Prefectul Martin, avertizat in scris

Somnul guvernantilor naste pierderi

Daca nu sunt cheltuiti, banii pentru SAPARD se duc pe apa sambetei * Retrocedarea imobilelor si terenurilor - obiectiv prioritar pentru autoritatile locale si judetene * Autoritatile locale trebuie sa identifice terenuri pentru aplicarea Legii 15/2003 * Constanta a fost nominalizata la rubrica "nu faceti ca ei" * "Sanctiuni la plic" pentru prefectii care nu s-au ocupat de cresterea potentialului informatic

A trecut ceva timp de cand primariile cu dare de mana sau cu posibilitatea obtinerii unor credite au trecut la punerea in aplicare a proiectelor cu finantare SAPARD. Abia acum, cand pana la alegerile locale si generale nu mai sunt decat cateva luni, Executivul s-a scuturat de amorteala si si-a amintit ca, in cazul in care banii nu vor fi cheltuiti, sumele alocate Romaniei se vor intoarce in punga europeana de unde au venit. La intalnirea saptamanala a reprezentantilor Executivului cu conducerile prefecturilor, ministrul pentru Coordonare a Secretariatului General al Guvernului a repus pe tapet problema proiectelor finantate prin Programul SAPARD. Poate sunt putini cei care au cunostinta de faptul ca Romaniei i-au fost alocate peste 150 de milioane de euro pentru a imbunatati infrastructura localitatilor. Procedura greoaie, culoarea politica a primarilor si lipsa fondurilor necesare elaborarii si punerii in practica a proiectelor au facut ca, pana in prezent, sa se cheltuiasca doar 8 milioane de euro. Printr-o manevra ce se doreste inteligenta, reprezentantii Guvernului au inceput sa reproseze, nu se stie cui, faptul ca nu au fost cheltuiti banii destinati finantarii proiectelor elaborate de primarii. Milioanele de euro trebuie sa ajunga la beneficiari pana in septembrie, altfel se vor intoarce la vistieria de unde au plecat. Pentru a evita "catastrofa", agentiile teritoriale ale SAPARD vor beneficia de cresterea numarului personalului (o bucata de paine pentru specialisti cu carnet de partid), primarii (membri PSD sau cei care, pentru a obtine bani, au ales sa-si schimbe culoarea politica) vor primi sprijin la intocmirea proiectelor, iar institutiile judetene trebuie sa gaseasca metode prin care primariile sa obtina avansul necesar demararii lucrarilor.

Punct retrocedarilor cu cantec

Un alt subiect abordat la videoconferinta, de aceasta data de Gabriel Oprea, ministru delegat pentru Administratia Publica, a fost cel al stadiului aplicarii legilor privind retrocedarea imobilelor si terenurilor. Ministrul a reprosat autoritatilor locale lentoarea cu care sunt aplicate actele normative in domeniu. Gabriel Oprea a tinut sa precizeze faptul ca la Guvern se cunosc aspectele legate de modul in care cetatenii sunt purtati prin instante pentru dreptul lor. Autoritatile locale trebuie sa abandoneze practica de taraganare a punerilor in posesie, chiar daca beneficiarii legilor au depus toate documentele ce fac dovada proprietatii. Ministrul a anuntat constituirea unei structuri de "indrumare si control" ce va actiona in toate judetele pentru eliminarea "subiectivismului" din activitatea functionarilor publici ce se ocupa de aceasta problema. Un alt aspect asupra caruia a insistat ministrul delegat pentru Administratia Publica a fost cel legat de stadiul aplicarii Legii 15/2003 cu privire la atribuirea de terenuri tinerilor pentru construirea de locuinte. Conform indicatiilor, la primarii trebuie infiintate structuri care trebuie sa identifice sau sa inventarieze suprafetele din intravilanul localitatilor ce pot face obiectul legii. Dat fiind numarul mare de solicitari, primariile judetului Constanta trebuie sa puna cat mai repede in practica aceasta indicatie.

Bile negre

Judetul Constanta a fost pomenit, ieri, la capitolul "nerealizari". Ministrul Gabriel Oprea s-a declarat nemultumit de dotarea centrelor destinate perfectionarii functionarilor publici. Printre judetele nominalizate s-a numarat si Constanta, care nu dispune de personal suficient si nici de dotarea necesara desfasurarii cursurilor de scurta si lunga durata. Conducerile judetelor au fost atentionate de Dan Nica, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei, despre posibilitatea depasirii termenului pana la care in administratie ar fi trebuit introduse mijloacele electronice. In cazul in care echipele formate din reprezentanti ai MCTI si MAI vor constata ca nu au fost respectate prevederile Legii anticoruptie, se va aplica metoda "sanctiunilor la plic". Vinovatii vor trebui sa scota din buzunare contravaloarea anunturilor in presa locala sau centrala, dupa caz, prin care se va face public faptul ca nu au respectat legea. Conducerea Prefecturii Constanta va desemna un colectiv ce se va ocupa de verificarea modului in care administratiile locale s-au dotat cu tehnica electronica, mai ales ca termenul despre care a vorbit ministrul de resort este 1 martie 2004.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 2726

#DobrogeaDigitală „Pentru Tafrali, Dobrogea a fost o datorie”

09 Nov 2021 3229

Jurnalist cunoscut, audiat la DIICOT într-un dosar de trafic de droguri. Cine sunt celelate persoane audiate în dosar

16 Jul 2018 3417

Traian Băsescu speră la o redefinire a abuzului în serviciu de către judecătorii CCR

30 May 2016 3460

MAE Atenționare de călătorie Danemarca

03 May 2016 3800

Interviu online cu Robert Boroianu, candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean „După 16 ani de administraţie a echipei PSD Constanţa, avem o situaţie dezastruoasă atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean!”

30 Apr 2016 6207

Angola – Epidemie de febră galbenă

18 Mar 2016 2674

Plaja Modern, scapă de imaginea dezolantă Se anunţă amenzi pentru cei care nu fac curat

15 Mar 2016 5233

Comisia Europeana lansează Raportul de țară 2016

09 Mar 2016 2999

Comunicat PNL Constanta

08 Feb 2016 3026

Atenţionare de călătorie SUA - Condiții meteorologice severe pentru zonele de Nord - Est și Est, Washinhton DC și metropola New York

22 Jan 2016 3025

Atenţionare de călătorie Turcia – Anulare zboruri de pe aeroporturile din Istanbul

19 Jan 2016 2676

Atenţionare de călătorie Bulgaria – coduri de vreme rece, ninsori și polei

06 Jan 2016 2787

Atenţionare de călătorie Belgia – grevă în sistemul feroviar din capitala Bruxelles și din sudul țării

04 Jan 2016 2771

Ungaria – reglementări privind circulaţia camioanelor în perioada Crăciunului

21 Dec 2015 2769