurilor de consum pentru prestări servicii comunicat de Institutul Naţional de Statistică nu acoperă modificările legislative intervenite“. Astfel, explicau reprezentanţii Pomacost, „în prezent, pentru executarea contractului, firma a înregistrat pierderi lunare aferente costurilor cu manopera de 1.358,94 lei/lună/angajat“. În această situaţie, ei cereau judecătorilor să oblige municipalitatea să ajusteze preţul contractului întrucât „ajustarea preţului contractului este strict necesară pentru acoperirea costurilor pe baza cărora s-a fundamentat preţul contractului“.
 
La rândul lor, reprezentanţii Municipiului Constanţa le-au cerut judecătorilor constănţeni să respingă acţiunea Pomacost, ca nefondată.
Iniţial, cazul fusese înregistrat pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa, însă magistraţii acestei secţii au decis că dosarul este de competenţa Secţiei civile şi au admis excepţia necompetenţei funcţionale, declinând soluţionarea cauzei în favoarea acestei secţii. Cu alte cuvinte, procesul fusese deschis la o secţie greşită a Tribunalului, iar judecătorii de aici au înaintat dosarul secţiei ce avea competenţa de a-l soluţiona. După înregistrarea dosarului la civil, noul complet care a analizat cererea Pomacost a decis că este neîntemeiată.
 
Ca o paranteză, după cum am arătat şi în ediţiile anterioare, pe site-ul oficial al Primăriei Constanţa este publicat nu numai contractul încheiat în anul 2001 între municipalitate (al cărei reprezentant era, la momentul acela, fostul primar Radu Mazăre) şi Pomacost, dar şi o parte din actele adiţionale încheiate între cele două părţi cu privire la acest contract. Majoritatea actelor adiţionale date publicităţii privesc majorarea preţului contractului.
Revenind la proces, aşa cum afirmam iniţial, hotărârea Secţiei civile a Tribunalului Constanţa poate fi atacată în recurs, urmând ca procesul să se reia la Curtea de Apel Constanţa, dacă vreuna din părţi este nemulţumită de soluţia iniţială.
 
Ca ultime aspecte legate de firma Pomacost, actuală Garden Shop Services SRL: la momentul înfiinţării sale, în 2001, se spunea că denumirea societăţii – PO-MA-CO-ST – ar fi venit de la numele lui Basarab POpa (vărul defunct al fostului primar Mazăre, decedat în septembrie 2014), Radu MAzăre, Nicuşor COnstantinescu (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa) şi Gabriel STrutinsky (afacerist apropiat al celor trei). În prezent, însă, firma este deţinută de societatea GKL Engineering LTD, cu sediul în Cipru (80%), de Mihai Popa (10%) şi, respectiv, Florentina Popa (10%). Potrivit datelor Registrului Comerţului, în 2017 şi 2018 Pomacost a fost în pierdere. Administratorul societăţii Pomacost, actuală Garden Shop Services este Alexandru Pimen Leca.
 
Citeşte şi:
 
„Nu fac niciun comentariu“ Fosta Pomacost, actuala Garden Shop Services, la judecată cu Primăria Constanţa pentru bani
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

După ce s-a adresat instanței de judecată Sport Turism SRL bifează un nou contract cu Primăria Constanța. Câți bani va încasa pentru tăierea, toaletarea și corecția arborilor (documente)

10 Apr 2020 1182

Stelian Ion (USR) - „I-am trimis primarului Făgădău un ghid referitor la procedura de toaletare. Nu a ținut cont și continuă să ciopârțească arborii din oraș”

07 Apr 2020 2257

Pomacost - Garden Shop Services duce procesul cu Primăria Constanţa la Curtea de Apel

02 Mar 2020 352

Parcul Arheologic ajunge în instanță după vizita Curții de Conturi la Primăria Constanța. Mobitom și Pomacost, date în judecată

20 Feb 2020 2697

Şi cu bani puţini, şi puşi la plată Afaceriştii de la Pomacost, actuală Garden Shop Services, obligaţi să plătească avocaţii Primăriei Constanţa

31 Jan 2020 1267

Fosta Pomacost, actuala Garden Shop Services, versus Primăria Constanța. O nouă înfățișare la Tribunal

29 Jan 2020 400

Contract de milioane de lei pentru tăieri şi toaletări de copaci în Constanţa

21 Dec 2019 648

„Nu fac niciun comentariu“ Fosta Pomacost, actuala Garden Shop Services, la judecată cu Primăria Constanţa pentru bani

05 Nov 2019 769

UPDATE Accident rutier la intersecția străzilor George Enescu cu Sarmizegetusa din Constanța. O victimă încarcerată. Ce spun autoritățile (galerie foto+video)

25 Oct 2019 2829

Pomacost, firma de casă a lui Mazăre, fondată de Basarab Popa, investeşte în imobiliare. Imobil de patru etaje, în Constanţa

17 Sep 2019 3167

În trecut le suflau contractele cei de la Pomacost O societate din satul Sânpetru va livra seminţe de gazon Primăriei Constanţa (document)

06 Sep 2019 775

Pomacost, firma de casă a lui Mazăre, fondată de defunctul Basarab Popa, îşi schimbă numele

24 Aug 2019 1678

Un alt contract de la Primărie pentru firma de casă a lui Mazăre Pomacost SA montează rulouri de gazon în intersecţiile şi sensurile giratorii din Constanţa (document)

13 Jul 2019 4413

Pomacost, firma de casă a fostului primar Mazăre, vrea să-şi schimbe numele. Decizia, luată de acţionari în luna aprilie

19 Jun 2019 2060

Primăria Constanţa continuă „finanţarea“ Pomacost. Un nou contract de milioane de lei pentru tăieri şi toaletări de copaci

06 May 2019 1516