Politic

CCR le-a declarat neconstituţionale. USR şi Iohannis desfiinţează pensiile speciale pentru primari, viceprimari şi preşedinţi de consilii judeţene


Legea privind Codul administrativ este neconstituţională în ansamblul său, a decis Curtea Constituţională a României.
Legea Codului administrativ este neconstituţională deoarece acest act normativ a fost adoptat fără avizul Consiliului Economic şi Social, fiind încălcat şi principiul bicameralismului.

Pe 31 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis la CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Codului administrativ. Şeful statului susţinea că acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în cadrul unei sesiuni extraordinare neconstituţional întrunită, cele două camere ale Parlamentului comportându-se ca şi cum Senatul ar fi avut doar o competenţă de prim for legislativ, iar camera decizională - Camera Deputaţilor - ca şi cum ar fi avut deplină competenţă decizională pentru toate materiile reglementate.

Iohannis invoca în cazul acestei legi şi încălcarea principiului bicameralismului. Pe de altă parte, în sesizarea USR pe aceeaşi lege se arăta că pensiile speciale pentru aleşii locali introduse prin Codul administrativ încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii. Au semnat şi trei parlamentari PNL, cu multă muncă de convingere.
 
Mai mult, potrivit semnatarilor sesizării, Codul administrativ va permite numiri politice în cele mai importante poziţii ocupate în prezent de înalţi funcţionari publici, ceea ce încalcă obligaţiile de profesionalizare a administraţiei publice pe care România şi le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană.
 
„În luna iulie, USR a depus o sesizare la CCR cu privire la proiectul de lege privind Codul administrativ. De ce? Pentru că noi am fost de părere că pensiile speciale pentru aleşii locali reprezintă motive de neconstituţionalitate. 
Ce a decis CCR astăzi? CCR a decis că pensiile speciale ale primarilor sunt neconstituţionale. Asta face USR”, au scris pe paginile lor de socializare parlamentarii USR.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liviu Dragnea despre sentința din 27 mai „Sunt complet nevinovat. Ce va decide instanţa, vom vedea”

21 May 2019 325

Noutăţi în procesul liderului PSD, Liviu Dragnea. Ce au anunţat magistraţii

20 May 2019 599

Este oficial! Se interzice utilizarea dispozitivelor radar din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile

14 May 2019 383

Președintele Klaus Iohannis a reclamat la CCR legile privind Codul penal și pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție

10 May 2019 274

Plenul Senatului l-a numit pe Cristian Deliorga judecător la Curtea Constituţională

07 May 2019 773

Gheorghe Stan a fost validat de Camera Deputaţilor pentru funcţia de judecător la CCR

07 May 2019 315

Raport de admitere pentru trei din cei patru candidaţi înscrişi pentru un mandat de judecător la CCR. Cine sunt aceștia

07 May 2019 382

Cine și-a depus candidatura pentru postul de judecător în cadrul CCR. Nume de la Constanța

06 May 2019 364

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind numirea în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Elenei-Simina Tănăsescu

06 May 2019 375

PNL a sesizat la CCR legile de modificare a Codului de procedură penală și a Codului Penal

26 Apr 2019 354

Rareş Bogdan - „PNL va ataca la CCR modificările aduse celor două Coduri şi îi vom opri şi de această dată!“

26 Apr 2019 255

PNL susține referendumul declanșat de Președintele Klaus Iohannis (video)

25 Apr 2019 177

Revista presei locale

25 Apr 2019 444

Toate amendamentele opoziţiei au fost respinse S-a votat Codul Penal… Va fi atacat din nou la CCR

25 Apr 2019 473

Ce a spus Liviu Dragnea despre proiectele de modificare a Codurilor penale, adoptate de Camera Deputaţilor

24 Apr 2019 373