Politic

DNA-ul pădurilor. Deputatul USR, Stelian Ion, inițiator “Specializarea magistraților și a polițiștilor pe aceasta zonă de competență este obligatorie”


Înființarea unei structuri speciale de magistrați profesionalizați în domeniul combaterii infracțiunilor împotriva mediului este una dintre recomandările cuprinse în Raportul pentru România al Grupului de lucru privind chestiuni generale, inclusiv evaluare (GENVAL), care funcționează la nivelul Consiliului Uniunii Europene. Astfel, propunerea legislativă a USR de înființare a unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), prezentată în media și sub numele de ”DNA-ul Pădurilor”, este în concordanță cu eforturile Uniunii Europene pentru combaterea infracționalității în domeniu.
În prima parte a anului trecut, GENVAL a realizat rapoarte de evaluare, pentru fiecare țară a UE, a modului în care se luptă împotriva infracționalității din domeniul deșeurilor, în special, și a celor din domeniul mediului, în general, iar în luna decembrie 2019 a prezentat un raport la nivel european, care, pe lângă concluzii, cuprinde o serie de recomandări.

Printre marile probleme semnalate de raportul pentru România, dar și pentru alte țări europene, sunt cele legate de faptul că nu e cunoscută amploarea fenomenului de infracționalitate în domeniul mediului, că nu există date și statistici concludente, că nu există o prioritizare pentru rezolvarea acestei probleme, că nu există procurori și judecători specializați, cursuri de formare ori o structură specială a magistraților. Inițiativa legislativă a USR de înființare a DIIM, intrată în dezbatere în Parlament, are ca scop să rezolve aceste carențe majore semnalate de rapoartele organismelor Consiliului Uniunii Europene.
 
Raportul analizează activitatea în domeniul combaterii infracțiunilor de mediu a mai multor instituții și categorii profesionale – Garda Națională de Mediu, Poliția Română, procurori și judecători. 
De asemenea, Raportul GENVAL mai menționează: ”Unele dintre organismele guvernamentale trebuie să acorde o mai mare prioritate protecției mediului. Îmbunătățirea capacității de depistare a infracțiunilor ar putea spori eficacitatea acestei lupte. Raportul salută inițiativa din 2018, de constituire în România a unei rețele informale, de aproximativ 100 de practicieni (procurori), o consideră un prim pas către creșterea gradului de conștientizare cu privire la problema infracțiunilor împotriva mediului în rândul magistraturii, dar arată că: ”În România nerespectarea legislației mediului reprezintă o gravă problemă. Tăieri ilegale de păduri, încălcarea flagrantă a legislației care protejează spatiile verzi din zonele urbane, poluările masive și nerespectarea legislației privind gestionarea deșeurilor, poluarea aerului solului și subsolului, toate acestea au proliferat în ultima perioadă. Organele judiciare, în actuala organizare, nu au putut face față multelor și gravelor infracțiuni comise împotriva mediului. De aceea este absolut necesară înființarea unei structuri specializate de parchet care să aibă în competență investigarea infracțiunilor de mediu și care să prezinte periodic rapoarte cu privire la activitatea sa. Specializarea magistraților și a polițiștilor pe aceasta zonă de competență este obligatorie, iar orice întârziere în luarea acestor măsuri compromit șansele generațiilor viitoare la un mediu sănătos”, a motivat Stelian Ion, deputat USR, membru în Comisia Juridică și unul dintre inițiatorii propunerii legislative.
Printre recomandările Raportului pentru România se numără: acordarea de prioritate combaterii criminalității de mediu; încurajarea creării unei unități specializate în cadrul Poliției și desemnarea de procurori specializați la nivel regional și/sau național; oportunități de formare pentru practicienii implicați în depistarea și/sau combaterea infracțiunilor împotriva mediului (de exemplu poliția, autoritățile vamale, procurori și judecători); încurajarea revizuirii legislației naționale privind criminalitatea de mediu pentru a evita inconsecvențele și pentru a le permite practicienilor să aplice normele privind criminalitatea de mediu.
Propunerea legislativă pentru înființarea Direcției Speciale de Investigare a Infracțiunilor de Mediu a fost inițiată de parlamentarii USR din Comisiile pentru Mediu și Juridice: Stelian Ion, Silviu Dehelean, Daniel Popescu, Cornel Zainea, George Dircă, Mihai Goțiu și Allen Coliban. Inițiativa se află în dezbatere în comisiile de specialitate de la Camera Deputaților și a fost programată deja, în această săptămână, pentru votul în plen, unde va ajunge după finalizarea raportului Comisiei Juridice. Cameră decizională va fi Senatul.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stelian Ion, inițiator DNA-ul pădurilor "Am făcut un pas înainte în direcția apărării pădurilor, apelor, solului şi aerului din România”

18 Jun 2020 1357

DNA-ul pădurilor, legea care îl are co-inițiator pe deputatul Stelian Ion, retrimisă în comisie de senatori

11 Jun 2020 1311

Proiectul USR “DNA-ul pădurilor”, votat în Camera Deputaților. Stelian Ion “Sănătatea mediului este o temă cu adevărat majoră pentru societate”!

14 May 2020 2654

Finul lui Viorel Hrebenciuc, cercetat penal pentru mărturie mincinoasă

31 Oct 2016 2017

DNA Inculpați trimiși în judecată pentru retrocedările ilegale de pădure din Buzău

16 Apr 2015 1309

Jurnalul.ro „Dobrogea împădurită din pix. Dezastrul pe banii publici şi păduri inexistente“

17 Feb 2015 2025

Mediafax Attila Korodi a fost interceptat şi filat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri (stenograme)

01 Feb 2015 1423

DNA Prejudiciul în dosarul retrocedării de păduri, recuperat doar prin desfiinţarea deciziei

23 Jan 2015 952

DNA Oficial despre trimiterea în judecată a 17 inculpaţi, printre care Hrebenciuc, Adam şi Chiuariu, în dosarul retrocedărilor de păduri

22 Jan 2015 1409

DNA - Dosarul Retrocedărilor de păduri Procurorii cer Curţii Supreme arestarea judecătorului Lorand Andras Ordog

08 Dec 2014 988

DNA Fostul prefect de Buzău Paul Beganu şi alţi trei suspecţi, reţinuţi în dosarul retrocedărilor de păduri

20 Nov 2014 1238

Deputații discută astăzi cererea DNA privind arestarea lui Viorel Hrebenciuc și a lui Ioan Adam

18 Oct 2014 1318

De la Nicuşor Constantinescu, şeful CJC Înfiinţarea pădurii din comuna Independenţa, plătită de două ori din bani publici (documente)

08 Jul 2014 2230