Primarul din Constanța, autorizat de judecători să desființeze construcții la o companie din oraș

Vergil Chițac, primarul Constanței
  • Decizia a fost inițial pronunțată de Judecătoria Constanța, Secția Civilă, care a obligat societatea privată să desființeze „lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în (...), în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“.
Primarul Municipiului Constanța a fost autorizat de judecători să desființeze lucrările considerate ca fiind nelegale întreprinse de compania Moga Star SRL la punctul de lucru din oraș.
 
Decizia a fost inițial pronunțată de Judecătoria Constanța, Secția Civilă, care a obligat societatea privată să desființeze „lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în (...), în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“.
 
Acum, Tribunalul Constanța a respins apelul declarat de reprezentanții companiei, printr-o hotărâre definitivă.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 32347/212/2022, cauză în care reclamant este Primarul Municipiului Constanța, iar pârât, compania Moga Star SRL.
 
Dosarul a fost înregistrat inițial la Judecătoria Constanța, care a admis, în primă instanță, acțiunea primarului.
 
La Judecătorie, cazul s-a aflat, potrivit datelor noastre, în atenția completului prezidat de magistratul Otilia Poenar-Ciochină.
 
Conform Hotărârii 4251/2023, în cauză, primarul a solicitat obligarea firmei la „desfiinţarea lucrărilor de construcţii realizate în mod nelegal fără a deţine autorizaţie de construire emisă potrivit legii nr. 50/1991, la imobilul situat în Constanţa, (...), aşa cum au fost constatate prin procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria DGPL nr. (...)01.2021, şi aducerea imobilului la stadiul iniţial, într-un termen limită stabilit de instanţă în acest sens; autorizarea reclamantului să ducă la îndeplinire măsurile dispuse de către instanţă, în caz de neexecutare a obligaţiei de către pârâtă în termenul acordat de instanţa, pe cheltuiala pârâtei; cu cheltuieli de judecată“.
 
Conform primarului, în urma controlului efectuat de către Poliția Locală în ziua respectivă, „s-a constatat că pârâta, a procedat la «executarea de lucrări de construire fără a deţine autorizaţie de construire necesară conform prevederilor Legii nr. 50/1991 rep, constând în : 1) realizare hală având structură din lemn şi panouri metalice cu x 5mp și H.aprox.— 4,4m, acoperiș tip şarpantă într-o apă învelitoare din tablă pe latura de #### a imobilului, 2) realizare hală pe structură metalică, închideri perimetrale din panouri metalice cu S.aprox = 17,5mp x 7mp, H.aprox = 4m, acoperiș tip șarpantă într-o apă și învelitoare din tablă, amplasat pe latura de Sud a imobilului; 3) realizare hali din material lemnos {OSB} având soclu din b.a. cu h aprox. cuprins între 1,2 si 1,8m, S  x 7,5 mp si H. aprox — 6,2m, acoperiș tip șarpantă, într-o apă si învelitoare din tablă, amplasată pe latura de Est a imobilului, la imobilul situat în mun. Constanța, str. Fântânele, nr.55“.
 

Se arată în hotărârea citată că „pârâta (nr., Moga Star SRL) legal citată nu a formulat întâmpinare“.
 
După deliberări, magistrații de la Judecătorie au admis acțiunea, precizând în motivarea hotărârii că „instanţa  reţine  că pârâta (nr., societatea privată) din prezenta cauză nu a făcut  dovada intrării în legalitate“.

 
„Instanţa va  reţine  poziţia  pasivă  a pârâtei, pe toată durata procesului“, au mai spus judecătorii în motivarea deciziei.
 
Societatea a declarat apel împotriva acestei hotărâri, iar dosarul a ajuns pe rolul Secției I Civile a Tribunalului, fiind, potrivit datelor noastre, în atenția completului format din magistrații Aurora Coadă și Adrian Neagu.
 
Tribunalul a respins ca nefondat apelul declarat de reprezentanții companiei, decizia fiind definitivă.
 
Despre Moga Star SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată la data de 14 februarie 2024, Moga Star SRL a fost înființată în 1994, are sediul social în Constanța, pe strada Fântânele, nr. 55 și se ocupă de comerț cu ridicata al zahărului, ciocolatei și produselor zaharoase.
 
Asociați cu părți egale sunt Camelia și Gheorghe Moga, ultimul fiind și administrator.
 
 Numele Cameliei Moga se leagă și de M & C Termo Construct SRL, iar cel al lui Gheorghe Moga figurează și în Moga Horeca Expert SRL.
 
Conform termene.ro, Moga Star SRL figurează cu 333 de achiziții directe (Școala Gimnazială Mircea Dragomirescu Medgidia, Spitalul Orășenesc Hârșova, UM01013 Târgu Cărbunești printre autoritățile contractante).
 
În 2022, Moga Star SRL a declarat 20 de angajați, profit peste 1,26 de milioane de lei și cifra de afaceri peste 21,32 de milioane de lei.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul comunei Peștera, județul Constanța, Nicoleta Vrabie, a intrat în PNL. Candidează pentru un nou mandat (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 367

Primarul municipiului Constanța, în instanță cu o cramă. Dosarul, pe rolul Judecătoriei

12 Apr 2024 299

Justiție Constanța Bel Damali SRL, obligată de instanță să-i achite primarului municipiului Constanţa peste 2.200 de lei

12 Apr 2024 281

​Prefectul județului Constanța, în instanță alături de Primarul orașului Techirghiol. Dosarul, pe rolul Tribunalului

12 Apr 2024 286

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 437

Justiție Constanța Mugur Mitrana, primarul din 23 August, la judecată cu Poliția - „Mă întorceam de la munte și aveam 0,03% alcool în sânge. E o nebunie cu etilotestele astea!“

11 Apr 2024 672

În Constanța, în primele trei luni ale acestui an Consumul de apă caldă a fost mult mai redus față de aceeași perioadă a anului trecut. Primarul Chițac o vede ca pe o economie la bugetul local

11 Apr 2024 419

Înalta Curte respinge recursul în casaţie formulat de Valentin Vrabie. Surse - Valentin Vrabie rămâne primarul municipiului Medgidia și poate candida la viitoarele alegeri

10 Apr 2024 5771

Amânare în dosarul în care Prefectura Constanța a chemat în judecată firma Sofi Leader Invest SRL

10 Apr 2024 422

Primarul din Constanța, obligat să emită certificatul de urbanism pentru investiția Le Rose del Lago, din Mamaia, de lângă pasarela pietonală! (MINUTA)

10 Apr 2024 5133

Prefectul Județului Constanța la judecată cu Primarul Orașului Năvodari și firma BTC Agro Trade SRL. Miza – anularea unui act administrativ

10 Apr 2024 1593

Decizie în procesul dintre firma care administrează Cimitirul Municipal și Primăria Constanța

10 Apr 2024 465

Justiție Constanța Primarul municipiului Constanța și New Love Construct SA, dați în judecată de o persoană fizică

10 Apr 2024 395

​Proces între primarul Isaccei, județul Tulcea, și o firmă. Dosarul, pe rolul Curții de Apel Constanța

10 Apr 2024 314

Primăria Năvodari va primi o cauțiune de 500 de lei. Decizia judecătorilor Curții de Apel Constanța

09 Apr 2024 488