Pensiile vor creste cu 10% din luna septembrie

Bani la ciorap pentru anul viitor

Guvernul va actiona in zonele "sensibile", adica in domeniul protectiei sociale * Premierul a facut public faptul ca, incepand cu 1 septembrie, pensiile de pana in 6 milioane de lei vor creste cu 10% * Surplusul bugetar va contribui si la revigorarea bugetelor judetene, in care se vor varsa, in total, 6.000 de miliarde de lei * Conducerea Executivului a anuntat scaderea fiscalitatii pentru persoanele fizice si agentii economici, precum si stimulente pentru angajatorii care primesc absolventi de facultate si ii mentin pe posturi cinci ani

Premierul Adrian Nastase s-a intalnit, ieri, cu conducerile autoritatilor judetene, dupa mai multe saptamani, timp in care sarcina de a intra in dialog cu administratiile judetelor a fost incredintata conducerilor ministerelor. Temele abordate de premier au fost atat de importante incat dezvoltarea lor nu trebuia lasata pe seama altora, chiar daca era vorba despre ministrii din cabinetul pe care il conduce. Cresterea economica fara precedent, diminuarea economiei subterane, mai buna colectare la buget a sumelor din care acesta se constituie au facut posibila crearea unui excedent de 20.000 de miliarde de lei. Nastase a sustinut ca suma a primit deja o destinatie. Guvernul va actiona in zonele "sensibile", adica in domeniul protectiei sociale. Excedentul bugetar face posibila, asa dupa cum a sustinut prim-ministrul Nastase, devansarea termenului privind cresterea pensiilor. Premierul a facut public faptul ca, incepand cu 1 septembrie, pensiile de pana in 6 milioane de lei vor creste cu 10%. In prima faza, Executivul preconizase aplicarea unei astfel de masuri cu caracter social incepand cu 1 ianuarie 2005. Se pare, insa, ca analiza efectuata a demonstrat ca masura compensarii medicamentelor in proportie de 90% nu este suficienta, in conditiile in care partidul aflat la guvernare trebuie sa depaseasca momentul reprezentat de alegerile din noiembrie. Nastase a mai spus ca bani din aceeasi sursa se vor indrepta si spre sistemul de sanatate, care va fi "resuscitat" prin infuzia de fonduri. Tot surplusul bugetar va contribui si la revigorarea bugetelor judetene, in care se vor varsa, in total, 6.000 de miliarde de lei. In aceste conditii, si bugetele localitatilor vor beneficia de o "gura de aer", neaparat necesara dupa ce banii au fost cheltuiti pentru binele comunitatilor si pentru organizarea si desfasurarea alegerilor locale. Poate ca nu intamplator (data fiind apropierea alegerilor) premierul Romaniei a anuntat, pe langa masurile de protectie sociala imediate, o scadere semnificativa a fiscalitatii pentru persoanele fizice si agentii economici. Pentru prima categorie de contribuabili, presiunile fiscale se vor manifesta prin reducerea cotelor de impozitare de la 18 la 14%. Pentru cea de-a doua categorie s-a gandit o diminuare a impozitului pe profit de la 25% la 19%. Agentii economici vor mai fi stimulati prin rambursarea sumelor pe care le-au cheltuit pentru achitarea contributiilor sociale daca vor angaja absolventi de facultati pe care ii vor mentine pe posturi cinci ani. Si, pentru ca tot a fost vorba despre bani, premierul a cerut conducerilor consiliilor judetene sa aiba mai multa grija in privinta modului in care se cheltuiesc banii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunțul de ultimă oră al Poștei Române, referitor la pensii

03 May 2024 537

Cazul City Insurance SA - cel mai mare faliment din istoria recentă a României! Tribunalul București anunță noul termen

01 May 2024 431

Momente de senzație la Ziua Porților Deschise, pe Aeroportul „Delta Dunării“ Tulcea(Galerie FOTO)

26 Apr 2024 595

UPDATE Premieră la Constanța a documentarului "Nasty", care explorează viața și cariera legendarului sportiv Ilie Năstase (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Apr 2024 885

Editorial Justiția este oarbă și uneori cam lentă

26 Apr 2024 625

Baschet CSM Constanța a cedat dramatic în primul meci cu BC CSU Sibiu

25 Apr 2024 669

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

25 Apr 2024 495

Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

25 Apr 2024 374

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 623

Fostul premier Petre Roman pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990

25 Apr 2024 559

Ce performanță! După Cupa României, baschetbalistele de la CSM Constanța au câștigat și Liga Națională! Sunt campioanele României! (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 Apr 2024 792

Evaluate la peste 400.000 euro Peste 63 hectare plantație viță de vie deținute de Premier Drinks SRL în Murfatlar și Poarta Alba, județul Constanța, scoase la licitație (DOCUMENT)

23 Apr 2024 781

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 262

Documentarul despre viața și cariera lui Ilie Năstase va rula în premieră la Constanța (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 448

Spectacolul în premieră „Scrisoarea unei necunoscute”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

20 Apr 2024 584