Dezbatere organizată de parlamentarii USR Caravana DNA-ul Pădurilor ajunge la Constanța!

USR a dat startul caravanei DNA-ul Pădurilor -  un tur al țării prin județe cu scopul de a promova proiectul de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), inițiat de parlamentarii Diana Buzoianu, Stelian Ion și Silviu Dehelean.

Vă invităm alături de noi să participați la o amplă dezbatere pe tema acestui proiect, dar și pentru descoperirea problemelor legate de infracționalitatea de mediu la nivel local. La discuție au fost invitați reprezentanți ai unor ONG-uri și specialiști locali pe probleme de mediu din Constanța. Dezbatearea va fi urmată de o conferință de presă prilejuită de acest eveniment.

Marți, 8 august a.c, va avea loc o dezbatere pe această temă la care vor participa:  Stelian Ion (deputat USR, inițiator al legii), Diana Buzoianu (deputat USR, inițiator al legii), Remus Negoi (senator USR Constanța), Eugen Terente (deputat USR Tulcea) Costel Vicol (senator USR Tulcea) ONG-uri și specialiști locali.

Despre Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu

Înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM) – instituție cu independență financiară și autonomie structurală care să preia competența soluționării tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specifică fiecărui domeniu cu impact asupra mediului.

DIIM este o structură creată pe modelul DNA și DIICOT, va funcționa cu personal specializat pe cercetarea penală în domeniul mediului și cu specialiști pe tehnică de mediu. Specializarea personalului se va face urmărind exemplele pozitive ale altor state europene și nu numai. DIIM va primi resurse adecvate și va putea colabora cu procurori și polițiști judiciari.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și de Garda de Mediu vor oferi DIIM date și informații despre orice situație care probează o infracțiune de mediu.

DIIM va soluționa toate dosarele care privesc impactul de mediu generat de persoane fizice și juridice, în special, dar fără a se limita la, domeniul silvic, calitatea aerului, apei și solului, deșeuri, minerit și procese industriale.

Infracțiunile de mediu vor fi soluționate de procurori specializați pe astfel de probleme, cu concursul agenților judiciari detașați, pe baza studiilor efectuate de specialiști tehnici pe probleme de mediu, interni. DIIM va soluționa cazurile prezentate, cu celeritate și precizie, lucrând continuu pentru identificarea și dezmembrarea rețelelor de corupție ce acționează în domeniul său de activitate, propunându-și să descurajeze orice fapte viitoare.

DIIM va prezenta anual un raport asupra activității sale, raport care va fi prezentat Parlamentului de către Ministrul Justiției. DIIM va analiza problemele de impact de mediu așa cu rezultă ele din cazurile primite și va propune modificări legislative în domeniu.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT. Constanța Dezbatere publică pentru suspendarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Feb 2024 983

Live-TEXT+VIDEO Dezbatere publică organizată de USR și Forța Dreptei. Legea 154/2021 nu este pusă în aplicare! (FOTO+VIDEO)

17 Jan 2024 2770

Dezbatere publică organizată de USR Constanța și Forța Dreptei pentru a se găsi soluții cu privire la aplicarea Legii 154

15 Jan 2024 1182

Camera Deputaţilor s-a întrunit pentru a dezbate moţiunea simplă depusă de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Finanţelor​

30 Oct 2023 736

LIVE VIDEO+TEXT USR a dat startul caravanei DNA-ul Pădurilor la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Aug 2023 1509

Stelian Ion PSD și PNL au votat pentru perpetuarea pensiilor speciale la Curtea Constituțională

11 May 2023 1421

Dezbatere Patrimoniul Constanței, încotro? Despre clădirile istorice cu risc seismic din municipiul Constanța (VIDEO)

02 Apr 2023 1775

Parlamentarii USR au protestat în foaierul sălii de plen a Senatului, împotriva proiectului legii privind pensiile speciale

29 Mar 2023 1201

USR Constanța organizează o dezbatere publică pe tema accesului pe terenurile de sport din curțile școlilor după orele de curs

06 Feb 2023 1660

USR a depus proiecte de modificare a Codurilor penale pentru a preîntâmpina închiderea altor dosare penale

26 Nov 2022 1577

LIVE VIDEO+TEXT Dezbatere publică pe tema „Patrimoniul Constanței, încotro?“ organizată de USR Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2022 1837

LIVE VIDEO+TEXT Caravana Edu organizată de USR PLUS a ajuns la Constanța. Ce speakeri sunt prezenți la dezbatere (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Sep 2022 1618

Primăria Constanța a lansat în dezbatere publică Regulamentul parcărilor din municipiul în două variante diferite. Iată tarifele propuse! (DOCUMENT)

01 Sep 2022 2833

CCR Termen nou pentru dezbatarea sesizării USR privind Legea pentru protecţia avertizorilor

07 Jul 2022 936

Reabilitarea, primul pas pentru ca Ansamblul Rupestru de la Murfatlar să poată intra în patrimoniul mondial UNESCO

18 Jun 2022 1863