Primarul din Constanța, autorizat de judecători să desființeze construcții la o companie din oraș

Vergil Chițac, primarul Constanței
  • Decizia a fost inițial pronunțată de Judecătoria Constanța, Secția Civilă, care a obligat societatea privată să desființeze „lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în (...), în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“.
Primarul Municipiului Constanța a fost autorizat de judecători să desființeze lucrările considerate ca fiind nelegale întreprinse de compania Moga Star SRL la punctul de lucru din oraș.
 
Decizia a fost inițial pronunțată de Judecătoria Constanța, Secția Civilă, care a obligat societatea privată să desființeze „lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în (...), în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“.
 
Acum, Tribunalul Constanța a respins apelul declarat de reprezentanții companiei, printr-o hotărâre definitivă.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 32347/212/2022, cauză în care reclamant este Primarul Municipiului Constanța, iar pârât, compania Moga Star SRL.
 
Dosarul a fost înregistrat inițial la Judecătoria Constanța, care a admis, în primă instanță, acțiunea primarului.
 
La Judecătorie, cazul s-a aflat, potrivit datelor noastre, în atenția completului prezidat de magistratul Otilia Poenar-Ciochină.
 
Conform Hotărârii 4251/2023, în cauză, primarul a solicitat obligarea firmei la „desfiinţarea lucrărilor de construcţii realizate în mod nelegal fără a deţine autorizaţie de construire emisă potrivit legii nr. 50/1991, la imobilul situat în Constanţa, (...), aşa cum au fost constatate prin procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria DGPL nr. (...)01.2021, şi aducerea imobilului la stadiul iniţial, într-un termen limită stabilit de instanţă în acest sens; autorizarea reclamantului să ducă la îndeplinire măsurile dispuse de către instanţă, în caz de neexecutare a obligaţiei de către pârâtă în termenul acordat de instanţa, pe cheltuiala pârâtei; cu cheltuieli de judecată“.
 
Conform primarului, în urma controlului efectuat de către Poliția Locală în ziua respectivă, „s-a constatat că pârâta, a procedat la «executarea de lucrări de construire fără a deţine autorizaţie de construire necesară conform prevederilor Legii nr. 50/1991 rep, constând în : 1) realizare hală având structură din lemn şi panouri metalice cu x 5mp și H.aprox.— 4,4m, acoperiș tip şarpantă într-o apă învelitoare din tablă pe latura de #### a imobilului, 2) realizare hală pe structură metalică, închideri perimetrale din panouri metalice cu S.aprox = 17,5mp x 7mp, H.aprox = 4m, acoperiș tip șarpantă într-o apă și învelitoare din tablă, amplasat pe latura de Sud a imobilului; 3) realizare hali din material lemnos {OSB} având soclu din b.a. cu h aprox. cuprins între 1,2 si 1,8m, S  x 7,5 mp si H. aprox — 6,2m, acoperiș tip șarpantă, într-o apă si învelitoare din tablă, amplasată pe latura de Est a imobilului, la imobilul situat în mun. Constanța, str. Fântânele, nr.55“.
 

Se arată în hotărârea citată că „pârâta (nr., Moga Star SRL) legal citată nu a formulat întâmpinare“.
 
După deliberări, magistrații de la Judecătorie au admis acțiunea, precizând în motivarea hotărârii că „instanţa  reţine  că pârâta (nr., societatea privată) din prezenta cauză nu a făcut  dovada intrării în legalitate“.

 
„Instanţa va  reţine  poziţia  pasivă  a pârâtei, pe toată durata procesului“, au mai spus judecătorii în motivarea deciziei.
 
Societatea a declarat apel împotriva acestei hotărâri, iar dosarul a ajuns pe rolul Secției I Civile a Tribunalului, fiind, potrivit datelor noastre, în atenția completului format din magistrații Aurora Coadă și Adrian Neagu.
 
Tribunalul a respins ca nefondat apelul declarat de reprezentanții companiei, decizia fiind definitivă.
 
Despre Moga Star SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată la data de 14 februarie 2024, Moga Star SRL a fost înființată în 1994, are sediul social în Constanța, pe strada Fântânele, nr. 55 și se ocupă de comerț cu ridicata al zahărului, ciocolatei și produselor zaharoase.
 
Asociați cu părți egale sunt Camelia și Gheorghe Moga, ultimul fiind și administrator.
 
 Numele Cameliei Moga se leagă și de M & C Termo Construct SRL, iar cel al lui Gheorghe Moga figurează și în Moga Horeca Expert SRL.
 
Conform termene.ro, Moga Star SRL figurează cu 333 de achiziții directe (Școala Gimnazială Mircea Dragomirescu Medgidia, Spitalul Orășenesc Hârșova, UM01013 Târgu Cărbunești printre autoritățile contractante).
 
În 2022, Moga Star SRL a declarat 20 de angajați, profit peste 1,26 de milioane de lei și cifra de afaceri peste 21,32 de milioane de lei.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Soluția magistraților în procesul dintre Prefectul Județului Constanța și Primarul Comunei Amzacea

27 Apr 2024 322

​Un nou termen în dosarul dintre prefectul județului Constanța și primarul comunei Cuza Vodă. Ce au decis magistrații

27 Apr 2024 445

Primarul din Constanța, dat în judecată de o companie privată! Afaceriștii cer refacerea certificatelor de urbanism pentru mai multe terenuri din Dosarul Retrocedărilor (MOTIVARE)

26 Apr 2024 775

Prefectul Județului Constanța, obligat de magistrați să achite peste 3.500 de lei primarului comunei Agigea

26 Apr 2024 1325

Universitatea Ovidius din Constanța și-a prezentat oferta educațională la Târgul TehnoSKILLS (Galerie FOTO)

25 Apr 2024 415

Amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța. Vergil Chițac câștigă definitiv procesul. Motivare

24 Apr 2024 742

UPDATE. Termen nou, 21 mai 2024 Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, termen azi la Curtea de Apel Constanța

24 Apr 2024 1188

Terenul în suprafață de 880 mp de pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, dat în folosință gratuită Parohiei „Schimbarea la față″, Biserica Greacă (DOCUMENT)

24 Apr 2024 492

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța. Cine sunt vicepreședinții organizației municipale? (Galerie FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1145

Un constănțean, la mâna aleșilor locali Planul urbanistic de detaliu pentru construirea unei locuinţe, pe ordinea de zi a ședinței CLM Constanța (DOCUMENT)

23 Apr 2024 405

Renovată la standarde nZeb Grădinița Zig-Zag, inaugurată azi în orașul Ovidiu, județul Constanța (Galerie FOTO+VIDEO)

22 Apr 2024 631

Terenul de peste 12.000 mp, amplasat de-a lungul lacului Tăbăcăriei Reamenajarea spațiului verde din zona Parc Tăbăcărie din municipiul Constanța, în atenția aleșilor locali (DOCUMENT)

21 Apr 2024 512

Ședință CL Constanța Aleșii locali vor aproba schimbul unor spații de locuit construite de ANL, dar și actualizarea listei de priorități în repartizarea locuințelor pentru tineri (DOCUMENT

21 Apr 2024 573

Aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, pe masa consilierilor locali (DOCUMENT)

21 Apr 2024 447

Se modifică organigrama, statul de funcții și Regulamentul de organizare și funcționare ale Direcției Generale de Asistență Socială Constanța (DOCUMENT)

21 Apr 2024 501