Politic

Decizii. Ecaterina Andronescu vine la Constanţa să discute cu conducerea Universităţii „Ovidius“ despre Centrul Multicultural de Excelenţă

La finalul anului 2018, senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga anunţa că, împreună cu profesorii de la Constanţa, lucrează la un proiect pe educaţie care vizează transformarea Universităţii „Ovidius“ în Centru de Excelenţă Multicultural.
Proiectul urmează să fie structurat de conducerea universităţii de la malul mării, iar în luna februarie să ajungă la Guvern, deoarece este nevoie de o hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea acestui centru. Şi banii pentru dotare vor veni de la Guvernul României.
 
Rectorul Universităţii „Ovidius”, Sorin Rugină, a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că echipa de lucru încă lucrează la acest proiect, care are nevoie şi de o estimare bugetară, pentru a fi prins în bugetul pentru educaţie pe anul în curs. „Undeva la jumătatea lunii ianuarie ar trebui să avem o formă aproape de cea finală”, a spus Rugină.
 
Înainte de a fi depus la Guvern, proiectul de înfiinţare a Centrului Multicultural de Excelenţă „Ovidius” va fi pus pe tapet pe 18 ianuarie a.c., când ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, va veni la Constanţa. „Echipa de la universitate a primit nişte indicaţii de la doamna ministru, iar pe 18 ianuarie vine la Constanţa la evenimentul dedicat centenarului Liceului „Mihai Eminescu” şi, cu această ocazie, Ecaterina Andronescu va merge şi la universitate să discute forma finală a proiectului acestui Centru Multicultural de Excelenţă”, a precizat, pentru ZIUA de Constanţa, senatorul Nicolae Moga.
 
Demersurile au fost începute pe parcursul acestui an, iar proiectul urmează să fie depus pe masa premierului Viorica Dăncilă, după cum susţine senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga. Acest proiect ar face parte din pachetul de valorificare a preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019.
 
Universitatea „Ovidius“ ar urma astfel să devină un centru internaţional multicultural din România, după modelul Universităţii Multiculturale şi Internaţionale Libere de la Bruxelles.
 
Principalul argument în sprijinul acestei propuneri este faptul că municipiul Constanţa este cel mai mare oraş din întreaga Dobroge şi din Regiunea de dezvoltare Sud-Est, emblemă a litoralului românesc, port al ţării la Marea Neagră şi unul dintre cele mai importante din Europa, prin profilul sau turistic, posedă o capacitate mare de spaţii de cazare pentru profesorii şi studenţii veniţi din ţară din străinătate.
 
Deja la Universitatea „Ovidius” din Constanţa învaţă aproximativ 1.200 de studenţi străini, are o tradiţie de deschidere internaţională, asigurată de profesori colaboratori în programe internaţionale, cu predare în limba străină, profesori de limbi străine şi clasa Confucius, cu predare în limba chineză.
 
Senatorul PSD Nicolae Moga spune că, în acest moment, conducerea universităţii trebuie să structureze şi să definitiveze acest proiect la începutul anului viitor şi să-l înainteze Guvernului spre aprobare prin HG.
 
„Transformarea Universităţii Ovidius din Constanţa în Universitatea Multiculturală Internaţională vine în întâmpinarea programului de guvernare care sprijină internaţionalizarea universităţilor româneşti, prin creşterea calităţii, dezvoltarea tuturor programelor de studii în limbi străine (turcă, tătară, arabă, ebraică, engleză, franceză etc.) pentru formare profesională”, susţine parlamentarul constănţean. El a adăugat că, după aprobarea acestui proiect, Executivul urmează să-l susţină şi din punct de vedere financiar.
 

Citeşte şi:
 

Proiect. Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, centru internaţional multicultural. Finanţarea, asigurată de Guvernul României


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 22 august 2019

23 Aug 2019 431

Cel mai scurt mandat din istoria MAI Câte ore a stat Nicolae Moga în fruntea Ministerului de Interne

31 Jul 2019 831

Iohannis a semnat decretul. Cine este în locul lui Moga, în fruntea Ministerului Afacerilor Interne

30 Jul 2019 849

Felix Stroe „Demisia lui Moga, un gest de onoare al unui om de onoare”!

30 Jul 2019 1301

Ministrul Nicolae Moga a demisionat!

30 Jul 2019 1302

Tragedia de la Caracal, în care au murit două fete, se va discuta în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Ce a scris Iohannis pe Facebook

27 Jul 2019 2379

Demisii pe bandă rulantă Ministrul Nicolae Moga l-a demis pe Șeful Poliției Române

26 Jul 2019 4648

Viorica Dăncilă, despre cazul de la Caracal “Este o dramă cumplită. Fac un apel ferm către toate instituțiile implicate să analizeze și să impună sancțiuni severe”

26 Jul 2019 1332

MAI Ministrul Nicolae Moga se deplasează la Caracal pentru a supraveghea cercetările referitoare la modul în care au acționat polițiștii

26 Jul 2019 469

​Nicolae Moga, discurs ''Nu am vrut să ocup această funcție!''

25 Jul 2019 610

Nicolae Moga este ministru de Interne. Ce foşti miniştri de la Interne au avut legături cu judeţul Constanţa

25 Jul 2019 1111

Ce mesaj îi transmite Marius Horia Ţuţuianu, preşedintele CJ Constanţa, noului ministru al internelor Nicolae Moga

24 Jul 2019 960

Nicolae Moga a depus jurământul de învestitură, la Palatul Cotroceni

24 Jul 2019 768

Oficial! Klaus Iohannis a semnat decretul de numire. Nicolae Moga este noul ministru al Afacerilor Interne

24 Jul 2019 1058

Stelian Ion (USR) „Carmen Dan trebuia de mult să plece”!

16 Jul 2019 683