Politic

„Aveţi toate condiţiile pentru a fi un Miami Beach, dar nu aţi fost în stare să le fructificaţi“ Ion Stelian (USR) spune că, prin discursul său, George Friedman ar fi reproşat administraţiei Făgădău lipsa de implicare


„Constanţa este o bijuterie, iar Europa are foarte puţine bijuterii pe care nu le-a descoperit încă...”. A spus-o săptămâna trecută expertul în geopolitică George Friedman, cu ocazia forumului Black Sea and Balkans Security 2019 de la Mamaia.

Deputatul USR Stelian Ion este de părere că „nu-ţi trebuie mare talent de hermeneut ca să înţelegi ce-a vrut să zică specialistul american în politică globală: «Constanţa are potenţialul unei bijuterii, dar nu este...». Dovadă că tot el continuă: «Este un loc unde ar trebui să vină turişti atât din Europa, cât şi din Orientul Mijlociu».  Privit astfel, comentariul lui Friedman este de o fapt o critică abruptă: Aveţi toate condiţiile pentru a fi un Miami Beach, dar nu aţi fost în stare să le fructificaţi. Primarul Făgădău se face însă că nu pricepe şi prezintă mândru această declaraţie pe pagina de Facebook a Primăriei, de parcă i-au fost lăudate realizările”, susţine deputatul USR de Constanţa Stelian Ion.

De fapt, afirmă parlamentarul, „Decebal Făgădău pare să-şi fi dedicat în ultima vreme întreaga energie falsificării realităţii şi răstălmăcirii vorbelor. Dar, având în vedere distanţa dintre fapte şi narativă, echilibristica sa pare misiune imposibilă.

El se comportă ca într-o continuă şedinţă de terapie. Omul are ceva pe suflet, dar nu poate să-şi ducă mărturisirea până la capăt. Tot ar vrea să condamne moştenirea Mazăre-Constantinescu, dar o face impersonal, frizând ridicolul. Chiar la forumul mai sus amintit, fără să i-o ceară nimeni, Decebal Făgădău declara: «Constanţa avea la nivel de percepţie imaginea unui oraş închis, corupt, condus autoritar». (aici: https://bit.ly/2WZ1fWF). Cu alte cuvinte, era vorba doar despre o percepţie a oamenilor, nu neapărat despre o realitate.
Dar un minut mai târziu, tot el susţinea că nu-şi doreşte ca «în Constanţa să mai (!) existe totalitarism sau dictatură». Carevasăzică, aşa a fost condusă Constanţa până la el. Dacă însă îi ceri să fie mai clar, va găsi în mod sigur numeroase sintagme pentru a vorbi despre vinovaţi, dar nu va pronunţa niciodată numele satrapilor aflaţi acum în puşcării.


Decebal Făgădău e viceprimar din 2009. Să nu-l compătimim aşadar pe primarul Făgădău. S-a aranjat, cum se spune, iar acum tot ce face este să dea senzaţia că lucrează, în timp ce continuă să ascundă putregaiul înaintaşilor. Iar Constanţa, da, are potenţial de perlă. Şi nu trebuie comparată neapărat cu Miami Beach deoarece dispune de o mare zestre istorică şi culturală. Dar după 20 de ani pesedism, e clar că trebuie să vină altcineva care să-i pună în valoare acest potenţial” , susţine Stelian Ion.

George Friedman, fondatorul companiei de previziune şi analiză geopolitică „Geopolitical Futures”, prezent săptămâna trecută la forumul de securitate „Black Sea and Balkans Security Forum”, a făcut o plimbare deasupra oraşului. Renumitul analist politic a făcut un tur al Constanţei, cu elicopterul, alături de primarul municipiuluiConstanţa, Decebal Făgădău. „Constanţa are una dintre cele mai frumoase plaje din lume, iar oraşul seamănă cu Miami Beach. Este o bijuterie, Europa are puţine bijuterii nedescoperite încă”, a declarat la sfârşitul turului, George Friedman.

Citeşte şi:
Fondatorul “Geopolitical Futures” George Friedman - „Constanţa seamănă cu Miami Beach”

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța. Ce străzi sunt afectate de lipsa apei calde

21 Oct 2019 113

Bătălia pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, se încheie la Constanța

21 Oct 2019 153

Restricții de circulație Se circulă în condiții de ceață pe Autostrada A2

21 Oct 2019 278

Mesaj nou de vreme severă imediată. Cod Galben în judeţele Constanţa şi Tulcea

21 Oct 2019 3409

Schimb de forţe în instanţele constănţene - ce judecători vor să vină aici, ce judecători cer să plece

21 Oct 2019 284

BBD Lift RO SRL a semnat un contract cu Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța (document)

21 Oct 2019 207

Condiții puse de Primăria Constanța societății The Ring Place SRL, care vrea să supraetajeze un imobil

21 Oct 2019 206

Spitalul Militar Constanța cumpără truse de diagnosticare (document)

21 Oct 2019 252

Editorial Un vis împlinit. Constanța și bucuria națională. De la Cosmin Moți la Alexandru Mitriță

21 Oct 2019 347

Un investitor din Hârșova a depus la Agenția pentru Protecția Mediului un memoriu. Dorește să amenajeze un cort pentru evenimente

21 Oct 2019 299

Decizie luată la Constanţa! Completurile de trei judecători de la Înalta Curte rămân neschimbate. Este sesizată Curtea Constituţională

21 Oct 2019 296

Răspunsul primit de Opera Residence de la APM Constanța pentru un imobil de șapte etaje în zona Mamaia Nord

21 Oct 2019 395

Expertize tehnice pentru podurile din administrarea DRDP Constanța. Doi agenți economici și-au adjudecat contractul (document)

21 Oct 2019 394

#DobrogeaDigitală „Constanța pitorească“ (1908) Descriere dură a satelor tătărești, așa cum le-a găsit Ioan Adam la începutul secolului XX

21 Oct 2019 362

Unde votezi la prezidențiale! Dispozițiile primarului Făgădău privind modificarea și numerotarea secțiilor de votare din municipiul Constanța (documente)

21 Oct 2019 508