Judecătorul Gabriel Mustaţă, recuzat de Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC!

 
 
  • Dosarul a fost instrumentat de Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa!
  • Nicușor Daniel Constantinescu este suspectat de două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
 
Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, nu mai vrea să fie judecat de Gabriel Mustaţă, magistrat din cadrul Tribunalului Constanța, investit cu soluționarea dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu.
 
În acest sens, fostul șef al CJC a formulat o cerere de recuzare a judecătorului.
 
Dosarul a fost instrumentat de Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa!
 
Amintim că la termenul trecut, instanța a încuviinţat cererea fostului șef al CJC de administrare a probei testimoniale, cu mai mulți martori, printre care: Mariana Belu, fosta secretară a județului Constanța, Adrian George Gâmbuțeanu, fostul director al Regiei Autonome Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, Felicia Tăicuţu, fostul director general al Direcţiei Generale Economico-Financiare din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, Antal Istvan Janos, fost deputat UDMR de Constanța, Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, și Gheorghe Darie, fostul vicepreşedinte al CJC.
 
Amintim că în ianuarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, a lui Nicușor Daniel Constantinescu, la data presupuselor fapte președinte al Consiliului Județean Constanța, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 

În perioada 2009 – noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, privind exercitarea funcției de ordonator principal de credite și gestionarea bugetului, în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparțineau Consiliului Județean Constanța: Herghelia Mangalia și malul lacului Corbu.


 
Lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța. În cazul complexului Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, R.A.J.D.P. ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată și ar fi cesionat o parte din contract către o altă societate comercială, aspect cunoscut de către inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor. Societatea respectivă ar fi fost administrată de către fiul unui angajat al Regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare.
 

În ambele situații, inculpatul ar fi depus toate demersurile (încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc.) pentru angajarea unor cheltuieli și efectuarea de plăți pentru „amenajare maluri, execuție drum acces Lac Corbu” respectiv „modernizare și reabilitare complex Herghelia Mangalia”, acestea fiind obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al județului Constanța.
 
Prejudiciul total creat în această manieră se ridică la 5.570.821 lei, sumă cu care Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Judecătorul Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, judecă și dosarul terenurilor din Portul Tomis! În dosar, cei deferiți instanței sunt Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, și Marcela Enache, fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa.

Judecătorul Gabriel Mustaţă se va pronunța în dosar la data de 26 iunie 2023.

Sursa foto judecător Gabriel Mustaţă: info-sud-est.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Șapte ani de la crima din staţia de autobuz de la Delfinariu! (FOTO+VIDEO)
 
Tribunalul Constanța a confirmat planul de reorganizare a activităţii Ideea Contrast SRL
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nicuşor Constantinescu, fostul șef al CJC, l-a recuzat pe judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța. Cererea respinsă

01 Sep 2023 1434

Moștenitorii lui Mihail Cârciog solicită falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia!

18 Jul 2023 1467

Judecătorii vorbesc de prescriptie Dosarul privind cadastrarea județului Constanța se apropie de final!

06 Jul 2023 2439

Nicuşor Constantinescu, fostul șef al CJC, a cerut alt judecător! L-a recuzat, pentru a doua oară, pe judecătorul Gabriel Mustaţă! Cererea, respinsă

27 Jun 2023 915

Gabriel Mustaţă rămâne judecătorul dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Cererea de recuzare a lui Nicușor Constantinescu, respinsă

31 May 2023 957

Tribunalul Constanța a confirmat planul de reorganizare a activităţii Ideea Contrast SRL

27 May 2023 1584

Martorii lui Nicușor! Mai mulți foști șefi din CJC vor fi audiați în dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu

13 May 2023 2489

Prescripție Pedeapsă micșorată pentru Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC, în dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“!

08 May 2023 3806

Judecătorii din Constanța au încetat procesul penal față de Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC! Iată în ce dosar

03 May 2023 4731

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, achitat în primă instanță! Pronunțarea în apel, amânată

19 Apr 2023 1925

Insolvența Ideea Contrast SRL merge mai departe la tribunal! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

22 Jan 2023 1685

Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ se va rejudeca, în parte! Acțiunea lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, admisă!

16 Jan 2023 1703

Probleme cu exectarea silită, pentru fostul președinte CJC Nicușor Constantinescu. Apelul, perimat – spune Tribunalul Constanța!

10 Sep 2022 1745

Prescripție sau achitare! Curtea de Apel a suspendat judecata în dosarul lui Nicușor Constantinescu

28 Jun 2022 1353

Trei mașini aparținând Conpress Group SRL, vândute la licitație (DOCUMENT)

07 Jun 2022 1881