Proces cu IPJ Constanța pe stâlpișorii care închid Zona Peninsulară! S-a stabilit când începe judecata

  • Procesul va începe la finele lunii octombrie 2023, la Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului.
Tribunalul Constanța a stabilit data primei înfățișări în procesul în care mai mulți rezidenți din Zona Peninsulară au chemat în judecată Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, în legătură cu stâlpișorii ficși care închid străzile din Peninsulă.
 
Procesul va începe la finele lunii octombrie 2023, la Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului.
 
În cauză, oricare va fi decizia pe care Tribunalul o va lua la finalul procesului, ea va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanța.
 
Este vorba despre dosarul cu numărul unic 2819/118/2023, ce are ca obiect anulare act administrativ Aviz nr. 478032/14.10.2021.
 
În cauză, reclamanții sunt reprezentați de avocatul Mirela Doicescu, din cadrul Baroului Constanța.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, acțiunea împotriva IPJ vine după ce Tribunalul Constanța a decis, în primă instanță, anularea totală a Regulamentului de acces în Zona Peninsulară, adoptat prin HCL Constanța 294/31.08.2021.
 
Anularea avizului pentru restricțiile de trafic din Peninsulă
 
În cererea de chemare în judecată, reclamanții din proces reprezentanți de avocatul Mirela Doicescu au solicitat „anularea avizului nr. 478032 din 14.10.2021 emis de Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Poliția Municipiului Constanța, Biroul Rutier, prin care s-au avizat pozitiv restricții pentru «Închiderea traficului rutier în Zona Peninsulară a municipiului Constanța», modificat prin adresa 478032 din 18.10.2021 prin care s-a retras parțial avizul pozitiv privind restricția prin montarea unei bariere la intersecția bulevardului Tomis cu strada Vasile Alecsandri“.
 

Au mai spus reclamanții că „după aprobarea HCL 294/2021, în luna octombrie 2021 administratorul delegat al drumului public din municipiul Constanța (SC Confort Urban SRL) a întocmit Proiectul nr. 73/2021 cu titlul «Închiderea traficului rutier în Zona Peninsulară a municipiului Constanța», documentație pe care o înaintează Poliției Municipiului Constanța – Biroului Rutier în vederea obținerii avizului pentru închiderea zonei, conform restricțiilor prevăzute în HCL 294/2021“.
 
Mai departe, spun aceștia, „la data de 14.10.2021 prin avizul nr. 478032 Poliția Rutieră a Municipiului Constanța a avizat pozitiv restricții pentru «Închiderea traficului rutier în Zona Peninsulară a municipiului Constanța», aviz modificat parțial prin adresa 478032 din 18.10.2021 prin care s-a retras parțial avizul pozitiv privind restricția prin montarea unei bariere la intersecția bulevardului Tomis cu strada Vasile Alecsandri, aviz și adresă a căror anulare o solicităm în prezenta acțiune“.

 
De asemenea, în cadrul acțiunii, reclamanții au atras atenția asupra faptului că „solicitantul avizului, SC Confort Urban SRL, menționează în documentația depusă la Poliția Rutieră Constanța faptul că restricțiile sunt implementate în urma aprobării de către Consiliul Local Constanța a unei hotărâri de consiliu prin care se instituie restricții de acces în Zona Peninsulară a Municipiului Constanța, solicitând avizul Poliției Rutiere după aprobarea HCL în cauză (HCL 294/2021), ceea ce contravine prevederilor art. 5 alin. (7) și art. 128 alin (1) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice“.
 
Totodată, în proces se vorbește și despre stâlpișorii ficși care închid definitiv mai multe străzi și căi de acces din Zona Peninsulară.
 
În acest sens, reclamanții au arătat că „bolarzii / stâlpișorii ficși montați pe perimetrul afectat de HCL 294/2021 nu sunt reflectorizanți și nu respectă legislația în vigoare“.
 
„Bolarzii / stâlpișorii ficși instalați în Zona Peninsulară din Municipiul Constanța nu sunt reflectorizanți și au culoare neagră. Ei sunt instalați pe teren încă de la aprobarea vechiului Regulament de acces în Zona Peninsulară (aprobat prin HCL 371/2018 – acum anulat) și nu au fost ridicați nici în momentul în care vechiul Regulament de acces a fost suspendat și ulterior anulat de către instanțele de judecată. Acești bolarzi sunt instalați cu precădere în intersecții de străzi, blocând circulația autovehiculelor“, se arartă în acțiunea înaintată instanței.
 
Bolarzii nu respectă legislația în vigoare
 
Astfel, spun reclamanții, stâlpișorii ficși nu respectă legislația, neavând nici înalțimea cerută de lege.
 
„Poliția Rutieră fie a avizat acești bolarzi / stâlpișori, dar ei nu pot fi avizați pentru că nu respectă legislația în vigoare, fie nu i-a avizat, dar în acest caz nu a dispus măsuri pentru înlăturarea lor în urma numeroaselor sesizări ale cetățenilor interesați sau în urma articolelor apărute în presă“, se arată în acțiune.
 
