Politic

Interpelare parlamentară Senatorul Mihu (PSD) - „Se impune luarea în discuţie a unei vacanţe de vară care să se încheie la sfârşitul lunii septembrie“

Senatorul PSD de Constanţa Ştefan Mihu l-a interpelat pe Valentin Popa, ministrul Educaţiei Naţionale, după ce ministerul a stabilit data de 10 septembrie 2018 ca moment de începere a anului de învăţământ 2018-2019.
 
Din punctul de vedere al structurii, noul an şcolar va cuprinde două semestre (deşi structura anterioară de trei trimestre a întrunit aprecierea majorităţii părinţilor consultaţi în cadrul dezbaterii publice în domeniu, lansate de MEN) şi va avea 34 de săptămâni, o vacanţă de iarnă de trei săptămâni, o vacanţă de Paşti de două săptămâni, precum şi o vacanţă intersemestrială.
 
„Remarc, cu surprindere, diminuarea constantă, în ultimii ani, a perioadei totale destinate cursurilor, fapt care ne situează pe o poziţie codaşă în UE din punctul de vedere al perioadei medii de instruire atât în învăţământul primar, cât şi cel secundar (de la 36, la 35, iar acum, la doar 34 de săptămâni). În paralel, constat dilatarea vacanţelor din timpul anului şcolar concomitent cu diminuarea vacanţei de vară, cu consecinţe îndoielnice în ceea ce priveşte interesele turismului românesc, care are, în mod tradiţional, o componentă estivală semnificativă.
 
În acest sens, consider că, dacă perioada de începere a cursurilor s-a dovedit a fi, în ultimii ani, destul de flexibilă, s-ar fi impus, mai curând, mai multă flexibilitate şi în ceea ce priveşte interesele agenţilor economici din turism, care, în ultima instanţă, coincid cu cele ale economiei naţionale. Astfel, de exemplu, dilatarea vacanţelor din timpul anului şcolar, concomitent cu diminuarea vacanţei de vară, aduce deservicii turismului ce se desfăşoară pe litoralul românesc al Mării Negre, precum şi celui montan sau din alte zone ale ţării.
 
Pe cale de consecinţă, având în vedere vremea deosebit de caldă din ultimii ani, propun responsabililor de resort din MEN să ia în considerare o decalare a perioadei de începere a cursurilor, evident, cu recuperarea lor ulterioară, pe durata vacanţei de iarnă, astfel încât să se dea posibilitate familiilor cu copii de vârsta şcolară la o prelungire a sezonului estival, fie şi cu câteva zile. În acest sens, având în vedere noile condiţii climaterice, apreciez că se impune luarea în discuţie a unei vacanţe de vară în perioada 15.06 - 30.09.
 
Pe de altă parte, tot în categoria minusurilor, menţionez iniţiativele încă anemice ale autorităţilor de resort legate de optimizarea spaţiilor de învăţământ, inclusiv funcţionarea fără avize a sute de şcoli”, menţionează senatorul în interpelarea sa.
 
Mihu solicită pe această cale ministrului Educaţiei să-i fie prezentate strategia şi măsurile concrete avute în vedere de Ministerul Educaţiei Naţionale în vederea remedierii aspectelor semnalate.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Victorie la scor în fieful Ceahlăului Piatra Neamţ FC Viitorul Under-17 a obţinut calificarea în semifinalele Cupei României

08 Mar 2019 557

Revista presei locale

06 Mar 2019 555

Actorii de la Teatrul Național București protestează pe treptele instituției, în semn de solidaritate față de magistrații din România (video)

03 Mar 2019 571

Reorganizarea ANAF, sprijinită de senatorul PSD Ştefan Mihu

01 Mar 2019 759

Este oficial Cine sunt membrii provizorii ai Consiliului de Administraţie al SC Neptun-Olimp SA

28 Feb 2019 634

Senatorul Ștefan Mihu, despre monumentul Tineretului de la Straja, județul Constanța - „Edificiul a fost lăsat în neîngrijire și paragină”

18 Feb 2019 2001

Priorităţile Ministerului Transporturilor pentru judeţul Constanţa, cuprinse în proiectul de buget pentru 2019

14 Feb 2019 816

Mihu (PSD) - „Prin bugetul de stat, CNI primește bani pentru reabilitarea Cazinoului“

13 Feb 2019 603

FC Viitorul U17, victorie împotriva CS Năvodari, în al doilea meci amical al iernii

30 Jan 2019 597

Senatorul constănţean Ştefan Mihu, raport de activitate. Primii doi ani de mandat

01 Jan 2019 466

FC Viitorul Under-17, lider în Liga Elitelor Constantin Fălină - „Noi nu urmărim să creăm echipe, ci să formăm jucători“

13 Dec 2018 709

Declarație politică cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului a senatorului de Constanța, Ștefan Mihu

12 Dec 2018 535

Problemele de poluare cu care se confruntă municipiul Constanţa, obiectul unei interpelări adresate ministrului Mediului

05 Dec 2018 638

Ştefan Mihu (PSD) - „100 de ani de România ar putea să ofere şi ar trebui să ofere oportunitatea unei reconcilieri naţionale!“

29 Nov 2018 483

După rezoluția dură a Parlamentului European, senatorul PSD Ştefan Mihu cere informații despre diplomații români

21 Nov 2018 642