Viață de navigator! La Constanța, o fiică a cerut declararea morții tatălui său, dispărut de 40 de ani. Îl credea căzut peste bord. La proces a aflat că dezertase


 
  • În dosarul 23881/212/2021 al Judecătoriei Constanța, fata unui navigator din oraș le-a cerut magistraților să admită solicitarea sa privind declararea judecătorească a morții tatălui său.
  • Fata nu își mai văzuse tatăl din anii 1980 și a declarat la proces că, după ultimul voiaj al acestuia aflase că navigatorul căzuse peste bord.
  • Totuși, pe parcursul procesului, s-a aflat că acesta figura în evidențele portuare cu mențiunea „dezertat Las Palmas“.
  • Judecătoria Constanța, în completul prezidat de magistratul Irina Ionescu, a respins cererea fetei, dar cazul a ajuns la Tribunal, pentru judecarea apelului.
 
Viața unui navigator nu este niciodată așa de ușoară cum sunt alții tentați să creadă, privind din exterior. Plecați la mari depărtări de casă, fără să vadă uscat zile la rând, la mii de kilometri de familii, fără să își vadă copiii crescând, marinarii duc o viață de sacrificiu, dincolo de „beneficiile“ imediate care sar în ochi unora sau altora.
 
La Constanța, fata unui navigator din oraș le-a cerut magistraților să admită solicitarea sa privind declararea judecătorească a morții tatălui său, pe care nu-l mai văzuse din anii 1980, de la ultimul voiaj. Fiica marinarului a declarat în proces că, din informațiile pe care le obținuse în urma ultimului voiaj al tatălui său, a reieșit că acesta ar fi căzut peste bord, fără ca trupul să-i mai fie recuperat vreodată.
 
Cazul (23881/212/2021) a fost analizat de Secția Civilă a Judecătoriei Constanța, în completul C34, prezidat de magistratul Irina Ionescu, instanța hotărând să respingă cererea. Judecătorii au apreciat că, în urma probelor analizate în proces, a reieșit că nagiatorul fusese trecut în evidența autorităților portuare cu mențunea „dezertat Las Palmas“.
 
În prezent, dosarul a fost recent înregistrate pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța, unde fiica navigatorului constănțean a atacat decizia Judecătoriei Constanța de a-i respinge cererea.
 
Plecat în voiaj fără să se mai întoarcă
 
Cazul a fost înregistrat inițial pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța în luna octombrie 2020, primind indicativul de instanță 23881/212/2020, iar obiectul dosarului fiind „declararea judecătorească a morții“.
 
Potrivit Hotărârii nr. 7982/2021, citată pe Jurindex, tânăra a cerut instanței „să dispună declararea judecătorească a morții pârâtului (nr., tatăl său)“.
 

Fata a explicat în cerere că pârâtul este tatăl ei, acesta având profesia de navigator, iar în anii 1980 acesta a plecat într-un voiaj din care nu s-a mai întors.
 
„În continuare, reclamanta a învederat că, din informațiile obținute la acel moment de la alte persoane îmbarcate, a aflat că pârâtul ar fi avut un accident la bordul navei și ar fi căzut în apă, iar coprul acestuia nu a mai fost găsit niciodată“, se arată în documentul citat.

 
Pe parcursul desfășurării procesului la Tribunalul Constanța, au fost audiați doi martori care au declarat că îl știau pe tatăl reclamantei, că acesta era navigator și că nu l-au mai văzut din anii 1980, când a plecat în ultimul său voiaj.
 
„Dezertat Las Palmas“
 
În continuare, judecătorii au solicitat informații de la Autoritatea Navală Română, de unde au aflat că navigatorul figura cu ultimul voiaj în foaia sa matricolă în anul 1981.
 
Totuși, contrar celor aflate de fiica sa, potrivit cărora tatăl său ar fi căzut peste bord, în actele oficiale acesta figura ca fiind „dezertat“.
 
„Din analiza registrului de foi matricole, instanța observă că, aferent acestui ultim voiaj, la rubrica «pedepse» pârâtul este înscris cu mențiunea «dezertat Las Palmas (...)1981»“.
 
