Mihu (PSD) - „Ce face statul român pentru a atrage într-o proporţie mult sporită tinerii absolvenţi de facultate pe piaţa muncii?“


În şedinţa Senatului din 26 iunie, senatorul Ştefan Mihu a făcut o declaraţie politică în legătură cu situaţia locurilor de muncă din ţară pentru tinerii absolvenţi de facultate. Senatorul constănţean notează că tot mai mulţi absolvenţi de studii superioare aleg să profeseze în străinătate, situaţie care generează o lipsă acută de forţă de muncă în România.

„Recent, am văzut pe site-ul ambasadei de la Bucureşti a unui stat partener UE o ofertă de «burse de practică» pentru tinerii absolvenţi români de învăţământ superior, stagiu care ar urma să fie efectuat într-o instituţie publică din ţara respectivă, în colaborare cu un număr de universităţi relevante din acelaşi areal. Dincolo de formula atipică folosită - stagiu de practică - care, de regulă, se efectuează pe durata cursurilor facultăţii şi nu după absolvirea acesteia şi dincolo de condiţiile specificate, repet, deosebit de avantajoase, oferta menţionată sugerează o tentativă perfect legală, de altfel, din punctul de vedere al normelor UE şi internaţionale, precum şi perfect legitimă, din punctul de vedere al intereselor ţării respective, privind atragerea de forţă de muncă tânără şi calificată din alte state.

Şi asta pentru că, în conformitate cu statutul României de membră a UE şi cu cele patru libertăţi de mişcare pe piaţa unică europeană - ale forţei de muncă, bunurilor, serviciilor şi capitalurilor - este foarte bine ca tinerii absolvenţi de învăţământ de toate gradele şi din toate statele UE, inclusiv din ţara noastră, sa se poată deplasa liber în spaţiul european şi să li se ofere şansa şi oportunitatea de a-şi desăvârşi pregătirea profesională. Desigur, nu aspectele de legalitate şi legitimitate ale situaţiei prezentate sunt cele pe care doresc sa le supun atenţiei!

Aş dori să evaluăm puţin cealaltă «faţetă» a medaliei, dacă pot spune aşa, şi anume faptul că o parte dintre tinerii absolvenţi de facultate, de regulă, dintre cei mai buni, vor da curs ofertei menţionate sau altora similare şi este posibil, chiar destul de probabil, să nu mai revină, din păcate, prea curând în ţară, preferând să profeseze acolo unde li se oferă condiţii mai avantajoase de muncă şi viaţă, ceea ce, până la un punct, este absolut firesc.

Am spus firesc, pentru că este dreptul fiecărui om, tânăr sau mai puţin tânăr, de a-şi căuta condiţii de muncă şi viaţă mai bune! Am spus, în acelaşi timp, până la un punct, pentru că mi se pare, la fel de firesc, ca şi propria ţară să fie mult mai preocupată, în acest sens, şi să-i ofere ceva corespunzător! Tocmai aici este problema, apreciez că trebuie să evaluam mai atent dificultăţile pe care le întâmpină tinerii din ţara noastră, pe de o parte, şi lipsa tot mai acută de forţă calificată de muncă cu care se confruntă tot mai multe sectoare ale economiei naţionale, pe de altă parte! Toate acestea reclamă măsuri rapide şi consistente din partea autorităţilor române pentru rezolvarea urgentă a situaţiei!  

Ar trebui, deci, să ne întrebăm foarte serios în legătură cu ceea ce face sau ar trebui să facă statul român pentru a atrage într-o proporţie mult sporită tinerii absolvenţi de facultate pe piaţa muncii, prin oferte corespunzătoare, în conformitate cu exigenţele acestor tineri legate de identificarea unui loc de muncă, asigurarea unei locuinţe, întemeierea unei familii etc.

În aceeaşi logică, ar trebui, cred eu, să ne gândim şi, de ce nu, să urmăm, poate, exemplul altor state UE, atât din Est (cele mai afectate de exodul «gulerelor albe»), cât şi din Vest (precum, Marea Britanie), unde tinerilor, în primul rând celor foarte merituoşi, li se oferă - după absolvirea studiilor, pentru a căror bună finalizare au primit, sub forma contractuală, stimulente materiale consistente, inclusiv financiare (burse/subvenţii pentru cărţi, cămin, cantina, etc) - locuri de muncă, pentru primii ani de după absolvire, ceea ce presupune, în mod evident, angajamentul acestora, de a rămâne şi a profesa în ţară pe perioada respectivă!

Este doar o idee, dar cred că este datoria noastră, ca membri ai Parlamentului României, să încercăm să îmbunătăţim cadrul legislativ în vigoare, în ideea identificării celor mai potrivite modalităţi şi soluţii pentru a încuraja tinerii absolvenţi de învăţământ de toate gradele, în primul rând, absolvenţii de învăţământ superior să rămână în ţară!», notează senatorul în declaraţia politică.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 martie 2024

20 Mar 2024 651

Firme din Constanța AGA Aeroportului de la Mihail Kogălniceanu SA a prelungit mandatele administratorilor provizorii și pe cel al auditorului statuar

14 Feb 2024 886

Declarații de avere Averea și interesele lui Ștefan Mihu, administrator la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu SA Constanța (DOCUMENTE)

07 Dec 2023 1243

Dosarul indemnizațiilor parlamentarilor pe masa magistraților de la Tribunalul Constanța. Când a fost stabilit termenul de judecată?

24 Sep 2023 1014

O nouă societate, înființată la Constanța. Cine este fondator

06 Sep 2023 1090

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 03 august 2023

04 Aug 2023 927

Știri din Constanța Prelungiri de mandate pentru directorii și administratorii Aeroportului Internațional de la Mihail Kogălniceanu

01 Aug 2023 1020

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Ghid de supravieţuire în Siberia mircistă“ de Mihuţ Arsene și Sebastian Stamen, clasa a X-a B

28 Jul 2023 860

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2013. „Pază şi protecţie“ de Mihuţ Arsene și Sebastian Stamen, clasa a X-a B

05 Jul 2023 771

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2013- „Pixeli şi tinere pixuri“ de Andra Mihuț, clasa a XI-a A, Andra Răfoi, clasa a XI-a G, Claudia Vâlcea, clasa a XI-a G

02 Jul 2023 881

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Ghid de supravieţuire în Siberia mircistă“ de Mihuţ Arsene și Sebastian Stamen, clasa a X-a B

28 Jun 2023 776

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2013. „Plimbăreţii din Edinburgh“ de Mihuţ Arsene, clasa a XI-a B

05 Jun 2023 962

Juniorii Farului, în sferturi în Cupa de Tineret (U-18) și Cupa Elitelor (U-17). Farul U-16, calificată în semifinalele Cupei Elitelor

14 Mar 2023 1729

Echipele Under-18 și Under-17 ale Farului Constanța s-au calificat în sferturi la Cupa de Tineret, respectiv la Cupa Elitelor (GALERIE FOTO)

07 Mar 2023 1535

Prelungiri de mandate pentru administratorii provizorii de la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu SA

17 Feb 2023 1640