Justitie

Statul Român, obligat să despăgubească un bărbat din Constanţa care a făcut cinci luni de puşcărie nevinovat

Statul Român a fost obligat de Tribunalul Constanţa în primă instanţă să achite unui bărbat suma de 10.000 de euro cu titlu de despăgubiri morale şi peste 8.000 de lei cu titlu de despăgubiri materiale. Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, ea fiind contestată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa, reclamantul arată că a avut calitatea de inculpat şi că a fost condamnat pentru infracţiunea de înşelăciune şi fals în înscrisuri la pedeapsa de trei ani şi patru luni de închisoare. Cel în cauză a mai precizat că decizia a rămas definitivă prin neapelare în 2016, astfel fiind emis mandat de executare a pedepsei pe numele său. Reclamantul a mai arătat că deşi a fost citat pe toată durata procesului penal la o altă adresă decât cea la care locuia cu forme legale, în momentul emiterii mandatului de executare a pedepsei acesta a fost arestat de la adresa de domiciliu.
 
Omul mai precizează că momentul arestării sale a coincis cu cel în care a aflat de existenţa dosarului penal pe rolul Judecătoriei şi de hotărârea de condamnare.
 
Reclamantul şi-a revenit din starea de şoc după aproape trei săptămâni petrecute în calitatea de condamnat în penitenciarul Poarta Albă.
 
Bărbatul a formulat cerere de redeschidere a procesului penal, solicitare ce a fost soluţionată după 4 luni, el fiind pus în libertate după 159 zile de regim carceral.
 
Ulterior, în 2017, instanţa l-a achitat deoarece nu existau probe că el ar fi săvârşit infracţiunile de care a fost acuzat.
 
„Condamnarea şi executarea a mai bine de 5 luni de închisoare petrecerea sărbătorilor pascale în interiorul penitenciarului au cauzat grave dezechilibre în viaţa sa, trăind o puternică stare de şoc. Totodată, arată că a fost în imposibilitatea de a contribui activ la veniturile familiei. Mai arată că după eliberarea din penitenciar majoritatea comunităţii îl condamnase deja pentru simplul fapt că a petrecut 5 luni în închisoare“, se mai arată în motivarea judecătorilor.
 
În cauză, instanţa a avut în vedere faptul că modalitatea în care reclamantul a fost încarcerat, anume în baza unei condamnări penale de care nu avea cunoştinţă şi în urma unui proces penal de care nu a ştiut, reprezintă elemente care pot genera un şoc traumatic la nivel psihic.
 
Totodată, faptul că reclamantul avea un copil mic faţă de care era ataşat, căruia nu i s-a putut spune ce s-a întâmplat şi pe care reclamantul nu a putut să îl vadă pe perioada încarcerării este, de asemenea, motiv de a genera o stare de tensiune nervoasă de lungă durată, cu consecinţe pe plan psihic.
 
Instanţa a mai reţinut că îndepărtarea de prieteni, de colaboratori care a intervenit ca urmare a condamnării şi încarcerării sunt, de asemenea, motive de accentuare a stării psihice negative suferite de către reclamant.
 
Ulterior deliberărilor, Statul Român a fost obligat de Tribunalul Constanţa în primă instanţă să achite reclamantului suma de 10.000 de euro cu titlu de despăgubiri morale şi peste 8.000 de lei cu titlu de despăgubiri materiale. Aşa cum arătam şi mai sus, decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, ea fiind contestată la Curtea de Apel Constanţa. Primul termen a fost stabilit pentru finele lunii noiembrie.
 
Sursa text: rolii.ro
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aproape un milion de euro CJC se judecă cu Romsilva şi Ministerul Finanţelor pentru lucrările de la Herghelia Mangalia (galerie foto+documente)

14 Mar 2019 1608

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „24 Ianuarie 1859 e adevărata oră astrală a românilor din modernitate, e mai importantă, pe fond, decât cea de 1 Decembrie, căci reprezintă naşterea“

26 Jan 2019 1402

Evoluţia Dobrogei în statistici, de la finele sec. XIX şi până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Partea I (1894-1916)

18 Dec 2018 1409

Deputatul USR Stelian Ion „Alianţa Vestului, noua spaimă a PSD”!

13 Dec 2018 756

Colegiu Prefectural dedicat Zilei Dobrogei

22 Nov 2018 376

Povestea unui militar român rănit într-o misiune în Afganistan. Statul i-a refuzat indemnizaţia cuvenită

20 Nov 2018 4084

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „Reintegrarea Dobrogei este termenul care acoperă cel mai bine și în chip real procesul istoric“ (document)

14 Nov 2018 2129

Fondul de investiţii în energie kazah - român, înfiinţat de KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie

27 Oct 2018 885

Scurtă istorie a Portului modern Constanța (V) Poartă către lumea largă - cursele internaționale

05 Oct 2018 1234

Legea offshore. 50% din producţia de gaze va fi valorificată pe bursa din România

25 Sep 2018 571

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (II) Primele încercări şi salvatorul Saligny

24 Sep 2018 2774

Ultima zi în care se poate solicita restituirea taxei auto. La Constanța este aglomerație la ghișee

31 Aug 2018 679

Vineri, ultima zi în care se poate solicita restituirea taxei auto

30 Aug 2018 434

În atenţia şoferilor Se apropie termenul limită în care se poate solicita restituirea taxei auto

27 Aug 2018 863

Despre Şantierul Naval Mangalia Vergil Chiţac - „Nu îmi dau seama dacă a meritat să pierdem opt luni pentru această negociere, în condiţiile în care noii acţionari au preluat şi datoriile“

25 Jul 2018 1878