UPDATE. La protest se alătură şi DNA Constanţa Decizie fără precedent. Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa îşi suspendă activitatea

Azi, în Adunarea Generală a Procurorilor din Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa s-a decis ca organizarea unui protest împotriva Ordonanței de urgență adoptate marți de guvern.

Protestul va avea loc azi, începând cu ora 16.00, în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Potrivit lui Viorel Gabriel Teliceanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa,  de luni, procurorii vor purta banderole albe la mână şi vor suspenda activitatea pe o perioadă de trei zile (de luni până miercuri inclusiv), cu excepţia măsurilor preventive.

„Se va suspenda inclusiv activitatea de primire în audienţe şi procedura de eliberare a dovezilor de circulaţie“, a mai adăugat Viorel Gabriel Teliceanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Tot potrivit acestuia, în ceea ce priveşte procedura de participare la şedinţele de judecată, procuzrorii vor depune doar concluzii de amânare a cauzelor. 

La acţiune se vor alătura şi procurorii DNA Constanţa.

Comunicat oficial

Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, susțin cu fermitate poziția procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, și a secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, față de modificările legislative aduse legilor justiției prin Ordonanța de urgență a Guvernului din data de 19 februarie 2019.  
Totodată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, susțin declarația de principii a Forului Judecătorilor din România.
Folosindu-se de pretextul necesității modificărilor aduse admiterii la Institutul Național al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislația a fost modificată prin ordonanță de urgență fără a justifica vreo urgență, fără nici un fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparență totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare și Cooperare, obligatorii pentru România, așa cum rezultă din jurisprudența Curții Constituționale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, cu încălcarea art. 125 și art. 131 din Constituția României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 și 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale și cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislația românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanță.

Totodată modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcțiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toți membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv așa-zișii reprezentanți ai societății civile care de fapt sunt numiți prin votul politic al  Senatului României.
În cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța s-a decis desfășurarea de activități de protest constând în purtarea de banderole albe la braț, ieșirea în fața instituției și suspendarea activității instituției cu excepția situațiilor care reclamă urgență, respectiv cauzele cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive.
Totodată se suspendă participarea procurorilor în ședințele de judecată penale sau civile, cu excepția cazurilor cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive.
Invităm pe această cale pe toți care doresc să ni se alăture - procurori din cadrul altor unități sau structuri de parchete, judecători, polițiști, cetățeni obișnuiți - în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, începând cu orele 16:00, pentru a protesta față de măsurile abuzive și care pun în pericol arhitectura instituțională a Statului Român, cu consecințe asupra statului de drept din țara noastră.

Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Protestele în justiţia din Constanţa continuă "Ordonanța 7/ 2019 afectează echilibrul puterilor în stat" (galerie foto+video)

04 Mar 2019 1862

Lia Savonea, şefa CSM, vrea să calmeze spiritele. Kovesi - justiţia din România este într-un punct foarte greu Procurorii din Constanţa decid azi dacă vor continua greva

04 Mar 2019 1493

O nouă zi de protest Procurorii şi judecătorii protestează în faţa Judecătoriei Constanţa (video)

01 Mar 2019 2290

Procurorii din Constanţa vor protesta azi în faţa Judecătoriei Constanţa

01 Mar 2019 1211

Procurorii din Constanţa vor protesta mâine, 1 martie

28 Feb 2019 1136

Un nou protest al procurorilor din Constanța față de modificările aduse Legilor Justiției prin Ordonanța de Urgență (galerie foto+video)

25 Feb 2019 1733

LIVE VIDEO. Imagini de la eveniment. Constanţa. Protest al procurorilor împotriva Ordonanței de urgență adoptate marți de guvern (galerie foto+video)

22 Feb 2019 3114

Procurorii din Constanţa ar putea protesta mâine împotriva ordonanței de urgență adoptate marţi de guvern

21 Feb 2019 998

"Nu cedăm!"Protest în faţa Prefecturii Constanţa!

21 Oct 2018 1605

Imagini de la eveniment Constanța. Un nou protest al magistraților în fața Palatului de Justiție față de legile justiției (galerie foto + video)

19 Dec 2017 3082

UPDATE. Imagini de la eveniment. Judecătorii din Constanţa protestează. Andrei Bodean, de la DNA Constanța - „Vrem să transmitem muncitorilor de la mecanică fină și tâmplarilor că legile sunt lucruri serioase“ (galerie foto+video)

18 Dec 2017 10524

Mai mulţi judecători şi procurori din Constanţa se opun modificării legii privind statutul magistraţilor (document)

28 Jul 2015 2421