VIDEO + VIDEO. Procurorii din Constanța, mega-dosar cu haine second-hand! Oficial




Pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța s-a înregistrat o cauză penală, având ca obiect fapte penale legate de importuri ilegale de deșeuri și evaziune fiscală.
 
În cadrul actelor de urmărire penală efectuate în dosar, în urma unor informații primite legate de mai multe exporturi de deșeuri prin portul Constanța coroborate și cu informații legate de mai multe tranzacții intracomunitare cu deșeuri ce ulterior sunt puse pe piață ca produse second-hand, procurorul specializat și investit cu soluționarea cauzei a dispus, după obținerea în prealabil a autorizărilor legale, desfășurarea unor acțiuni de verificare concretizate, atât prin percheziții domiciliare, cât și prin acțiuni ale altor două autorități și anume Autoritatea Națională pentru protecția consumatorilor și Garda Națională de Mediu.
 

Acțiunea este încă în desfășurare la mai multe puncte de lucru ale societăților comerciale implicate. Au fost depistate peste 600.000 kg de deșeuri, cantitatea exactă neputând fi încă stabilită.
 
Sunt verificate operațiunile pretins a fi făcute înaintea punerii pe piață și automat a valorificării deșeurilor ce fac obiectul cercetării.
 
Se fac de asemenea investigații cu privire la faptul că în perioada precedentă acestei acțiuni un număr de comisari din cadrul comisariatului Județean pentru protecția consumatorilor Brașov ar fi favorizat făptuitorul verificat rupând sigiliile Autorității naționale pentru protecția consumatorilor.
 
Din evaluările făcute până la această oră reiese că hainele, pretinse ar fi fost curățate și dezinfectate înaintea punerii pe piață, vin în contact inclusiv cu scutece murdare, situație ce reprezintă un real pericol pentru sănătatea umană în condițiile în care se poate vedea deja cu ușurință că aceste produse nu au fost de fapt niciodată igienizate corespunzător.
 

Din documentele prezentate se constată și că o parte dintre deșeuri au fost incinerate în condiții ce nu pot fi stabilite la acest moment.
 
De asemenea, nu pot fi trase concluzii cu privire la întregul flux cu toate că acesta ar fi trebuit să fie cu strictețe ținut.

 
În afară de cantitate foarte mare de deșeuri spațiul în care acestea sunt depozitate este alcătuit din mai multe hale în suprafață de câteva mii de metri pătrați.
 
În cadrul verificărilor apar și persoane ce coordonează activitatea fără a avea nicio legătură din perspectivă administrativă și juridică.
 


Urmărirea penală continuă, în cauză existând și indicii de folosire în contabilitate de documente ce nu au corespondent în realitate, sens în care procurorul de caz a dispus măsuri de indisponibilizare bunuri, urmând ca în urma desfășurării urmăririi penale, să se stabilească cu exactitate valoarea prejudiciului creat.
 
În urma activităților de verificare efectuate au apărut indicii de săvârșire și a unor infracțiuni contra înfăptuirii justiției și de serviciu de către funcționari publici ai autorității locale, motiv pentru urmează a se dispune conform normelor legale. 
 
 În prezent, se continuă cercetările, existând indicii de săvârșire a infracțiunilor prev. art. 66 alin. 1 lit. a din OUG nr. 92/2021, art. 66 alin. 2 lit. a din OUG nr. 92/2021, art. 66 alin. 2 lit. d din OUG 92/2021, art. 9 lit. c din Legea nr.241/2005, fiind vizate un număr de 6 funcționari publici din cadrul autorităților de control locale, o persoană juridică și 3 persoane reprezentante ale persoanei juridice față de care există suspiciunea de implicare în activitatea de transfer deșeuri, evaziune fiscală și infracțiuni contra înfăptuirii justiţiei și de serviciu.
 
De asemenea, se vor dispune toate activitățile necesare lămuririi complete  a situației de fapt.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Unde găsești gadget-uri second hand, la prețuri excelente? La Yzzy

10 Jan 2024 629

Într-o singură zi, comisarii Gărzii de Mediu au evitat introducerea în ţară a peste 61 de tone de deşeuri (FOTO)

12 Dec 2023 676

Fraudă de 15.000.000 euro identificată de inspectorii DGAF în domeniul comerțului cu autoturisme second hand

04 Dec 2023 823

Județul Prahova Peste 600 de autoturisme second hand, oprite temporar de la comercializare în urma unor controale ale Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor

26 Oct 2023 847

Licitații publice Achiziţii de utilaje second hand la Drumuri Județene Constanța! (DOCUMENT)

11 Sep 2023 998

Descoperire șocantă într-o mașină din București! Șoferul mărise viteza la întâlnirea cu poliția

02 Aug 2023 838

Poliția de Frontieră Aproximativ 90 tone deșeuri oprite la intrarea în țară

06 May 2023 996

TIR încărcat cu aproximativ 17,5 tone de deşeuri, oprit la frontieră

23 Apr 2023 820

Poliţia de Frontieră. Zeci de tone de deşeuri oprite la intrarea în ţară (FOTO)

28 Feb 2023 983

Descoperire impresionantă la intrare în țară. Ce au depistat polițiștii de frontieră în două automarfare sosite din Ungaria

27 Nov 2022 1601

Protecția Consumatorului Constanța, în control la magazinele second hand din județ

16 Nov 2022 1814

Controale ale ANPC la firmele care importă haine și încălțăminte second hand. Ce au descoperit comisarii (VIDEO)

11 Nov 2022 2892

Tone de deșeuri cu îmbrăcăminte second hand au fost oprite la intrarea în România (GALERIE FOTO)

26 Jun 2022 1325

S-a finalizat controlul pentru importul de mărfuri second-hand dintr-un container sosit din SUA în Portul Constanța. Unde urma să ajungă marfa (GALERIE FOTO)

11 May 2022 1299

Avitech CO încasează 3.8 milioane de lei pentru cele 120 de automate electronice de plată pentru parcare din municipiul Constanța. Un parcometru costă cât o mașină second-hand (DOCUMENTE)

23 Feb 2022 4623