Parchetul ICCJ a formulat cerere de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaţilor în dosarul Ursu


Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a formulat miercuri o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaţilor în dosarul uciderii disidentului Gheorghe Ursu. 

În mod concret, în lunile septembrie și octombrie 2023, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o serie de înscrisuri conținând date și informații, însoțite de detalii tehnice apreciate ca absolut relevante și necesare înțelegerii datelor prezentate, referitoare la fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care dovedesc represiunea exercitată de Securitate și calitatea de disident a victimei Gheorghe Ursu.

Iată comunicatul de presă pus la dispoziție de Parchetul ICCJ: 

În continuarea comunicatului de presă din data de 27 iulie 2023, Biroul de informare și relații publice este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

În cursul zilei de astăzi, 01.11.2023, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a formulat, în termenul prevăzut de lege, o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaților trimiși în judecată de PÎCCJ – Secția parchetelor militare în cauza cunoscută generic sub denumirea de ”Dosarul Ursu”.

În cuprinsul cererii de revizuire, procurorii Secției judiciare din cadrul PÎCCJ au arătat că aceasta se bazează pe fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei.

În mod concret, în lunile septembrie și octombrie 2023, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o serie de înscrisuri conținând date și informații, însoțite de detalii tehnice apreciate ca absolut relevante și necesare înțelegerii datelor prezentate, referitoare la fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care dovedesc represiunea exercitată de Securitate și calitatea de disident a victimei Gheorghe Ursu.

Totodată, în vederea documentării imparțiale și competente a realităților regimului comunist, cu precădere în ceea ce privește funcționarea aparatului de represiune a acestuia, dar și a celorlalte instituții ale regimului, PÎCCJ a primit sprijinul științific al Academiei Române, prin intermediul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, precum și al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în calitatea sa de agenție guvernamentală specializată în investigarea crimelor comunismului. Astfel, în luna octombrie 2023, a fost înaintat Materialul documentar întocmit de IICCMER, în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, însoțit de un material sintetic referitor la cazuistica și încălcările drepturilor omului în România în perioada 1980-1989.


Așa cum se evidențiază în cererea de revizuire, faptele și împrejurările noi relevate de aceste materiale susțin o cu totul altă situație de fapt decât cea reținută de instanță și se circumscriu adevărului istoric, respectiv că represiunea a fost o trăsătură permanentă a regimului comunist, conflictul dintre societate și regim a reprezentat o constantă, regimul a continuat practicarea politicilor restrictive, interzicând orice manifestare publică pe care o considera drept un pericol la adresa stabilității sale și a disimulat represiunea politică prin folosirea anchetelor penale instrumentate de Miliție, ca paravan al acțiunilor de poliție politică.

În ceea ce priveşte situaţia concretă a victimei Ursu Gheorghe, din noile înscrisuri reies elemente clare şi indubitabile ale faptului că acesta era considerat un opozant politic, iar faptele sale erau considerate ca făcând parte din categoria formelor celor mai grave de manifestare a opoziţiei faţă de regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu.

Prin urmare, prin raportare la documentele menționate, procurorii au apreciat că rezultă date și împrejurări noi care nu au fost avute în vedere la soluționarea cauzei și care pot conduce la o soluție diametral opusă celei pronunțate, solicitând Curții de Apel București admiterea cererii de revizuire, anularea hotărârii atacate și, rejudecând, condamnarea a doi dintre inculpați și încetarea procesului penal față de cel de-al treilea (decedat în timpul judecății) pentru săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase.



Citește și:

ÎCCJNereguli în rechizitoriul întocmit de procurorii militari în dosarul torționarilor lui Gheorghe Ursu

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se reschide urmărirea penală a lui Ion Iliescu în legătură cu moartea a patru persoane în timpul Mineriadei

02 Dec 2021 2025

Dosarul Revoluției din 1989 se întoarce la Parchetul Militar. Decizia ÎCCJ, definitivă

10 Nov 2021 1745

Raportul pe Justiție 2020 Instanțele și parchetele din Constanța, fruntașe la dosare! Despre „lipsa de coerență a legislației“ (document)

22 Oct 2021 2233

Fostul consilier al lui Radu Mazăre, Valentin Răducu Preda, condamnat definitiv. Iată minuta instanţei!

09 Apr 2019 3814

Ultimă oră! Mircea Negulescu și Lucian Onea, urmăriți penal pentru infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare

24 May 2018 2244

ÎCCJ a decis. Vicepremierul Paul Stănescu scapă de redeschiderea dosarului

26 Feb 2018 1920

Parchetul ÎCCJ - Proiectul de lege privind modificarea codurilor penale aduce modificări oportune

12 Apr 2017 1734

Parchetul General - Printre infracţiunile vizate de proiectul de graţiere se regăsesc infracţiuni cu un grad ridicat de pericol social

18 Jan 2017 1976

Parchetul de pe lângă ÎCCJ solicită Camerei Deputaţilor să formuleze cererea de urmărire penală faţă de Eugen Bejinariu

22 Nov 2016 1661

Procurorii studiază la Senat documente pentru ancheta din dosarul Revoluției

07 Nov 2016 2354

ÎCCJ suspendă procedura de dizolvare și lichidare a Carpatica Asig

13 Sep 2016 2064

Parchetul ÎCCJ preia dosarul accidentului rutier în care a fost implicat ministrul Agriculturii

25 Aug 2016 2091

ICCJ- Se rejudecă dosarul fostului preşedinte CJ Argeş, în care este acuzat de fapte de corupţie

20 Jul 2016 1978

Exclusiv Fostul şef al Direcţiei Metale şi Pietre Preţioase, judecat la Constanţa. Este acuzat de evaziune fiscală

14 Mar 2016 6060

Comunicat de presă Parchetul ICCJ

09 Mar 2016 1563