Patru foşti poliţişti ai BCCO Constanţa, condamnați definitiv pentru că ar fi torturat un investigator sub acoperire în Mamaia

Cei patru angajaţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa (la momentul mediatizării cauzei), acuzați că ar fi torturat un investigator sub acoperire în staţiunea Mamaia, au fost condamnați defintiv.   
 
Trei dintre inculpați au luat azi câte 2,6 ani de închisoare cu executare pentru tortură, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și fals intelectual. Cel de al patrulea inculpat a luat trei ani de închisoare cu suspendare.
 
Decizia este definitivă.
 
Procurorii arată în rechizitoriu că, „în noaptea de 2/3 mai 2013, inculpaţii T.B.M., Z.V.Ş., P.D.E., D.C. (toţi lucrători în cadrul BCCO Constanţa) desfăşurau o acţiune pe linia combaterii traficului de droguri în zona unui club din staţiunea Mamaia, timp în care în aceeaşi zonă îşi desfăşura activitatea şi investigatorul sub acoperire T.F.C.“.
 
„În momentul în care investigatorul sub acoperire l-a abordat pe inculpatul P.D.E., oferindu-i spre vânzare un plic cu substanţă vegetală, de culoare preponderent verde (sub pretextul că ar fi o substanţă stupefiantă), a intervenit şi inculpatul TB.M., care i-a luat investigatorului din buzunar portmoneul, iar ceilalţi doi inculpaţi i-au luat telefoanele mobile. Apoi, fără a avea autorizaţie de percheziţie domiciliară, inculpaţii P.D.E., T.B.M. şi Z.V.Ş. l-au condus pe investigatorul sub acoperire în camera sa de hotel, unde au efectuat o percheziţie, context în care au ridicat suma de 2.700 de lei prezentată de acesta din urmă“, mai reiese din ancheta procurorilor.
 
„Ulterior, pe fondul apariţiei suspiciunii că T.F.C. ar putea să fie investigator sub acoperire, inculpaţii P.D.E., T.B.M., Z.V.Ş., D.C. au declanşat o acţiune susţinută de supunerea acestuia la suferinţe puternice, fizice şi psihice, pentru a obţine de la acesta mărturisirea că este poliţist, lucrând sub acoperire, pentru a-l intimida atât pe acesta, cât şi persoanele care l-au autorizat, precum şi pentru a-l pedepsi pentru «lipsa de loialitate» constând în îndreptarea unor asemenea acţiuni împotriva unor colegi poliţişti şi pentru îndrăzneala de a le fi testat probitatea profesională“, potrivit rechizitoriului.
 
Procurorii susţin că presupusele fapte ar fi fost comise în parcarea unui club din Mamaia, în parte în autoturismul de serviciu şi în parte în vecinătatea acestuia. Mai mult decât atât, investigatorul sub acoperire ar fi fost încătuşat, „fără a fi întrunite cerinţele legale pentru luarea acestei măsuri, fiind lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului pentru a-şi declina calitatea de poliţist“. Investigatorul ar fi fost şi complet dezbrăcat, conform magistraţilor, în parcarea menţionată (sub pretextul unei percheziţii corporale) şi lovit peste picioare cu o bâtă.
 
„Inculpaţii au proferat ameninţări atât la adresa investigatorului, cât şi a familiei sau colaboratorilor săi, acesta fiind ameninţat la un moment dat cu arma, pe care i-au pus-o la tâmplă şi în zona abdomenului, simulând apăsarea trăgaciului. Inculpaţii au încetat seria violenţelor fizice şi psihice după circa o oră şi jumătate şi numai după ce T.F.C. a recunoscut că este lucrător de poliţie, după care s-au deplasat la sediul instituţiei la care îşi desfăşurau activitatea, întocmind un proces-verbal de constatare, datat 3.05.2013, înscris ce cuprindea o serie de menţiuni false referitoare la acţiunea lor privind investigatorul sub acoperire“, conform rechizitoriului.
 

De menţionat că, tot în prezenta cauză, trei dintre inculpaţi au fost achitaţi pentru lipsire de libertate în mod ilegal, iar al patrulea, pentru complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziţii în Tulcea cu sprijinul BCCO Constanţa. Inculpaţii vindeau o „substanţă psihoactivă nouă” ce poate duce la deces

06 Oct 2016 1884

NUP pentru Bodean şi libertate pentru Mazăre şi Morgenstern Cine-i judecă pe ofiţerii BCCO Constanţa (document)

09 Dec 2014 1903

Teodorescu, Zaharia, Petcu şi Dolană Hotărâre definitivă pentru ofiţerii BCCO Constanţa judecaţi pentru tortură (DOCUMENT)

18 Jun 2014 2475

Raportul controlului de la BCCO Constanţa, trimis la Parchetul General al României

20 Jul 2013 1144

File din rechizitoriul DNA Pe cât s-au vândut ofiţerii BCCO Constanţa în schimbul informaţiilor

19 Jul 2013 2459

Legături cu dosarele „Portul”, „Poşta Română”, „Strămutaţii de lux” şi „Lotul Voicu” Ei sunt judecătorii de la Înalta Curte care i-ar putea elibera pe cei trei ofiţeri de la BCCO Constanţa

01 Jun 2013 4599

Noi date din dosarul ofiţerilor BCCO Constanţa arestaţi în Bucureşti

28 May 2013 1806

Unde este adevărul? Misterele din dosarul poliţiştilor de la BCCO Constanţa arestaţi în Bucureşti (documente)

27 May 2013 4480

20 de persoane duse la audieri Procurorii DIICOT şi reţeaua care a pus ochii pe bancomatele din Constanţa

28 Jul 2012 1323

Ofiţerii BCCO audiaţi de DNA au cerut şpagă unui afacerist din Constanţa

07 Mar 2011 1346