„Proceduri care se exclud reciproc“ De ce au refuzat judecătorii din Constanța pelerinajul de Sfântul Andrei



 
  • Judecătorii Secției civile a Tribunalului Constanța au motivat hotărârea prin care s-a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului de a se emite o ordonanță președințială pentru pelerinajul de Sfântul Andrei.
  • Cererea fusese analizată în dosarul civil cu numărul 7622/118/2020.
  • Instanța civilă a explicat că Arhiepiscopia Tomisului formulase și o acțiune în contencios administrativ pentru permiterea pelerinajului, care fusese respinsă, astfel că cele două proceduri se exclud reciproc, iar cererea privind ordonanța președințială era, astfel, inadmisibilă.
Magistrații  Tribunalului Constanța au motivat decizia prin care, în data de 27 noiembrie 2020, au respins ca inadmisibilă solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de emitere a unei ordonanțe președințiale care ar fi permis accesul tuturor credincioșilor la pelerinajul de Sfântul Andrei.
 
Se arată în Hotărârea nr. 1574/2020 a Tribunalului Constanța, din dosarul civil 7622/118/2020, document citat pe Jurindex, că „dincolo de orice discuție teoretică, în speța concretă reclamanții au acționat în fapt atât în baza legii speciale în dosarul nr. 7389/118/2020, cât și în baza dispozițiilor de drept comun în prezenta cauză, urmărind soluționarea aceleiași cereri în temeiul a două proceduri care se exclud reciproc, ceea ce nu poate fi primit“.
 
Judecătorii Secției civile a Tribunalului Constanța au apreciat că, legat de pelerinajul de Sfântul Andrei s-a formulat atât cerere de suspendare a ordinului ce împiedica accesul tuturor credincioșilor la pelerinaj, în contencios administrativ, cât și acțiune în civil, pentru emiterea unei ordonanțe președințiale.
 
În aceste condiții, magistrații au apreciat că reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au „urmărit soluționarea aceleiași cereri în temeiul a două proceduri care se exclud reciproc, ceea ce nu poate fi primit“.
 

Cazul, judecat cu trei zile înainte de Sfântul Andrei

 
Amintim, cazul s-a judecat la Tribunalul Constanța în data de 27 noiembrie 2020, cu doar trei zile înainte de sărbătoarea Sfântului Andrei, când numeroși credincioși doreau să participe la pelerinajul organizat de Arhiepiscopia Tomisului la peștera Sfântului Andrei.
 
În județul Constanța, însă, se instituise carantina zonală în mai multe localități, iar Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța nr.72/10.11.2020 interzicea accesul la pelerinaj pentru persoanele ce nu locuiesc în apropierea locului unde se organizează pelerinajul.
 
În acest context, Arhiepiscopia Tomisului a solicitat inițial, în dosarul 7389/118/2020, suspendarea HCJSU Constanța, solicitarea fiind respinsă de judecătorii Secției de contencios administrativ și fiscal.
 

În continuare, Arhiepiscopia Tomisului a cerut, la Secția civilă a Tribunalului Constanța, emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să se permită accesul tuturor credincioșilor la pelerinaj.
 

Cuvântul ÎPS Teodosie

 
La momentul susținerii pledoariilor în instanță, Arhipiescopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost de asemenea prezent la Tribunalul Constanța.

 
Cu acea ocazie, arhiepiscopul a declarat, printre altele, că „am venit să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre peștera Sfântului Andrei, în zilele de 29 și pe 30 noiembrie“.
 
„De asemenea“, a continuat înaltul ierarh, „iată, aceste restricții prin care creștinii n-au voie să intre în biserică nu sunt firești! Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr!“.
 
„Ca păstor, îmi apăr turma cea cuvântătoare, oameni de credință! (...) Credincioșii mi-au cerut să fiu porta-vocea lor, să-i apăr, să li se dea voie să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituționale. Drepturile omului, de asemenea specifică faptul că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, liberatea de religie“, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
 
„Nu facem niciun abuz, dimpotrivă: vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datinile credinței noastre. Avem dreptul acesta, și prin Constituție, și prin Carta Drepturilor Omului, astfel încât trebuie să ni se pună nouă dreptul la libertate, care ne-a fost îngrădit“.
 

Explicația judecătorilor

 
În motivarea hotărârii civile a Tribunalului Constanța, prin care s-a respins cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale, judecătorii au arătat, printre altele, că  „reclamanții înșiși au uzat de dispozițiile art. 15 din Legea nr. 554/2004 iar cererea de suspendare a executării hotărârii nr. 72/10.11.2020 a fost analizată de instanța de judecată și respinsă, ca neîntemeiată în dosarul nr. 7389/118/2020“.
 
„Prin urmare, dincolo de orice discuție teoretică, în speța concretă reclamanții au acționat în fapt atât în baza legii speciale în dosarul nr. 7389/118/2020, cât și în baza dispozițiilor de drept comun în prezenta cauză, urmărind soluționarea aceleiași cereri în temeiul a două proceduri care se exclud reciproc, ceea ce nu poate fi primit“.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța putea fi atacată în recurs, în termen de cinci zile de la pronunțare, însă în cauză nu s-a mai declarat recurs.
 
Citește și:

„Lucrări realizate fără autorizație de construire“:
Arhiepiscopia Tomisului nu renunță la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Tomis Nord


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului vizavi de refuzul unui preot de a oficia spovedania Cazul a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească

22 Apr 2024 508

Constanța Episcopul Bisericii Anglicane din Ruanda, în vizită la Arhiepiscopia Tomisului (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 549

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele de 22-23 aprilie?

21 Apr 2024 536

Eveniment cultural-filantropic organizat la biserica „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel” din Constanța

20 Apr 2024 459

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 514

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 745

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2371

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 667

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 660

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 583

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 917

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 977

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1554

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 843

Programul liturgic al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 6-9 martie 2024

05 Mar 2024 615