Verdict final în cazul unui accident mortal din 2015. Căruțaș condamnat pentru moartea unui conducător auto

  • Conform raportului de expertiză tehnică auto, starea de pericol a fost generată de către conducătorul autoturismului care nu trebuia să conducă sub influența băuturilor alcoolice cu o viteză neadaptată la condițiile din zona accidentului, precum și de conducătorul căruței care nu trebuia să se deplaseze pe timp de seară-noapte fără a avea căruța semnalizată corespunzător, pe un drum național.

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au decis condamnarea definitivă a unui bărbat de 40 de ani, din Cernavodă, județul Constanța, la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Cel în cauză a fost găsit vinovat de producerea unui accident rutier mortal înregistrat în 2015 pe DN3, dinspre Băneasa către Negureni.

Conform datelor aflate la dosar, aproape de finele anului 2015, un bărbat a condus un autoturism marca Land Rover, pe DN3, dinspre Băneasa către Negureni. În momentul în care a ajuns în zona km. 173, a lovit în partea dreapta spate un atelaj hipo, nesemnalizat, ce transporta lemne, condus de un bărbat de 40 de ani, din Cernavodă, județul Constanța, în aceeași direcție de mers.

În urma accidentului a rezultat decesul la fața locului al conducătorului auto, vătămarea corporala gravă a căruțașului, precum și vătămarea unei alte persoane, ocupant al locului dreapta față în autoturismul Land Rover Freelander.

Cu ocazia cercetării la fața locului s-a constatat că vehiculul cu tracțiune animală transporta grinzi de lemn și una dintre grinzile aflate în atelaj a fost proiectată prin parbrizul autoturismului Land Rover și l-a lovit în cap pe conducătorul auto care a decedat.

Examenul toxicologic al probelor recoltate de la cadavru, au pus în evidență alcool în sânge.
 

Starea de pericol

Conform raportului de expertiză tehnică auto, starea de pericol a fost generată de către conducătorul autoturismului care nu trebuia să conducă sub influența băuturilor alcoolice cu o viteză neadaptată la condițiile din zona accidentului, precum și de conducătorul căruței care nu trebuia să se deplaseze pe timp de seară-noapte fără a avea căruța semnalizată corespunzător, pe un drum național.

De asemenea, tot potrivit raportului de expertiză, cauza producerii accidentului a constituit-o condițiile de deplasare a autoturismului, starea conducătorului auto precum și condițiile de deplasare a căruței.

„Nu au fost respectate prevederile impuse de legislația privind deplasarea pe drumurile publice de conducătorul autoturismului precum și de conducătorul căruței. Posibilitățile de evitare a producerii accidentului au aparținut conducătorului auto precum și conducătorului căruței“, se mai arată în raportului de expertiză tehnică auto.


Decizia primei instanțe

În primă instanță, Judecătoria Medgidia a decis condamnarea căruțașului la pedeapsa de doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.


Instanța a admis în parte acţiunea civilă şi l-a obligat pe inculpat la plata către partea civilă (...) a sumei de 6000 euro cu titlul de daune materiale și suma de 25.000 euro cu titlul de daune morale, la care se adăugă dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale şi până la data plăţii integrale şi efective a sumelor datorate, sume ce urmează a fi actualizate în raport de rata inflaţiei. De asemenea, magistrații au admis în parte acţiunea civilă şi l-au obligat pe inculpat la plata către fiecare din parțile civile (....), trei la număr, a sumei de 35.000 euro cu titlul de daune morale, la care se adăugă dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale şi până la data plăţii integrale şi efective a sumelor datorate, sume ce urmează a fi actualizate în raport de rata inflaţiei.

Decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care ieri a menținut decizia primei instanțe.

Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.

Sursa text: rolii.ro


Citește și

Medic anestezist din Constanța, acuzat de moartea unei paciente. S-a stabilit un nou termen în instanță

Accident mortal în Tomis Nord! Șoferul, condamnat inițial, a fost achitat definitiv

Salvatorii de la ISU Dobrogea, anchetați de Parchetul Militar. Nu este prima dată. Să ne amintim de tragedia din aprilie 2014

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident mortal, în aprilie 2016, pe DN3, dinspre Murfatlar către Cobadin. Prima condamnare

24 Aug 2020 1217

Condamnare în dosarul primului accident mortal din 2020. Victima avea o alcoolemie de 5 grame/mie

15 Jun 2020 1276

Accident mortal în Valu lui Traian. Un tânăr a fost condamnat definitiv

25 Mar 2020 1216

Accident rutier mortal pe DN3 Două victime, dintre care una și-a pierdut viața. Implicate un autoturism și o autoutilitară

20 Nov 2019 2721

Șoferul decedat în accidentul de la Valu lui Traian este jandarm la Gruparea Mobilă Tomis Constanța. Astăzi era ziua unuia dintre copiii lui

15 Nov 2017 15296

Imagini de la eveniment Accident rutier mortal la intrare în Valu lui Traian. Un autoturism a intrat sub un tir. Șoferul, un jandarm, este decedat (galerie foto+video)

15 Nov 2017 22942

UPDATE 2. Două persoane au fost rănite Accident mortal, în această seară, la Băneasa

31 Oct 2015 3019

Update - Un pieton a murit după ce a fost ”tăvălit” de două mașini, la Valu lui Traian

01 Aug 2015 1787

Un tânăr de 27 de ani a murit Un autoturism s-a izbit într-un copac pe DN 3, între localităţile Ciocârlia şi Cobadin

16 Jun 2015 1761

UPDATE. Era culcat pe șosea, pe DN3 Pieton omorât în accident la Cobadin

20 Jan 2015 1636

„Mă frâng şi simt mâna morţii iar“ Poleiul a făcut prima victimă în acest an - o tânără de 29 de ani a decedat în accident la Ciocârlia

04 Jan 2015 2906

UPDATE. Accident mortal la Ciocârlia O tânără de 29 de ani şi-a pierdut viaţa. Autoturismul s-a izbit violent de un copac (galerie foto)

03 Jan 2015 4502

Accident mortal în Valu lui Traian

17 Dec 2014 2295

Moartea cumplită a profesorului Michael Beck, supranumit „dirijorul viselor” Tragedie rutieră la ieşirea din Constanţa (galerie foto)

11 Sep 2014 3691

Vezi ce spune poliţia despre accidentul mortal din Valu lui Traian

24 Jul 2011 1087