„Acești bolarzi ficși amplasați pe tot perimetrul Zonei Peninsulare sunt deosebit de periculoși în condiții de vizibilitate scăzută (nefiind reflectorizanți și nefiind de o culoare contrastantă față de suprafața pe care sunt montați) și îngreunează accesul echipelor de intervenție în caz de calamitate, cum s-a întâmplat în cazul incendiului de la Palatul Arhiepiscopal din Municipiul Constanța, situat în Zona Peninsulară, când echipele de intervenție au trebuit să taie bolarzii pentru a putea interveni cu autospeciale suplimentare, după ce o cale de acces a fost blocată de prima autospecială venită să stingă încendiul, iar restul căilor de acces erau blocate de acești bolarzi / stâlpișori ficși, neretractabili“, potrivit reclamanților reprezentați de avocat Mirela Doicescu.
 
De asemenea, aceștia au mai precizat că „administratorul drumului public, SC Confort Urban SRL, a răspuns subsemnaților că a instalat în Zona Peninsulară stâlpișori ficși care blochează intersecții (răspunsul înregistrat cu nr. R1105/28.02.2023), având ca temei legal avizul a cărei anulare o cerem în prezenta cauză. Ca urmare vă solicităm să constatați încălcarea art. 44 alin. (4) din OG 43/1997, având în vedere că acești bolarzi nu sunt semnalizați corespunzător“.
 
Avizul, expirat
 
Tot cu privire la acest proces, Daniela Ghițoi, reclamant în cauză și administrator al grupului de Facebook Zona Peninsulară – grup cetățenesc, a postat în spațiul virtual răspunsul IPJ din care reiese că avizul pentru acești stâlpișori este expirat.
 
„Când am cerut în instanță anularea avizului, IPJ a răspuns în întâmpinare că avizul este valabil 12 luni. La o nouă revenire la IPJ cu privire la data de valabilitate a avizului, IPJ ne-a răspuns că de fapt avizul a fost dat pentru 60 de zile și avizul este expirat din 14.12.2021 (!!!), admițând că este eronată atât data expirării de pe aviz, cât și susținea din întâmpinarea depusă la instanță cum că avizul a fost emis pentru 12 luni“, a arătat Daniela Ghițoi în postarea din grup.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Tribunalului în proces, cu atât mai mult cu cât Consiliul Local Constanța nu a atacat decizia instanței de a anula Regulamentul de acces în Zona Peninsulară.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
ZIUA LIVE. Zona Peninsulară Constanța - un „Colectiv“ în așteptare?!
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ultima oră! Regulamentul de acces în Peninsula Constanța, anulat definitiv! A fost admis recursul cetățenilor în Dosarul Peninsula (MINUTA)

13 Nov 2023 661

Dosarul Peninsula, la Curtea de Apel! Mâine se așteaptă verdictul

12 Nov 2023 624

Verdictul pentru Peninsula Constanța, amânat din nou

07 Nov 2023 715

Dosarul „Peninsula“ – judecătorii au suplimentat timpul pentru deliberări!

31 Oct 2023 638

Peninsula Constanța! Curtea de Apel amână verdictul definitiv pe Regulamentul de acces în Zona Peninsulară

17 Oct 2023 666

RAJA Constanța Atenție, se oprește apa în Năvodari, Corbu și Lumina!

16 Oct 2023 762

Moment decisiv pentru Peninsula Constanța, la Curtea de Apel!

02 Oct 2023 664

Licitații Constanța O nouă clădire de pe strada Callatis din Zona Peninsulară va fi reabilitată!

20 Sep 2023 1054

Editorial Câteva rânduri după incendiul din Peninsulă. Un Colectiv în așteptare?

06 Sep 2023 1370

Incendiu în Zona Peninsulară - Intervenția pompierilor, îngreunată de crengi netăiate și stâlpișori (FOTO-VIDEO)

05 Sep 2023 1077

Știri Constanța azi Incendiu în Peninsula Constanța, în spatele Arhiepiscopiei Tomisului (FOTO-VIDEO)

05 Sep 2023 1635

Constănțenii mai au la dispoziție o săptămână să completeze chestionarul ce vizează elaborarea PUZ-ului Peninsulei

17 Aug 2023 951

Nicoleta Ploscaru, documentație depusă la Mediu, pentru un teren din Ovidiu, județul Constanța. Iată ce a cerut

23 Jul 2023 3582

Familia Dușu, la proces cu Consiliul Local Constanța, pentru Hotelul Intim. Cine a câștigat la Tribunal (MINUTA)

09 Jul 2023 3215

PUD pentru reabilitarea unei ruine, situată la intersecţia b-dului Tomis cu strada Vasile Alecsandri din Constanţa (DOCUMENT)

04 Jul 2023 1153