Milionarul Virgil Călina, pastilă amară de la Tribunalul Constanța, într-un proces civil

  • La baza litigiului se află un contract de vânzre-cumpărare încheiat în 2003 pentru un teren de circa 1.500 mp, situat pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța.
  • Inițial, Judecătoria Constanța îi dăduse dreptate lui Călina, constituind în favoarea acestuia și a celorlalți reclamanți un drept de trecere pe terenul pârâților pe o suprafață totală de 508 mp.
  • Prin aceeași hotărâse, prima instanță stabilise un drept de trecere pe terenul pârâților pe „traseul rectiliniu de lungime 82,54 mp“.
  • Nu în ultimul rând, Judecătoria Constanța hotărâse ca familia Călina să le achite lunar vecinilor suma de 241,36 de euro, începând cu momentul rămânerii definitive a hotărârii.
  • Cazul a ajuns la Tribunalul Constanța, care a schimbat decizia primei instanțe.
 
Răsturnare de situație, la Tribunalul Constanța, într-un dosar deschis de milionarul Virgilă Călina, vizând un teren din Constanța!
 
Magistrații instanței de apel au decis să schimbe decizia pronunțată inițial de Judecătoria Constanța, hotărând să dea câștig de cauză vecinilor milionarului, cauza aflându-se pe rolul instanțelor din Constanța încă din anul 2016.
 
La baza litigiului se află un contract de vânzre-cumpărare încheiat în 2003 pentru un teren de circa 1.500 mp, situat pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța.
 
În 2016, omul de afaceri Virgil Călina a deschis procesul pentru a-și asigura accesul prin curtea unor vecini la terenul pe care îl deține, dat fiind că „nu există un acces direct și mai scurt către drumul public decât prin interiorul proprietății pârâților“.
 
Inițial, Judecătoria Constanța îi dăduse dreptate lui Călina, constituind în favoarea acestuia și a celorlalți reclamanți un drept de trecere pe terenul pârâților pe o suprafață totală de 508 mp.
 
Prin aceeași hotărâse, prima instanță stabilise un drept de trecere pe terenul pârâților pe „traseul rectiliniu de lungime 82,54 mp“.
 
Nu în ultimul rând, Judecătoria Constanța hotărâse ca familia Călina să le achite lunar vecinilor suma de 241,36 de euro, începând cu momentul rămânerii definitive a hotărârii.
 
Cazul a ajuns la Tribunalul Constanța în urma acestei decizii, dat fiind apelul declarat de vecinii familiei Călina.

 
Acum, Tribunalul Constanța a admis apelul vecinilor și a schimbat în parte sentința civilă apelată, hotărând astfel să respingă cererea principală, dar și cererea reconvențională, ca nefondate.
 

De asemenea, au fost respinse și cererițe părților privind obligarea adversarilor la plata cheltuielilor de judecată de la fond.
 
În schimb, familia Călina a fost obligată să le achite vecinilor cheltuielile de judecată din apel, respectiv 2.708,5 lei, din care 1.208,5 lei reprezentând taxa judiciară de timbru, iar suma de 1.500 de lei reprezentând onorariul expertului.
 
Decizia Tribunalului Constanța este definitivă și a fost pronunțată în dosarul 69/212/2016.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, părți în dosar sunt SC De Silva Intermed, Virgil Călina și Meda de Silvania Călina, în calitate de intimați-reclamanți și, respectiv, Seit Memet Niazi și Seit Memet Bedihan, în calitate de aprlanți-pârâți, obiectul dosarului fiind reprezentat de „servitute“.
 
Povestea din dosar
 
Potrivit Hotărârii nr. 4026/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex, în cererea de chemare în judecată Virgil Călina și ceilalți reclamanți au solicitat instanței să dispună „constituirea, întinderea și modul de exercitare al dreptului de trecere pe terenul pârâților și obligarea acestora la respectarea acestui drept“.
 
De asemenea, aceștia au mai solicitat ca instanța să dispună și „constituirea, întinderea și modul de exercitare al dreptului de trecere pentru utilități pe terenul pârâților și obligarea acestora la respectarea acestui drept“, dar și „notarea dreptului de trecere în cartea funciară a reclamanților, cât și a pârâților“, potrivit www.rolii.ro.
 
„În motivare, reclamanții au precizat că sunt proprietarii imobilului situat în planul II al intersecției situate în (...), în suprafață de 1509 mp, înregistrat la Cartea Funciară a Municipiului Constanța cu nr Cărții funciare (...), dobândit prin Contractul de vânzare-cumpărare nr. 6590 din 15.10.2004, proprietarii fiind Călina Virgil, căsătorit cu Călina Meda de Silvania în cotă de 1/2 și S.C. DE Silva Intermed SRL în cotă de ½“, se arată în Hotărârea nr. 4026/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe www.rolii.ro.
 
