„Proceduri care se exclud reciproc“ De ce au refuzat judecătorii din Constanța pelerinajul de Sfântul Andrei 
  • Judecătorii Secției civile a Tribunalului Constanța au motivat hotărârea prin care s-a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului de a se emite o ordonanță președințială pentru pelerinajul de Sfântul Andrei.
  • Cererea fusese analizată în dosarul civil cu numărul 7622/118/2020.
  • Instanța civilă a explicat că Arhiepiscopia Tomisului formulase și o acțiune în contencios administrativ pentru permiterea pelerinajului, care fusese respinsă, astfel că cele două proceduri se exclud reciproc, iar cererea privind ordonanța președințială era, astfel, inadmisibilă.
Magistrații  Tribunalului Constanța au motivat decizia prin care, în data de 27 noiembrie 2020, au respins ca inadmisibilă solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de emitere a unei ordonanțe președințiale care ar fi permis accesul tuturor credincioșilor la pelerinajul de Sfântul Andrei.
 
Se arată în Hotărârea nr. 1574/2020 a Tribunalului Constanța, din dosarul civil 7622/118/2020, document citat pe Jurindex, că „dincolo de orice discuție teoretică, în speța concretă reclamanții au acționat în fapt atât în baza legii speciale în dosarul nr. 7389/118/2020, cât și în baza dispozițiilor de drept comun în prezenta cauză, urmărind soluționarea aceleiași cereri în temeiul a două proceduri care se exclud reciproc, ceea ce nu poate fi primit“.
 
Judecătorii Secției civile a Tribunalului Constanța au apreciat că, legat de pelerinajul de Sfântul Andrei s-a formulat atât cerere de suspendare a ordinului ce împiedica accesul tuturor credincioșilor la pelerinaj, în contencios administrativ, cât și acțiune în civil, pentru emiterea unei ordonanțe președințiale.
 
În aceste condiții, magistrații au apreciat că reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au „urmărit soluționarea aceleiași cereri în temeiul a două proceduri care se exclud reciproc, ceea ce nu poate fi primit“.
 

Cazul, judecat cu trei zile înainte de Sfântul Andrei

 
Amintim, cazul s-a judecat la Tribunalul Constanța în data de 27 noiembrie 2020, cu doar trei zile înainte de sărbătoarea Sfântului Andrei, când numeroși credincioși doreau să participe la pelerinajul organizat de Arhiepiscopia Tomisului la peștera Sfântului Andrei.
 
În județul Constanța, însă, se instituise carantina zonală în mai multe localități, iar Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța nr.72/10.11.2020 interzicea accesul la pelerinaj pentru persoanele ce nu locuiesc în apropierea locului unde se organizează pelerinajul.
 
În acest context, Arhiepiscopia Tomisului a solicitat inițial, în dosarul 7389/118/2020, suspendarea HCJSU Constanța, solicitarea fiind respinsă de judecătorii Secției de contencios administrativ și fiscal.
 

În continuare, Arhiepiscopia Tomisului a cerut, la Secția civilă a Tribunalului Constanța, emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să se permită accesul tuturor credincioșilor la pelerinaj.
 

Cuvântul ÎPS Teodosie

 
La momentul susținerii pledoariilor în instanță, Arhipiescopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost de asemenea prezent la Tribunalul Constanța.

 
Cu acea ocazie, arhiepiscopul a declarat, printre altele, că „am venit să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre peștera Sfântului Andrei, în zilele de 29 și pe 30 noiembrie“.
 
„De asemenea“, a continuat înaltul ierarh, „iată, aceste restricții prin care creștinii n-au voie să intre în biserică nu sunt firești! Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr!“.
 
„Ca păstor, îmi apăr turma cea cuvântătoare, oameni de credință! (...) Credincioșii mi-au cerut să fiu porta-vocea lor, să-i apăr, să li se dea voie să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituționale. Drepturile omului, de asemenea specifică faptul că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, liberatea de religie“, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
 
„Nu facem niciun abuz, dimpotrivă: vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datinile credinței noastre. Avem dreptul acesta, și prin Constituție, și prin Carta Drepturilor Omului, astfel încât trebuie să ni se pună nouă dreptul la libertate, care ne-a fost îngrădit“.
 

Explicația judecătorilor

 
În motivarea hotărârii civile a Tribunalului Constanța, prin care s-a respins cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale, judecătorii au arătat, printre altele, că  „reclamanții înșiși au uzat de dispozițiile art. 15 din Legea nr. 554/2004 iar cererea de suspendare a executării hotărârii nr. 72/10.11.2020 a fost analizată de instanța de judecată și respinsă, ca neîntemeiată în dosarul nr. 7389/118/2020“.
 
„Prin urmare, dincolo de orice discuție teoretică, în speța concretă reclamanții au acționat în fapt atât în baza legii speciale în dosarul nr. 7389/118/2020, cât și în baza dispozițiilor de drept comun în prezenta cauză, urmărind soluționarea aceleiași cereri în temeiul a două proceduri care se exclud reciproc, ceea ce nu poate fi primit“.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța putea fi atacată în recurs, în termen de cinci zile de la pronunțare, însă în cauză nu s-a mai declarat recurs.
 
Citește și:

„Lucrări realizate fără autorizație de construire“:
Arhiepiscopia Tomisului nu renunță la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Tomis Nord


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nemulțumiri! Arhiepiscopia Tomisului obligată să achite, în solidar cu o persoană fizică, sute de mii de lei Ministerului Fondurilor Europene

02 Mar 2021 2506

ÎPS Teodosie a inițiat demersurile pentru înființarea Mitropoliei Dobrogei. „Mitropolie a fost şi trebuie să fie”

27 Feb 2021 1742

LIVE ÎPS Teodosie, despre înființarea Mitropolei Dobrogei. Are aprobarea „tacită” a Prefearicitului Daniel

26 Feb 2021 2424

Ce au decis judecătorii în cazul Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord!

24 Feb 2021 1755

Integra Wood Sbs SRL, parteneră de afaceri cu Arhiepiscopia Tomisului, în insolvență! Se cere atragerea răspunderii

23 Feb 2021 1248

Comunicat de presă IPS Teodosie nu-l cheamă la judecata Sfântului Sinod pe IPS Calinic

20 Feb 2021 526

Accesul în biserici Arhiepiscopia Tomisului, procesul deschis pentru credincioși. Un nou termen

13 Feb 2021 1513

Primul, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului Vasile Rusnac și Ionuț Cosmin Băcilă, condamnați

12 Feb 2021 1777

Desființare lucrări realizate fără autorizație de construire Tribunalul Constanța ar putea decide azi soarta Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord!

11 Feb 2021 1889

VIDEO ÎPS Teodosie oficiază o procesiune religioasă de Sfântul Haralambie, alături de PS Ilarion

10 Feb 2021 1226

Arhiepiscopia Tomisului. Doi ierarhi, prezenți la sărbătoarea Sfântului Haralambie

08 Feb 2021 574

96 de ani de la înființarea Patriarhiei Române „Neamul românesc a fost mereu credincios, ortodoxia curge prin fibra lui“

04 Feb 2021 2859

Final neașteptat în procesul pentru împărtășania ortodoxă. Ce spune Dragoș Olteanu, avocatul Arhipiescopiei Tomisului

03 Feb 2021 2407

Pronunțare amânată în dosarul lui Vasile Rusnac, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului

29 Jan 2021 821

Făcătoare de minuni Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea”, adusă spre cinstire la biserica „Sf. Haralambie” din Constanța

28 Jan 2021 694