Primăria Constanța și Consiliul Local, recurs pentru un teren din Faleză Nord luat înapoi de Apele Române! Tribunalul a spus că terenul este „complet în corpul falezei“!

Cartierul Faleză Nord, foto cu rol ilustrativ. Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța
  • Suprafața, despre care Tribunalul a reținut în hotărârea pronunțată că a fost identificată de către expert ca fiind „complet în corpul falezei“, a fost recâștigată de Apele Române, judecătorii hotărând să radieze dreptul de proprietate al primăriei înscris în cartea funciară.
Nu mai puțin de 500 de metri pătrați, teren în Faleză Nord, pe strada Ion Rațiu, sunt în centrul unui proces ajuns recent pe rolul Curții de Apel, după ce Primăria Constanța a atacat pierderea terenului.
 
Suprafața, despre care Tribunalul a reținut în hotărârea pronunțată că a fost identificată de către expert ca fiind „complet în corpul falezei“, a fost recâștigată de Apele Române, judecătorii hotărând să radieze dreptul de proprietate al primăriei înscris în cartea funciară.
 
Nemulțumirile au venit din partea Municipiului Constanța prin Primar și a Consiliului Local Constanța, care au declarat recurs împotriva acestei hotărâri, iar acum dosarul a ajuns la Curtea de Apel, instanță ce va pronunța decizia definitivă.
 
Dosarul are indicativul 10060/212/2020, iar părțile sunt ANAR-Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (intimat reclamant), Municipiul Constanța prin Primar (recurent pârât), Consiliul Local Constanța (recurent pârât) și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice (intimat intervenient).
 
După cum arătam în edițiile anterioare, în acest proces, judecătorii de la Tribunal au admis apelul declarat de reprezentanții Apelor Române și au restituit terenul în cauză în proprietatea Statului Român și administrarea ANAR-ABADL.
 
Este vorba despre o suprafață de 500 mp, situată pe strada Ion Rațiu, din Faleză Nord, în zona blocurilor PA5.
 
În minuta Hotărârii 425/2024 pronunțată de Tribunal se arată următoarele:
„Decizie
Respinge apelul formulat de pîrîţii Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local Constanţa ca nefondat.
Admite apelurile formulate de reclamanta Administraţia Naţională Apele Române- ABADL şi intervenientul Statul Român prin MFP.

Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că: Admite acţiunea formulată de reclamanta Administraţia Naţională Apele Române- ABADL în contradictoriu cu pîrîţii Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local Constanţa şi intervenientul Statul Român prin MFP.
Obligă pîrîţii să restituie în administrarea reclamantei şi în proprietatea intervenientului terenul în suprafaţă de 500 mp situat în Constanţa, str Ion Raţiu lîngă Bl Pa5, lot 2, jud Constanţa, identificat cu nr cad 216574.
Rectifică Cartea Funciară nr 216574 a localităţii Constanţa în sensul că radiază dreptul de proprietate întabulat în favoarea pîrîtului Municipiul Constanţa.

Obligă pîrîţii să plătească reclamantei suma de 14000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentînd onorariu de expert.
Menţine dispoziţia referitoare la respingerea excepţiei lipsei calităţii procesuale active. Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare“
 
Potrivit datelor noastre, la Tribunal, cazul s-a aflat în atenția completului format din magistrații Adriana Lepădatu și Felicia Marcu, din cadrul Secției I Civile a instanței.
 
Acum, dosarul a ajuns pe rolul Secției I Civile a Curții, unde urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată, pentru a se stabili data primei înfățișări în recurs.
 
În motivarea deciziei de la Tribunal, atacată acum la Curte, judecătorii au precizat, printre altele, că „atâta timp cît terenul de 500 mp a fost identificat de către expert ca fiind complet în corpul falezei, acesta face parte în mod cert din domeniul public al Statului Român“.
 
„Prin urmare, concluzia expertului că imobilul este amplasat pe un teren ce reprezintă un mal înalt şi abrupt al unei mări, un mal rezultat atît în urma acţiunii erozive a marii cît şi în urma unor modificări prin lucrări antropice, instanţa de fond trebuia să aprecieze că acesta face parte din domeniul public al Statului“, conform Tribunalului.
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Plajă evaluată la peste 8 milioane de euro, pierdută în primă instanță de Apele Române! Cum explică judecătorii victoria Primăriei Constanța (MOTIVARE)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei acte de urbanism, emise de Municipalitate Arhitectul Ovidiu Mimler investește într-un imobil de trei etaje în cartierul Faleză Nord din Constanța

04 Jun 2024 692

RAJA Constanța Se oprește apa pe bulevardul Mamaia și în cartierul Faleză Nord. Iată cât va ține avaria

29 May 2024 1230

Știri Constanța Exercițiu în zona Faleză Sud. Ce trebuie să știe constănțenii

14 May 2024 1239

Procesul pe terenul din Faleză Nord, pentru care fusese amendat primarul Făgădău, ajuns la Curtea Supremă!

06 May 2024 609

Teren în Faleză Nord, recâștigat de Apele Române de la Primăria Constanța! Ce au invocat judecătorii pentru a radia dreptul de proprietate al municipalității (MOTIVARE)

03 May 2024 876

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 1056

Constanța! În ce zone sunt amplasate săptămâna aceasta containerele speciale pentru colectarea deșeurilor voluminoase

09 Apr 2024 756

La Solid House, în luna aprilie, TVA-ul este de 5% pentru locuința de vis de la Constanța

08 Apr 2024 939

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3501

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 933

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 1178

UPDATE. Pompierii intervin în cartierul Faleză Nord din Constanța! Arde un apartament (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 2108

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 1155

UPDATE Incendiu pe strada Pescarilor din Constanța, în același bloc în care în urmă cu un an a ars mansarda (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Feb 2024 2122

Proces deschis de firma care a consolidat falezele din Eforie! Curtea de Apel Constanța a tranșat litigiul

01 Feb 2024 1090