Politic

Decizii. Ecaterina Andronescu vine la Constanţa să discute cu conducerea Universităţii „Ovidius“ despre Centrul Multicultural de Excelenţă

La finalul anului 2018, senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga anunţa că, împreună cu profesorii de la Constanţa, lucrează la un proiect pe educaţie care vizează transformarea Universităţii „Ovidius“ în Centru de Excelenţă Multicultural.
Proiectul urmează să fie structurat de conducerea universităţii de la malul mării, iar în luna februarie să ajungă la Guvern, deoarece este nevoie de o hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea acestui centru. Şi banii pentru dotare vor veni de la Guvernul României.
 
Rectorul Universităţii „Ovidius”, Sorin Rugină, a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că echipa de lucru încă lucrează la acest proiect, care are nevoie şi de o estimare bugetară, pentru a fi prins în bugetul pentru educaţie pe anul în curs. „Undeva la jumătatea lunii ianuarie ar trebui să avem o formă aproape de cea finală”, a spus Rugină.
 
Înainte de a fi depus la Guvern, proiectul de înfiinţare a Centrului Multicultural de Excelenţă „Ovidius” va fi pus pe tapet pe 18 ianuarie a.c., când ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, va veni la Constanţa. „Echipa de la universitate a primit nişte indicaţii de la doamna ministru, iar pe 18 ianuarie vine la Constanţa la evenimentul dedicat centenarului Liceului „Mihai Eminescu” şi, cu această ocazie, Ecaterina Andronescu va merge şi la universitate să discute forma finală a proiectului acestui Centru Multicultural de Excelenţă”, a precizat, pentru ZIUA de Constanţa, senatorul Nicolae Moga.
 
Demersurile au fost începute pe parcursul acestui an, iar proiectul urmează să fie depus pe masa premierului Viorica Dăncilă, după cum susţine senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga. Acest proiect ar face parte din pachetul de valorificare a preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019.
 
Universitatea „Ovidius“ ar urma astfel să devină un centru internaţional multicultural din România, după modelul Universităţii Multiculturale şi Internaţionale Libere de la Bruxelles.
 
Principalul argument în sprijinul acestei propuneri este faptul că municipiul Constanţa este cel mai mare oraş din întreaga Dobroge şi din Regiunea de dezvoltare Sud-Est, emblemă a litoralului românesc, port al ţării la Marea Neagră şi unul dintre cele mai importante din Europa, prin profilul sau turistic, posedă o capacitate mare de spaţii de cazare pentru profesorii şi studenţii veniţi din ţară din străinătate.
 
Deja la Universitatea „Ovidius” din Constanţa învaţă aproximativ 1.200 de studenţi străini, are o tradiţie de deschidere internaţională, asigurată de profesori colaboratori în programe internaţionale, cu predare în limba străină, profesori de limbi străine şi clasa Confucius, cu predare în limba chineză.
 
Senatorul PSD Nicolae Moga spune că, în acest moment, conducerea universităţii trebuie să structureze şi să definitiveze acest proiect la începutul anului viitor şi să-l înainteze Guvernului spre aprobare prin HG.
 
„Transformarea Universităţii Ovidius din Constanţa în Universitatea Multiculturală Internaţională vine în întâmpinarea programului de guvernare care sprijină internaţionalizarea universităţilor româneşti, prin creşterea calităţii, dezvoltarea tuturor programelor de studii în limbi străine (turcă, tătară, arabă, ebraică, engleză, franceză etc.) pentru formare profesională”, susţine parlamentarul constănţean. El a adăugat că, după aprobarea acestui proiect, Executivul urmează să-l susţină şi din punct de vedere financiar.
 

Citeşte şi:
 

Proiect. Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, centru internaţional multicultural. Finanţarea, asigurată de Guvernul României


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vizită de lucru la Primăria Cumpăna (galerie foto)

26 Mar 2019 542

Daniela Şerban, fost şef cabinet de senator, la cârma CN APM Constanța. Ce venituri a avut directorul economic (document)

31 Jan 2019 2482

15 directori în 100 de ani Cine a condus Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Constanţa. Directorul cu cel mai lung mandat (galerie foto)

19 Jan 2019 2555

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 14 ianuarie 2019

15 Jan 2019 500

Şenol Ali, al nouăsprezecelea subprefect al judeţului Constanţa în ultimii 27 de ani. Care au fost ceilalţi? (galerie foto)

10 Jan 2019 1029

Proiect. Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, centru internaţional multicultural. Finanţarea, asigurată de Guvernul României

25 Dec 2018 714

Este aşteptată semnătura preşedintelui Klaus Iohannis. Localitatea Băneasa din judeţul Constanţa va redeveni comună

25 Dec 2018 1661

Senatorul Nicolae Moga şi-a prezentat raportul de activitate Proiectul de lege privind construirea în judeţul Constanţa a Spitalului Militar Regional „Mihail Kogălniceanu“ intră în procedură de urgenţă (documente)

22 Dec 2018 1317

Investiţie importantă Poiana, primul sat din judeţul Constanţa racordat la reţeaua de gaze naturale (galerie foto)

07 Dec 2018 1540

Eveniment important organizat de Primăria Ovidiu Satul Poiana va beneficia de gaze naturale (galerie foto)

06 Dec 2018 2063

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 7 noiembrie 2018

08 Nov 2018 605

Istoricul Adrian Rădulescu, omagiat printr-o declaraţie politică în Senatul României

06 Nov 2018 551

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

25 Aug 2018 2017

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

24 Aug 2018 1136

Marius Moga - Ma Doare la Bass (feat. Shift & What's Up) | Official Video

30 Jun 2018 1656