Totodată, „s-a arătat că pârâții sunt proprietarii fondului aservit, acesta fiind dobândit prin Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1194/10.04.2003 de la vânzătoarea Municipiul Constanța, prin Primar“.
 
Conform sursei citate, „reclamanții au arătat că terenul acestora este lipsit de acces direct la drumul public și că, potrivit schiței de amplasare la fața locului, nu există un acces direct și mai scurt către drumul public decât prin interiorul proprietății pârâților“.
 
În replică, pârâții au argumentat că există și alte modalități de acces care nu ar perurba folosința lor.
 
„Aceștia au arătat că un eventual acces cu utilaje grele prin curtea lor le-ar aduce prejudicii însemnate și că nu se știe cât de des va fi uzitată curtea acestora, în ce măsură se va contribui la repararea carosabilului și cum se va contribui la asigurarea pazei în zonă în mod echitabil. Totodată, s-a arătat că terenul pârâților este deținut de către societăți care au obiect de activitate în domeniul auto, iar o circulație intensă pe terasament ar echivala cu o aglomerare în curtea acestora a autovehiculelor de tonaj mediu și mare, astfel încât activitatea chiriașilor ar putea fi perturbată“, potrivit documentului citat pe www.rolii.ro.
 
Totodată, în Hotărârea nr. 4026/2020 a Judecătoriei Constanța se arată că vecinii dați în judecată au formulat cerere reconvențională prin care au solicitat obligarea reclamanților la plata unei despăgubiri în cuantum de 2.000euro/lună de la momentul rămânerii definitive a hotărârii.
 
Totuși, familia Călina a răspuns la această cerere și au arătat că accesul la bulevardul Aurel Vlaicu este imposibil din punct de vedere tehnic din cauza caracterului acestuia de drum european și a pantei de înclinație mare din zona terenului reclamanților
 
Mai mult, aceștia au precizat că „în trecut accesul anterior se făcea pe același teren, iar autorul comun a fost Municipiul Constanța, care la momentul înstrăinării nu a prevăzut obligația de asigurare a accesului, deși se impunea“.
 
Legat de suma solicitată, familia Călina a arătat, prin reprezentanții săi legali că suma solicitată are un caracter excesiv, „având în vedere că valoarea totală a suprafeței de teren afectate de servitute este de 7.950 euro“.
 
Acum, prin decizia definitivă a Tribunalului Constanța, au fost respinse atât cererea inițială formulată de familia Călina, cât și cererea reconvențională formulată de vecinii lor.
 
Sursa documentare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Milionarul Virgil Călina contestă o amendă primită de la Garda de Mediu. Dosarul a ajuns la Tribunalul Constanța
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Soluția magistraților în procesul dintre Prefectul Județului Constanța și Primarul Comunei Amzacea

27 Apr 2024 253

​Un nou termen în dosarul dintre prefectul județului Constanța și primarul comunei Cuza Vodă. Ce au decis magistrații

27 Apr 2024 370

Comuna Nicolae Bălcescu, în proces cu o firmă din Giurgiu. Dosarul, pe rolul Tribunalului Constanța

27 Apr 2024 344

Tribunalul Constanța, decizie definitivă în cazul Herli-Sof SRL, firma care administrează Autogara Sud, din Constanța!

26 Apr 2024 528

Curtea de Apel Constanța stabilește ce instanță va judeca procesul deschis de administrația Chițac legat de Fundația Fantasio

26 Apr 2024 405

Prefectul Județului Constanța, obligat de magistrați să achite peste 3.500 de lei primarului comunei Agigea

26 Apr 2024 1095

Magistrații au amânat cauza Temocentrale Constanța SA și Termoficare Constanța SRL se judecă pentru datorii instituționale!

26 Apr 2024 328

Consiliul Local Constanța obligă Uniunea Pensionarilor să îi achite serviciile juridice dintr-un proces anterior (MINUTA)

25 Apr 2024 407

Tribunalul Constanța dispune intrarea în insolvență a LTA Mondial SRL, din Constanța! Decizia, contestată

25 Apr 2024 649

Amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța. Vergil Chițac câștigă definitiv procesul. Motivare

24 Apr 2024 738

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 862

Au început să dispară stâlpișorii din Peninsula Constanța! Procesul cu Poliția pe aviz, ajuns la Curtea de Apel (FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 819

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 717

One Star Security SRL, din Constanţa, a intrat în insolvență! (MINUTĂ)

22 Apr 2024 553

Averea și interesele Clavei Ivan, secretar general al Primăriei Ghindărești, din județul Constanța! (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 484