În aceste condiții, instanța a apreciat că nu sunt îndeplinite condițiile pentru declararea judecătorească a morții navigatorului, astfel cum sunt prevăzute în legislația actuală.
 
Aceste condiții prevăd, cumulativ, faptul că persoana a cărei declarare a morții se solicită trebuie să fie dispărută, să fi trecut mai mult de doi ani de la data ultimelor informații sau indicii din care rezultă că era în viață, dar și să existe indicii că aceasta a încetat din viață.
 
În cazul navigatorului, au apreciat judecătorii, erau îndeplinte doar primele două condiții.
 
Dispărut de peste 40 de ani
 
„Instanța reține că primele două condiții sunt îndeplinite în cauză, având în vedere că pârâtul este dispărut de peste 40 de ani, iar ultimele informații din care rezultă că acesta era în viață sunt consemnate în registrul de foi matricole emis de ANR, în care s-a reținut că la data de (...) 1981 pârâtul s-a îmbarcat în voiaj“, se arată în hotărârea Judecătoriei Constanța.
 
Totuși, „cât privește ultima condiție, instanța apreciază că aceasta nu este întrunită în cauză, întrucât registrul matricol nu confirmă ipoteza reclamantei, în sensul că în acel voiaj pârâtul ar fi căzut peste bord, iar cadavrul nu a fost recuperat, atât timp cât pentru acel voiaj acesta a fost înscris cu pedeapsa «dezertat în Las Palmas» la data de (...) 1981“.
 
În aceste condiții, instanța a respins cererea tinerei de a-l declara mort pe tatăl său.
 
Fiica navigatorului, însă, a atacat decizia în apel, urmând ca dosarul să fie analizat și de judecătorii Tribunalului Constanța.
 
Dosarul a fost înregistrat recent pe rolul Secției civile, unde urmează să se stabilească primul termen în apel.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
 
Citește și:
ZIUA LIVE. Navigatorii români și criza Coronavirus. Despre vaccinare și drepturile personalului navigant
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Începe procesul în dosarul Herli Sof SRL, firma care administrează Autogara Sud, din Constanța! Decizia nu este definitivă (DOCUMENT)

29 Feb 2024 493

Situație fără precedent la DNA Constanța! Cinci procurori vor să părăsescă structura teritorială

28 Feb 2024 1073

Din 1 martie 2024 Veronica Jalbă, noul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Constanța

28 Feb 2024 677

Farmacia, verificată de ANPC Eurosantis SRL, firma lui Ion Dumitrache de la PSD, în proces cu Protecția Consumatorilor Constanța!

27 Feb 2024 727

Curtea de Apel Constanța a încetat procesul penal față de Romeo Hanți!

22 Feb 2024 744

LIVE VIDEO Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai, județul Constanța, au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO+VIDEO)

22 Feb 2024 1188

Stila Sarafu a fost reținut! El va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța

21 Feb 2024 1048

Primarul municipiului Constanța cheamă în instanță firma Rent Car Service Litoral SRL

20 Feb 2024 561

Final de anchetă în cazul celor patru judecători din Constanța ce ar fi fost ameninţați cu acte de violenţă!

19 Feb 2024 607

Judecătoria Constanța, verdict în procesul unui deputat din Constanța (MINUTA)

16 Feb 2024 737

O firmă de publicitate dă în judecată Comisariatul Județean Constanța. Dosarul, pe rolul Judecătoriei

15 Feb 2024 671

O firmă de turism dă în judecată ISU Dobrogea. Dosarul, pe rolul Judecătoriei Constanța

15 Feb 2024 612

Primarul din Constanța, autorizat de judecători să desființeze construcții la o companie din oraș

15 Feb 2024 10874

Portul Constanța a reclamat firma Trei Fete Cucuiete SRL. Dosarul, în atenția magistraților de la Judecătoria Constanța

14 Feb 2024 721

Decizie de ultimă oră a magistraților de la Judecătoria Constanța în dosarul capturii record de substanțe dopante (MINUTA INSTANȚEI)

11 Feb 2024 1370